Med snussatser kan spara 15.000 per år

Snussatser

Snus har väldigt länge varit ett vanligt inslag i den svenska kulturen. Sedan början av 1800-talet har det svenska snuset haft en självklar plats under läppen på både män och kvinnor. Idag förbrukas det i Sverige cirka 0.8 kg snus per år och person. En konsumtion som är unik i förhållande till världens andra länder. Förutom i Sverige så används snus främst i andra nordiska länder och USA. 

Snuset tillverkas genom att torkade tobaksblad först mals ned till finkornigt mjöl, tobaken behandlas sedan med en koksaltlösning och natriumkarbonat för att till slut antingen fermenteras eller pastöriseras. När processen är färdig tillsätts olika aromer och smakämnen för att sedan paketeras och säljas till slutkund. 


Snuset blir allt dyrare men det finns ett alternativ

Det som blivit smärtsamt tydligt under senare år är att snusets popularitet inte gått den svenska staten förbi. Tobaksskatten har höjts åtskilliga gånger de senaste åren och trots att snus i jämförelse med cigaretter är betydligt bättre för hälsan är skatten på snus idag till och med högre än på cigaretter. 

Det finns dock ett knep för att kunna njuta av sitt snus utan att samtidigt bli fattig. Det är idag väldigt lätt att göra eget snus med hjälp av snussatser. Snussatser innehåller allt som behövs för att förvandla råtobak till färdigt snus och det enda man behöver är en ugn eller en riskokare. Fördelen med snussatser är att eftersom de innehåller råtobak faller de inte under tobaksskatten för snus och därmed blir slutprodukten betydligt billigare. 


Försäljare av snussatser

Att egentillverkning av snus förr inte varit så populärt har främst berott på att snussatser varit svårtillgängliga. Nu, med hjälp av internet, är en försäljare aldrig långt borta och med bara ett par klick kan man beställa alla produkter man behöver för leverans direkt till dörren. En av de populäraste snussatserna går under namnet Prillan och säljs av en mängd återförsäljare. Förutom råtobaken innehåller satsen även smakaromer och kemikalier samt givetvis även ett recept på hur man skall gå tillväga. 


Viktigt att tänka på när man gör sitt eget snus

För ett lyckat resultat är det viktigt att man väljer rätt tobakssort. En sort som innehåller för mycket bladnerver eller stammar blir i slutändan inte något bra snus. Satsa istället på en högkvalitativ tobakssort. När man sedan skall fermentera snuset gäller det att ha tålamod. Bästa resultat uppnås på lite lägre värme under längre tid. Se dessutom till att det inte finns några torra klumpar med bland snuset, dessa blir inte fermenterade och kan då inte användas som snus. Tänk även på att någon smaktillsats sällan följer med i snussatserna. Som smakämne kan man antingen välja en smaktillsats eller så prövar man sig fram med olika kryddblandningar. Även alkohol i olika former används ofta och kan ge ett bra resultat.