0item(s)

Du har inga varor i din varukorg..

X

Swipe to the left

7 anledningar till varför du behöver en BrewBrain

By Felicia 16 april 2021 40 Visningar

Brewbrain Float är en trådlös hydrometer med uppladdningsbart batteri och WIFI-anslutning. Genom att avläsa vinkeln flytandes i vörten kan du logga temperatur och densitet genom hela jäsningsprocessen.

Här kommer 7 anledningar till varför det är en pryl som du inte visste att du inte kan vara utan!

Gör ditt första mjöd!

By Jonas 19 mars 2021 212 Visningar

I USA är mjöd det nya orangea. Därför känns det på sin plats att ägna lite tankar åt mjödtillverkning. Grunden för mjöd är helt enkelt jäst honungsvatten men tillsättning av kryddor och eller olika typer av frukt eller bär har alltid funnits med i bilden.

Det är fel att säga att det bara var vikingar som drack mjöd i äldre tider. De äldsta spåren av en jäst dryck innehållande honung är från Kina ca 7000 f.Kr. och den äldsta text där mjöd omnämns är från Indien 1700–1100 f.Kr. Mjöd har funnits i nästan alla forna kulturer. Mesopotamier, egyptier, greker, romare, och mayaindianer hade alla någon form av mjöd och nästan alltid ansågs det vara gudarnas dryck.

Amerikansk standard lager!

By Felicia 12 mars 2021 158 Visningar

En Amerikansk Lager anses vara ett av de svåraste öler att brygga enligt de flesta hembryggare eftersom det inte finns något att gömma sig bakom, vare sig malt humle eller jästprofil. I avsaknaden av malt och humlesmak samt humlearom i denna öl är det väldigt lätt att hitta felsmaker så recept, sanering och din bryggteknik måste vara ”spot on”.

Allt måste vara lätt i detta öl och alla starka smaker eller aromer anses vara fel. Balansen är också viktig, så var noga med bittegivan samt om du tänkt ha sena humlegivor.

Det är också bäst att endast använda bra malter som inte har för mycket smak. Håll er till enkla pilsnermalter, med andra ord!

Denna typ av ölstil använder även en hel del majs eller risflingor som extraktgiva för att göra den ännu mildare i karaktären.

Var noga med jästemperaturen. Jäs svalt (10-12 ° C) för att minimera fruktig esterproduktion eller andra starka smaker. Var dessutom noga med att ge ölen gott om tid för att avsluta jäsning och ge den en diacetylrast för att rensa upp biprodukterna efter jäsning vilket annars kan orsaka smaker som skulle märks i en amerikansk lager.

Men! Låt oss inte avskräcka dig från att försöka få till en riktigt god öl med ett enkelt recept här nedan.

Den populära boken är uppdaterad!

By Felicia 5 mars 2021 161 Visningar

Det är sex år sedan första upplagan av Ölbryggarboken - Brygg ditt öl hemma kom ut och nu är det dags att rusta upp boken på allvar. Ny Layout, nyskrivna kapitel, mer om vattenbehandling och 44 helt nya recept på lika många olika ölstilar gör det värt att komplettera samlingen med denna bok, -igen!

Intresset för hembryggning av öl går stadigt uppåt. Tittar man bara på svenska mästerskapet i hembryggning som arrangeras varje år kan man se att både deltagarantalet och besökarna ökar år efter år. Svenskarna vill skapa saker på egen hand, tillverka sina produkter från grunden så att de med säkerhet vet vad de stoppar i sig. Och det finns inte många produkter som är så naturliga som öl då det endast består av malt, humle, jäst och vatten. Ingredienser som bryggaren kan införskaffa i sin lokala bryggeriaffär eller via nätet för att få det hemlevererat dagen därpå. Hur smidigt som helst. Men den stora frågan kvarstår – Hur gör man?

​Torrhumla! Vad gör det för ölet?

By Felicia 5 februari 2021 902 Visningar

Vill du ha större humlesmak och arom än det som humlen ger ifrån sig endast i koket så är det Torrhumling som är din bästa vän!

Vi försöker här förklara några metoder som kan vara lämpliga att ta till sig när det kommer till begreppet ”torrhumling”.

Varför kalla det just torrhumling? Ordet är något både kommersiella samt hembryggare slår sig med när det kommer till att öka humlens smak och arom. Humlen tillsätts i grönölet efter att koket är avklarat och kylt så ordet kallhumling är mer rätt. Oftast tillsätts humlen under eller i slutet av aktiv jäsning samt i viss mån efter jäsningen är avklarad och ölet mognar.

Hantera och förvara malt

By Felicia 20 september 2019 4655 Visningar

Huvudingrediensen i Öl är malt och grunden till ett gott öl är fräscha färskvaror med en hög kvalitet. När du köper malt från PGW så har den förvarats mörkt och svalt. Dessutom krossar vi malten eftersom så att den håller sig längre. För absolut bästa resultat för du krossa din malt strax före bryggning men det är inte alla som har möjligheten till det.

Delmäska

By Jonas 23 augusti 2019 4536 Visningar

Delmäska eller minimäska, -bryggformen tar sig många ord, men tillvägagångssättet är till större delen lika. Mäska en viss mängd malt samt tillsats av maltextrakt för att få upp alkoholhalten något.

Är din kastrull/bryggutrustning för liten för helmäskning eller vill du testa steget mellan extraktbryggning och helmaltsbryggning, då är detta för dig.

Så hur gör du ett gott helmalts öl med minimalt med utrustning? Det här inlägg baseras på en utveckling av vår populära 4L Nybörjarkit för öl som är ett maltextrakt-öl där du stöper specialmalt för att få mer maltkaraktär. Fördelen med delmäskning är att du är ett steg närmare ett komplett helmaltsöl. Där du har större möjlighet för variation men kan använda samma utrustning som du använder i ditt Nybörjarkit. Har du tillgång till en större kastrull går detta att göra i vilken storlek som helst.

Kombucha!

By Felicia 16 augusti 2019 2886 Visningar

Ölbryggning i all ära men ibland så är det kul att testa något nytt. Vad sägs om Kombucha?

Sommarens nyheter

By Felicia 6 augusti 2019 2233 Visningar

Sommaren börjar lida mot sitt slut och fruktträden börjar redan nu visa vad de har att erbjuda inför hösten. Om du vill skörda och ta tillvara på det naturen har att erbjuda så finns det flera olika tillvägagångssätt. Här kommer mina personlig favoriter!

White Labs

By Felicia 18 juni 2019 3354 Visningar

Torrjäst eller flytande jäst är en smaksak precis som mycket annat. En flytande jäst är, namnet till trots, egentligen inte flytande i sig. Jästen ligger utblandad i vätska vilket ska vara . Den har generellt en mycket kortare livslängd än en torrjäst men finns å andra sidan i flera olika sorter och ska ha en lite finare smak än torkad jäst.