Snuskemikalier, Salt och Natriumkarbonat (Soda)

Tyvärr får vi inte sälja kompletta satser med snuskemikalier längre.

Men ingen fara, läs här.


En av fördelarna med att köpa råtobak för att göra eget snus är att det inte är någon tobaksskatt på råtobak. Detta gör att du kan spara stora pengar med att göra eget snus. Detta och det faktum att det ofta blir godare när du gör det själv, jämfört med köpt snus, gör att egen snustillverkning har blivit mycket populärt. Dessutom är det mycket enkelt.


Men i december 2014 kom Högsta Förvaltningsdomstolen (HDF) med en dom som säger att snussatser där alla ingredienser ingår skall beskattas som färdigt snus.


Vi har därför valt att ta bort den kompletta satsen av snuskemikalier som man tidigare kunde köpa av oss, eftersom detta tillsammans med råtobakspulver eventuellt skulle kunna tolkas som en komplett snussats. Även om just detta inte är prövat av domstolen hittills.


Men du kan fortfarande köpa Råtobakspulver, Propylenglykol/glycerin och Specialstärkelse samt snusaromer/snuskryddor hos oss. Vanligt salt (natriumklorid), och soda (natriumkarbonat) som också krävs måste du inhandla någon annanstans.

Vanligt salt har du förmodligen redan hemma. Annars hittar du det i vilken livsmedelsbutik som helst

Soda, även kallat natriumkarbonat, är samma sak som målarsoda eller hushållssoda och finns hos din lokala färghandlare, eller i de flesta byggvaruhus. Det vanligaste märket är Nitor Målarsoda. Soda är vanligt förekommande i livsmedel som surhetsreglerande medel och har E-nummer E 500 och används i snus i stället för pottaska. Du kan läsa mer på Wikipedia.

Här är vad du behöver för 500 gram råtobak som ger ca 1,3 kg färdigt snus.


1. Propylenglykol / Glycerin 70 gram
2. Specialstärkelse 12 gram
3. Salt 50 g (motsvarar 2,5 matskedar)
4. Soda (natriumkarbonat) 50 g (motsvarar 0,5 deciliter)
5. Snusaromer - Essenser (kan uteslutas om man föredrar ett okryddat snus)

ladda ner som pdfHär kan du ladda ner en bruksanvisning hur du tillverkar lössnus.