Malt

Malt är säd, vanligen tvåradigt korn, som fuktats med vatten och låtits gro. Processen kallas även för att mälta. Groddarna i kornet producerar då ett enzym kallad amylas vilket i sin tur får stärkelsen i maltet att omvandlas till maltsocker då den mältade malten läggs i blöt vid bryggningstillfället, även kallad mäskning.  Den färdiga malten har bra lagringsegenskaper och håller väldig länge så länge den förvaras torr och sval. Malt används vid bl.a. tillverkning av öl och whisky men används även i jul- och påskmust och i viss mån även i vissa bröd och till exempel memma. Dess rostningsgrad är en viktig smakfaktor. Användning av hög andel kraftigt rostade malter ger ett mörkare öl. Vid ölbryggning används huvudsakligen ljusa basmaltsorter vilka utgör vanligtvis 80-100% av den totala maltmängden i ett recept.  De basmaltsorter som är vanligast är då pilsnermalt och pale ale-malt men även Vienna, München, Maris Otter samt Skotska ale-malter förekommer i viss utsträckning beroende på vilken ölstil som eftersträvas.

För att bestämma vilken färg malten har, använder ölbryggare sig av värdet EBC (European Brewery Convention) där högre värde anger mörkare färg.

Vanligast är ljus basmalt som innehåller stora mängder av enzym. Dessa ljusa maltsorter är bland annat pilsner- lager och pale ale malt (3–6 EBC), Viennamalt (5–8 EBC), vetemalt (5 EBC) och münchnermalt (8–25 EBC). Karamellmalt eller Cara malt  (20–300 EBC) används då ölets färg drar mer åt bärnsten för att ge dem färg, arom och stomme. Cara malter ger smaker som associeras med allt ifrån lätt rostad formfranska till karamell, knäck och torkad frukt. Den kan även kallas kristallmalt i folkmun.

Rostade eller special-malter används särskilt ofta vid framställningen av mycket mörka ölsorter, till exempel porter och stout. Rostade eller ”specialmalt” kallas bland annat för chokladmalt (600-1000 EBC) rostad malt, rostat korn eller även som rostad vete eller Carafa (1000–1500 EBC).

Det finns även specialmalter med väldigt unika smakegenskaper som hamnar lite mitt emellan basmalt, cara malt och rostad malt. Där går det att hitta tex bisquit, melanoid samt brunmalt.

Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-20 av 48

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
  1. Vetemalt Vetemalt
    Vetemalt
    Så lågt som 24 kr
  2. extra ljus pilsnermaltextra ljus pilsnermalt
    Extra Ljus Pilsnermalt
    Så lågt som 32 kr
  3. BrunmaltBrunmalt
    Brunmalt
    Så lågt som 36 kr
  4. Melanoidmalt Melanoidmalt
    Melanoidmalt
    Så lågt som 30 kr
  5. Kornflingor
Kornflingor
    Kornflingor
    Så lågt som 35 kr
  6. Vienna MaltVienna Malt
    Vienna Malt
    Så lågt som 25 kr
  7. PilsnermaltPilsnermalt
    Pilsnermalt
    Så lågt som 26 kr
  8. Special-B MaltSpecial-B Malt
    Special-B Malt
  9. SvartmaltSvartmalt
    Svartmalt
    Så lågt som 19 kr
  10. Ljus ChokladmaltLjus Chokladmalt
    Ljus Chokladmalt
    Så lågt som 18 kr
  11. Valsad HavreValsad Havre
    Valsad Havre
    Så lågt som 35 kr
  12. ChokladmaltChokladmalt
    Chokladmalt
    Så lågt som 19 kr
  13. Caramel Pils Malt KaramellmaltCaramel Pils Malt Karamellmalt
    Caramel Pils Malt
    Så lågt som 28 kr
  14. Caramel Münich (Typ2)Caramel Münich (Typ2)
    Caramel Münich (Typ2)
    Så lågt som 29 kr
  15. Caramel Hell MaltCaramel Hell Malt
    Caramel Hell Malt
    Rating:
    100%
    Så lågt som 32 kr
  16. Caramel Amber MaltCaramel Amber Malt
    Caramel Amber Malt
    Så lågt som 32 kr
  17. Caramel Aroma (Special X) MaltCaramel Aroma (Special X) Malt
    Caramel Aroma (Special X) Malt
    Så lågt som 34 kr
  18. Caramel AromaticCaramel Aromatic
    Caramel Aromatic
  19. Pale Alemalt Pale Alemalt
    Pale Alemalt
    Så lågt som 32 kr
  20. SyramaltSyramalt
    Syramalt
    Så lågt som 16 kr
Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-20 av 48

Sida
per sida
Sätt fallande sortering