0item(s)

Du har inga varor i din varukorg..

X

Swipe to the left

Hantera och förvara malt

By Felicia 20 september 2019 3936 Visningar Inga kommentarer

Huvudingrediensen i Öl är malt och grunden till ett gott öl är fräscha färskvaror med en hög kvalitet. När du köper malt från PGW så har den förvarats mörkt och svalt. Dessutom krossar vi malten eftersom så att den håller sig längre. För absolut bästa resultat för du krossa din malt strax före bryggning men det är inte alla som har möjligheten till det.

Delmäska

By Jonas 23 augusti 2019 3748 Visningar Inga kommentarer

Delmäska eller minimäska, -bryggformen tar sig många ord, men tillvägagångssättet är till större delen lika. Mäska en viss mängd malt samt tillsats av maltextrakt för att få upp alkoholhalten något.

Är din kastrull/bryggutrustning för liten för helmäskning eller vill du testa steget mellan extraktbryggning och helmaltsbryggning, då är detta för dig.

Så hur gör du ett gott helmalts öl med minimalt med utrustning? Det här inlägg baseras på en utveckling av vår populära 4L Nybörjarkit för öl som är ett maltextrakt-öl där du stöper specialmalt för att få mer maltkaraktär. Fördelen med delmäskning är att du är ett steg närmare ett komplett helmaltsöl. Där du har större möjlighet för variation men kan använda samma utrustning som du använder i ditt Nybörjarkit. Har du tillgång till en större kastrull går detta att göra i vilken storlek som helst.

Kombucha!

By Felicia 16 augusti 2019 2416 Visningar Inga kommentarer

Ölbryggning i all ära men ibland så är det kul att testa något nytt. Vad sägs om Kombucha?

Sommarens nyheter

By Felicia 6 augusti 2019 1840 Visningar Inga kommentarer

Sommaren börjar lida mot sitt slut och fruktträden börjar redan nu visa vad de har att erbjuda inför hösten. Om du vill skörda och ta tillvara på det naturen har att erbjuda så finns det flera olika tillvägagångssätt. Här kommer mina personlig favoriter!

White Labs

By Felicia 18 juni 2019 2886 Visningar Inga kommentarer

Torrjäst eller flytande jäst är en smaksak precis som mycket annat. En flytande jäst är, namnet till trots, egentligen inte flytande i sig. Jästen ligger utblandad i vätska vilket ska vara . Den har generellt en mycket kortare livslängd än en torrjäst men finns å andra sidan i flera olika sorter och ska ha en lite finare smak än torkad jäst.

Böcker för hängmattan

By Felicia 31 maj 2019 1321 Visningar Inga kommentarer

Kanske räknar du också ner dagarna inför sommarens lata dagar och semestern. Kanske har du storslagna planer i form av bryggning och grillning i trädgården. Kanske tänker du att sommaren bäst spenderas i en hängmatta tillsammans med en god bok. Oavsett om du planerar projekt eller vila så är här våra bästa tips för sommarens litterära avkoppling.

Tappa om på flaska

By Felicia 17 maj 2019 7874 Visningar Inga kommentarer

Har du funderat på hur du går tillväga för att tappa upp på flaskan så kommer här ett förslag.

Vattenbehandling för nybörjare och vidare

By Jonas Andersson 10 maj 2019 16542 Visningar Inga kommentarer

Jag vill bara börja med att säga att vet du inte vilken vattenprofil du har så är det svårt att förutse var du hamnar med vattenbehandling. Börja därför alltid med att ta reda på vart du står så du kan ta rätt steg mot dit du vill!

Salter och mineraler finns i allt dricksvatten endast ett fåtal av dessa påverkar oss inom ölbryggning. Främst när man vill ta sitt ölbryggande från bra till bättre. Mängden salter mäts oftast i PPM (parts per million) och mg/l. För att få veta vilket vatten just du har så är en bra regel att kontakta sin kommunala vattenleverantör och be om den senaste vattenanalysen. Har du egen brunn så går det att beställa provrör från firmor och få det analyserat. Detta kostar dock en slant.

25 vanliga misstag hembryggaren gör

By Felicia 3 maj 2019 73562 Visningar Inga kommentarer

Att göra misstag, särskilt inom något som du tycker om är ingen rolig historia. Och precis som vilken lång och komplicerad process som helst så finns det säkert 100 olika sätt att förstöra en underbar batch med öl.

Som tur är så är det lätt att lära sig av sina misstag och att vara dålig på något är helt enkelt bara en bra väg till att bra riktigt bra på det.

Bäst är såklart att undvika en del misstag från första början. Om du vet hur du kan undvika vanliga misstag så kan du spara tid, pengar och huvudvärk i jakten på den perfekta brygden.

Här kommer de 25 vanligaste misstagen!

Att Kolsyresätta

By Jonas Andersson 26 april 2019 19670 Visningar Inga kommentarer

Ölbryggning handlar uteslutande om doft och smak. I det sista steget i bryggprocessen som kan påverka smaken är kolsyresättningen. Kolsyra stimulerar nerver i munnen. Dessa nerver kan känna värme och kyla men även retande ämnen som tex alkohol och chilipeppar. Öl med hög kolsyrehalt kan få en så kallad ”CO2-bränna”. Kolsyra påverkar även ölets smak genom att bära flyktiga aromer ut ur ölen vilket gör att dess ämnen lättare kan kännas med näsan. Förutom att vara en smak, och doftbärare har kolsyra även en dramatisk påverkan på ölets skum och den krämiga känslan i munnen som vi förknippar med ett bra skum.