Humle

HUMLE

Humle (Humulus lupulus) är en art i familjen hampväxter och förekommer naturligt i EuropaAsienNordafrika och Nordamerika. Växten verkar ha sitt ursprung i Kina och har därifrån spridit sig naturligt över hela världen. Humle är en flerårig, klättrande ört som kan bli mycket hög, uppemot 10 meter är inte ovanligt, och kan växa så mycket som 30 cm per dygn under den största tillväxtperioden. Rankan är täckt med krokiga taggar och körtelprickar. Bladen är breda med upp till sju flikar och blir i genomsnitt 5–12 cm långa och lika breda med hjärtlik bas och oregelbundet naggad kant. Tidiga humlesorter blommar under högsommaren medan senare varianter blommar i våra breddgrader ända in i september. Detta regleras dock stort av sol och värmeutbytet. Hanblommorna används inte i större utsträckning vid framställning av öl utan det gör istället honblommorna vilka sitter i kompakta knippen med gröna kottar. De växer till sig under mognaden som sker senare under växtens levnadscykel. Humlesorterna delas ofta grovt in efter hur mycket alfasyra de normalt ger. Det har forskats mycket om humle, och intresset är stort att få ädlare sorter att ge mer beska. Humle förekommer i arkeologiska utgrävningar från Birka och andra vikingatida bosättningar i Östersjöområdet, men verkar ha importerats snarare än odlats. I Sverige har humle troligtvis odlats från 1200-talet, då olika bestämmelser om humle börjar dyka upp i lagstiftning. 

Vid hembryggning är det intressant att veta mängden bittergivande ”alfasyra”-ämnen för att kunna räkna ut hur mycket humle som skall tillsättas för att ge den önskade beskan. Beskan ska balansera sötman som malten ger och beroende på vilken öltyp man avser att brygga så finns det vissa nivåer som är vanligast. De bittergivande ämnena i humle är bland annat alfahumelon-syra, som förkortas alfasyra och anges i procent av humleproducenterna. Alfasyra-värdet varierar något från år till år pga. jordmån, sol och vattentillgång . Beskan mäts i IBU (international bitterness units), vanligt från 10–40 IBU i ett lageröl, och mellan 40–60 IBU i en India Pale Ale, vissa nyare ölstilar har ett IBU värde upp emot 100, men det är ofta bara ett beräknat och inte ett faktiskt värde. 

Beroende på ursprung och var humlen odlas så ger de olika humlesorterna sin typiska karaktär i form av bitterhet, smak och arom. De skiljer sig även visuellt då färgen kan variera från gul-grön till mörkgrön och kottarna kan vara små, stora, runda eller avlånga. Humlens smakbidrag  i ölet regleras normalt genom att tillsätta den vid olika tidpunkter under koket. Oftast varar ett kok i en timme och för att ge beska till ölet tillsätts humle i början av koket. Humle som tillsätts i slutet av koket ger mer arom och smak. Vanligtvis tillsätts humle 2–3 gånger under ett kok men i vissa nyare stilar kan det ske kontinuerligt under hela koket och i vissa öltyper tillsätter man även humle efter koket ”whirlpool”.  Det går även att låta humlen vara med under jäsningen vilket då kallas för torrhumling på hembryggarspråk. Detta för att få kvar mer av de lättflyktiga aromämnena. 

Vissa humlesorter är mer eftertraktade och då dyrare och av ekonomiska skäl är det inte lämpligt att använda dem till både beska och arom.  Då är det lämpligt att istället välja en billigare humle eller en med högre alfasyra för beskan och sedan ta en finare/dyrare till arom och smak. Till en viss del styr ändå tradition och trend valet av humle. Vissa länder är mer generösa med humlen än andra, speciellt om det finns en inhemsk humleproduktion. 

Några Vanliga humlesorter:

  • Saaz (Tjeckien), en klassiker och en av de mest kända humlesorterna.
  • Magnum (Tyskland), en klassisk bitterhumle.
  • Hallertauer Mittelfrüh (Tyskland), en klassiker, som tidigare var dominerande i det största tyska humleodlingsdistriktet, men numera odlas mindre där och mer i andra distrikt.
  • Spalter (Tyskland)
  • Tettnanger (Tyskland), Traditionell tysk ädelhumle.
  • East Kent Golding (England), vanlig vid engelska öltyper.
  • Fuggle (England)
  • Styrian Golding (Slovenien)
  • Cascade (USA), har en karakteristisk citrusaktig doft.
  • Nugget
  • Svalöf 85/Svalöf Maurits 85 (Sverige)

 

Minskande ordning

   

Artiklar 1 till 16 av totalt 49

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  • Snabbtitt Humle Northern Brewer kottar 100 g
    Nedsatt pris!

    Humle Northern Brewer kottar 100 g

    Northern Brewer är en framavlad engelsk humlesort. Den odlas i ett flertal länder såsom Tyskland, Spanien och Belgien. Den är svårodlad och ger en måttlig skörd. Den bidrar med en solid beska, en rik humlesmak och viss arom till både lager och ale. Den amerikanska varianten har en stark träig eller mintaktig ton och lämpar sig till bitterhumle iporter, stout och amerikansk steambeer. Den tyska Northern Brewer har aningen bättre aromatiska kvalitéer. Arom/Smak: Stark, Rik, Träig och Mintaktig. Alfasyran ligger mellan 6-10 %. Kan ersättas av Perle och Brewers Gold
    (2)
    43,00 kr
  • Snabbtitt Humle Fuggle Kottar 100 g
    Nedsatt pris!

    Humle Fuggle Kottar 100 g

    Utvecklad i England av Mr Richard Fuggle of Brenchley år 1875, den odlas traditionellt både i grevskapet Kent och Sussex. Den är också Amerikas äldsta aromhumle och trivs bra i kall väderlek. Fuggle är en av världens populäraste sorter och otroligt mångsidig till ale med en mild , kryddig, lite fruktig och träig arom. Ger en komplett engelsk karaktär om den används ensam men paras ofta ihop med East Kent Golding för att få en rundhet och fyllighet. Fuggle odlas också i Slovenien under namnet Styrian Golding och har fått en egen karaktär. Arom/Smak: Mild, Kryddig, Gräsig, blommig, "träig" och lite fruktig. Alfasyran ligger mellan 3,5-6 %. Kan ersättas med Styrian Golding.
    (1)
    61,00 kr
  • Snabbtitt Southern Cross Kottar 100 g
    Nedsatt pris!

    Southern Cross Kottar 100 g

    Southern Cross är en Nya Zeeländsk humle med inslag av citron, citronskal, granskott och kryddor. Fungerar bra som bitter- och aromhumle och används i många new school ölstilar. Alfasyra: (%)12 Uppmätt alfasyra står på förpackningen Ursprung: Nya Zeeland Användning: Arom, Beska Arom: Citronskal, krydda och tall Southern Cross Kottar 100 g
    54,00 kr
  • Snabbtitt Lemondrop Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Lemondrop Pellets 100 g

    Lemondrop Pellets 100 g är en aromhumle som härstammar från en korsning mellan Cascade och experimenthumlen USDA 19058. Ger en fantastisk arom av citron och citrus vid sena humlegivor eller torrhumling. Vissa beskriver den som vad man önskar att Citra och Amarillo vore tillsammans.
    84,00 kr
  • Snabbtitt Tettnager Kottar 100g
    Nedsatt pris!

    Tettnanger Kottar 100g

    Humlen Tettnanger är den mest odlade tyska humlen och den har sitt ursprung i Tettnangerregionen, den anses vara en nobel aromhumle. Den odlas framgångsrikt i USA och är där den näst populäraste aromhumlen. Med sin rika smak och milda blommiga arom gör den till en favorit bland lageröls bryggare. Den har en kryddigare arom än Hallertau humlen. Då skörden ofta är liten är den dyr och eftertraktad. Arom/Smak: Mycket fin, mild, kryddig, örtig och aromatisk blommig. Alfasyran ligger på mellan 3-6 %. Kan ersättas av Saaz.Tettnagner, Kottar
    56,00 kr
  • Snabbtitt Southern Cross Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Southern Cross Pellets 100 g

    Southern Cross är en Nya Zeeländsk humle med inslag av citron, citronskal, granskott och kryddor. Fungerar bra som bitter- och aromhumle och används i många new school ölstilar. Alfasyra: (%)12 Uppmätt alfasyra står på förpackningen Ursprung: Nya Zeeland Användning: Arom, Beska Arom: Citronskal, krydda och tall Southern Cross Pellets 100 g
    54,00 kr
  • Snabbtitt Wakatu Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Wakatu Pellets 100 g

    Wakatu Pellets 100 g: Aromsort, framodlad i Nya Zeeland och släppt 1988. Lite mindre kryddig och mer blommig och citrusaktig, är framodlad med 2/3 Hallertauer Mittelfrüh. Alfasyra: normalt 7 - 8 %. Uppmätt alfasyra står på förpackningen.
    76,00 kr
  • Snabbtitt Whitbread GV Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Whitbread GV Pellets 100 g

    Whitbread GV Pellets är en humlesort släkt med Goldings och med liknande, men tydligare, fruktarom.
    54,00 kr
  • Snabbtitt Bravo Kottar 100 g
    Nedsatt pris!

    Bravo Kottar 100 g

    Bravo är framtagen av Hopsteiner Breeding Company och släpptes 2006. Bravo är andra generationen Super-Alpha. Den har en utmärkt bitterhet men visar även en härligt fruktighet med blommiga noter.
    54,00 kr
  • Snabbtitt Herkules Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Herkules Pellets 100 g

    Herkules Pellets 100 g
    39,00 kr
  • Snabbtitt Cluster Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Cluster Pellets 100 g

    Cluster Pellets 100 g
    54,00 kr
  • Snabbtitt Sorachi Ace Kottar 100 g
    Nedsatt pris!

    Sorachi Ace Kottar 100 g

    Härlig bitterhumle som lämpar sig för IPA, Veteöl och Saison.
    88,00 kr
  • Snabbtitt Perle Kottar 100 g
    Nedsatt pris!

    Perle Kottar 100 g

    Perle är en tysk humle med ren och kryddig arom.
    (1)
    43,00 kr
  • Snabbtitt Chinook Kottar 100 g
    Nedsatt pris!

    Chinook Kottar 100 g

    Chinook är en populär humlesort med tydlig citruskaraktär.
    66,00 kr
  • Snabbtitt Centennial Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Centennial Pellets 100 g

    Centennial kallas ibland "super-Cascade", eftersom aromen påminner om Cascade, men alfasyrahalten är betydligt högre.
    66,00 kr
  • Snabbtitt Summit Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Summit Pellets 100 g

    En härlig amerikansk humle med karaktär av citrus, grapefrukt och mandarin. Lämplig för bittergivan eller torrhumling.
    66,00 kr
Minskande ordning

   

Artiklar 1 till 16 av totalt 49

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4