Swipe to the left

Delmäska

By Jonas 23 augusti 2019 3 Visningar Inga kommentarer

Delmäska eller minimäska, -bryggformen tar sig många ord, men tillvägagångssättet är till större delen lika. Mäska en viss mängd malt samt tillsats av maltextrakt för att få upp alkoholhalten något.

Är din kastrull/bryggutrustning för liten för helmäskning eller vill du testa steget mellan extraktbryggning och helmaltsbryggning, då är detta för dig.

Så hur gör du ett gott helmalts öl med minimalt med utrustning? Det här inlägg baseras på en utveckling av vår populära 4L Nybörjarkit för öl som är ett maltextrakt-öl där du stöper specialmalt för att få mer maltkaraktär. Fördelen med delmäskning är att du är ett steg närmare ett komplett helmaltsöl. Där du har större möjlighet för variation men kan använda samma utrustning som du använder i ditt Nybörjarkit. Har du tillgång till en större kastrull går detta att göra i vilken storlek som helst.

Det enda som skiljer dem åt är att bryggdagen förlängs med 45-60 minuter, detta på grund av att man nu gör en liten mäskning i stället för att bara stöpa specialmalt. Under mäskningen är det mer noga med temperaturen än vid endast stöpning, då du bara är ute efter att extrahera smak och färg. Att mäska malt innebär att man har en så kallad basmalt som innehåller enzymer som vid rätt temperatur bland annat bryter ned stärkelserna i malten till jäsbart socker som jästen kan omvandla till alkohol. För de flesta recept innebär detta en temperatur på ca: 63-66 C och detta ska hållas i 45-60 minuter för bästa resultat.

Här kommer en enkel steg för steg för hur du kan skapa ett delmäskat öl. Vi kommer under hösten släppa en ny serie 4L råvarukit under namnet Hop Series, där just delmäskning utförs. Recepten kommer fokusera på variationen av vissa humlesorter och stilen för ölet kommer vara en IPA typ på ca: 6%

Värm upp 2L vatten i en kastrull som rymmer minst 6-7L till ca:70C och stäng av plattan, för bästa värmehållning, isolera kastrullen med ett liggunderlag eller några filtar, bilden visar en https://www.pgw.se/patina-kittel-8-l.html .

Lägg malten i påsen och sedan i vattnet håll ca 64C

Lägg sedan i den krossade malten i nylonpåsen, lägg ned påsen i det varma vattnet och blanda runt så malten blir helt täckt av vattnet, mät temperaturen ständigt under tiden malten blötläggs, den rumstempererade malten bör nu sänkt den totala temperaturen till ca: 63-65C, denna temperatur ska nu hållas i 45 minuter, +- 1 grad skadar inte det färdiga ölet, blir det dock under 60C eller över 70C under en viss tid, så kan slutresultatet variera.

I början av mäskningen är vörten vit och grumlig, men efter att enzymerna gjort sitt, så klarnar vörten och är redo för att lyftas upp.

Lyft upp nylonpåsen med malt ur kastrullen och häll sakta på 4,5L vatten, detta kallas för att laka, då man lakar ur de sista godbitarna av socker och smak från malten, när det runnit igenom malten lyfts påsen åt sidan, malten slängs och påsen tvättas rent.

Nu tar du bort eventuell isolering och startar spisen på nytt, under tiden vörten värms upp rör du ned påsen med spraymalt, se till att lösa upp eventuella klumpar som kan bildas.

Nu ska det upp i kok, ha ett noga öga på din vört när det kommer upp i kok, det vill gärna koka över, den vit bruna hinnan som bildas precis innan det börjar koka kan skummas av för att minimera att det kokar över. Koka varsamt, vörten behöver inte stormkokas, ett bra rullande kok utan stänk är det bästa, när det är uppnått sätter du en timer på 60 minuter som räknar ned.

Ta fram den tvättade nylonpåsen, denna kommer nu agera humlepåse. Tillsätt humle enligt receptets tidsangivelse dvs, står det 60 minuter så ska den i direkt, står det 15 minuter så är det sista kvarten osv. För att få ett något bättre utbyte av humlen i vörten så kan man lägga i en liten vikt, en rostfri tesked, mutter eller dylikt, för att tynga ned påsen något, annars vill den oftast bara flyta på ytan.

När timern visar 0 minuter stängs spisen av och ställs med locket på i ett isvatten bad, för att kylas så snabbt det går ned till ca: 20C. Han man en desinficerad slev kan man med några minuters mellanrum röra om i det som nu heter grönöl (kokt humlad vört som inte har tillsatt jäst), för att skynda på kylningen, när grönölet är ca: 20C låter man det vila 10-20 minuter så att proteiner och andra tyngre partiklar lägger sig på botten, detta för att minimera andelen större partiklar ned i jäskaret, en viss del partiklar är ofrånkomligt och inget farligt.

Tappa nu upp ditt grönöl på jäskaret, försöka att utesluta det sista grumliga delen i botten på kastrullen. Syresätt grönölet genom skakning, tillsätt jäst enligt instruktion.

Svårare än så är det inte att göra sitt egna hembryggda öl, följ instruktionerna noga och håll all utrusning ren och desinficerad. Och håll utkik efter Hop Series nybörjar kit.

Kombucha!

By Felicia 16 augusti 2019 81 Visningar Inga kommentarer

Ölbryggning i all ära men ibland så är det kul att testa något nytt. Vad sägs om Kombucha?

Sommarens nyheter

By Felicia 6 augusti 2019 109 Visningar Inga kommentarer

Sommaren börjar lida mot sitt slut och fruktträden börjar redan nu visa vad de har att erbjuda inför hösten. Om du vill skörda och ta tillvara på det naturen har att erbjuda så finns det flera olika tillvägagångssätt. Här kommer mina personlig favoriter!

White Labs

By Felicia 18 juni 2019 425 Visningar Inga kommentarer

Torrjäst eller flytande jäst är en smaksak precis som mycket annat. En flytande jäst är, namnet till trots, egentligen inte flytande i sig. Jästen ligger utblandad i vätska vilket ska vara . Den har generellt en mycket kortare livslängd än en torrjäst men finns å andra sidan i flera olika sorter och ska ha en lite finare smak än torkad jäst.

Böcker för hängmattan

By Felicia 31 maj 2019 292 Visningar Inga kommentarer

Kanske räknar du också ner dagarna inför sommarens lata dagar och semestern. Kanske har du storslagna planer i form av bryggning och grillning i trädgården. Kanske tänker du att sommaren bäst spenderas i en hängmatta tillsammans med en god bok. Oavsett om du planerar projekt eller vila så är här våra bästa tips för sommarens litterära avkoppling.

Tappa om på flaska

By Felicia 17 maj 2019 818 Visningar Inga kommentarer

Har du funderat på hur du går tillväga för att tappa upp på flaskan så kommer här ett förslag.

Vattenbehandling för nybörjare och vidare

By Jonas Andersson 10 maj 2019 497 Visningar Inga kommentarer

Jag vill bara börja med att säga att vet du inte vilken vattenprofil du har så är det svårt att förutse var du hamnar med vattenbehandling. Börja därför alltid med att ta reda på vart du står så du kan ta rätt steg mot dit du vill!

Salter och mineraler finns i allt dricksvatten endast ett fåtal av dessa påverkar oss inom ölbryggning. Främst när man vill ta sitt ölbryggande från bra till bättre. Mängden salter mäts oftast i PPM (parts per million) och mg/l. För att få veta vilket vatten just du har så är en bra regel att kontakta sin kommunala vattenleverantör och be om den senaste vattenanalysen. Har du egen brunn så går det att beställa provrör från firmor och få det analyserat. Detta kostar dock en slant.

25 vanliga misstag hembryggaren gör

By Felicia 3 maj 2019 1638 Visningar Inga kommentarer

Att göra misstag, särskilt inom något som du tycker om är ingen rolig historia. Och precis som vilken lång och komplicerad process som helst så finns det säkert 100 olika sätt att förstöra en underbar batch med öl.

Som tur är så är det lätt att lära sig av sina misstag och att vara dålig på något är helt enkelt bara en bra väg till att bra riktigt bra på det.

Bäst är såklart att undvika en del misstag från första början. Om du vet hur du kan undvika vanliga misstag så kan du spara tid, pengar och huvudvärk i jakten på den perfekta brygden.

Här kommer de 25 vanligaste misstagen!

Att Kolsyresätta

By Jonas Andersson 26 april 2019 1178 Visningar Inga kommentarer

Ölbryggning handlar uteslutande om doft och smak. I det sista steget i bryggprocessen som kan påverka smaken är kolsyresättningen. Kolsyra stimulerar nerver i munnen. Dessa nerver kan känna värme och kyla men även retande ämnen som tex alkohol och chilipeppar. Öl med hög kolsyrehalt kan få en så kallad ”CO2-bränna”. Kolsyra påverkar även ölets smak genom att bära flyktiga aromer ut ur ölen vilket gör att dess ämnen lättare kan kännas med näsan. Förutom att vara en smak, och doftbärare har kolsyra även en dramatisk påverkan på ölets skum och den krämiga känslan i munnen som vi förknippar med ett bra skum.

Hop Spider

By Felicia 19 april 2019 562 Visningar Inga kommentarer

Hur mycket tid skulle du vilja spendera vid diskbänken, försöka få ur alla humerester? Om ditt svar är "ingen alls" så har du tur. En Hop Spider ger dig möjligheten att tillsätta din humle i koket utan att hela systemet proppar upp (eller igen). Kanske viktigast om du brygger i bryggverk, -en lyx om du kokar i vanlig kastrull.

De flesta Hop Spiders är ett filter i metall som du hänger upp på sidan.