Ölbryggning

Brygg öl hemma! För att brygga ditt eget öl behövs vatten, malt, eller maltextrakt, humle och jäst. Du kan göra det hur enkelt som helst eller så komplicerat du önskar. Vi börjar med det enklaste. Färdighumlat maltextrakt på burk eller färdiga påsar, från bl.a. Coopers, Woodforde's, Brewferm, Muntons eller Mangrove Jack´s, dessa behållare med maltextrakt är redan humlade och blandas ut med vatten enligt instruktion, vill man göra ölet något starkare går det att tillsätta mer maltextrakt i form av flytande maltextrakt "LME"(liquid malt extract) eller torr maltextrakt "spraymalt", DME (dried malt extract).

Vill man gå ett steg längre i sin hembryggning och blanda råvarorna själv så rekommenderar vi antingen ett nybörjarkit där man gör 4L öl enligt metoden extraktbryggning med stöpning av specialmalt. Humlen tillsätts själv under koket, Nybörjarkite finns i dagsläget i 5 olika varianter, så man kan testa sig fram till sin favorit. Extraktbryggning är det många som stannar vid och går inte hela steget till helmaltsbryggning, då det inte krävs lika mycket utrustning. För att brygga extraktbryggning rekommenderar vi att minst ha en kittel eller kastrull som rymmer minst den volym du tänkt brygga, något att snabbt kunna kyla vörten efter kok som t.ex. en kylspiral.

Sedan behövs även en jäshink, vattenlås, hävert, flaskor att ha det färdiga ölet i, kronkapsyler, en kapsylerare samt rengöringsmedel och desinfektionsmedel. Extraktbryggning görs enklast genom att hela vattenmängden plus den mängd som avdunstar genom kok, vanligtvis 10-20% i timmen, och maltextraktet blandas kallt. Sedan kokas det under 1 timme varpå humle läggs i. Humle som kokas i 60 minuter ger en beska till ölet, humle som kokas 20-30 minuter ger mer smak av humlen. Kokas den i 1-10 minuter så framhävs mer av humlets arom. Bra nybörjarrecept och hur du bäst brygger med extrakt finns i flertalet av de böcker vi tillhandahåller inom ölbryggning.

Vill man däremot göra öl från grunden så rekommenderar vi helmaltsbryggning. I helmaltsbryggning genomför man några fler steg och processer än vid extraktbryggning samt att det krävs lite mer utrustning. Helmaltsbryggning börjar med att man blötlägger malt i vatten vid en temperatur på ca: 64-68 grader i ca: 1 timme, under den tiden konverteras stärkelsen i malten till jäsbara sockerarter. Sedan separerar (lakar) man ut vörten från malten, vanligtvis görs detta men någon form av sil, detta går att göra med bland annat, BIAB (Brew In A Bag) som är en sorts stor humlepåse eller maltpåse i nylån, med en bazooka eller välvd falskbotten monterad i en kastrull eller kokkärl eller någon av våra automatiska bryggverk så som Grainfather eller BeerKing.

När vörten är uppsamlad ska den kokas i 60 minuter varpå humle tillsätts. När koket är klart ska den kylas, detta görs enklast via en kylspiral i koppar eller rostfritt. När vörten är kyld till rätt temperatur ska den jäsas i jäshink. Tillsätt antingen flytande färsk jäst från White Labs eller torrjäst från Fermentis eller Danstar Lallemand. När det jäst klart ska den antingen sättas på flaska eller partyfat med lite extra socker för att skapa kolsyra, detta görs enklast med carbonation dropps från Muntons eller Coopers, eller så sätter man det färdiga ölet på ölfat av corneliustyp, varpå man kolsyresätter ölet med kolsyra via en sodastream patron och regulator, så kallad fatölsanläggning, för att få över det färdiga ölet från jäshink till fat eller flaska används enklast en pumphävert.

Vill man avancera i sin bryggning så har vi ett stort utbud av tillbehör för dem som vill bygga sina egna bryggverk. Vi har även bryggsalter som t.ex. kalsiumsulfat, kalsiumklorid, magnesiumsulfat och kalsiumkarbonat, samt mjölksyra. Vi har även ett stort utbud av jäst, både torr och färsk flytande, vill man även göra förkulturer på jäst har vi E-kolvar samt magnetomrörare. Vi har ett stort utbud av humle från Europa, USA samt Nya Zeeland. Samma gäller för malt, där har vi en mängd basmalter att välja mellan, både vanlig samt ekologisk, ett stort utbud av specialmalter i form av crystalmalt och karamelmalt från Tyskland, England samt Belgien. Vi har även flera rostade maltsorter samt korn och havreflingor.

Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-20 av 284

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
 1. Valsad HavreValsad Havre
  Crisp Valsad havre 1 kg
  35 kr
 2. SO207SO207
  Honung Bovete 1250g
  219 kr
 3. Lilla JäskitetLilla Jäskitet
  Lilla Jäskitet
  Rating:
  95%
  220 kr
 4. Mellan Jäskitet, ÖlMellan Jäskitet, Öl
  Mellan Jäskitet, Öl
  Rating:
  92%
  295 kr
 5. Stora Jäskitet, ÖlStora Jäskitet, Öl
  Stora Jäskitet, Öl
  Rating:
  85%
  610 kr
 6. Braumeister 10 L Braumeister 10 L
  Braumeister 10 L PLUS
  Rating:
  90%
  24 450 kr
 7. Grainfather Bryggverk S40Grainfather Bryggverk S40
  Grainfather Bryggverk S40
  Rating:
  47%
  6 295 kr
 8. Braumeister 20 L PlusBraumeister 20 L Plus
  Braumeister 20 L Plus
  Rating:
  80%
  26 450 kr
 9.   Bulldog Master Brewer  Bulldog Master Brewer
  Bulldog Master Brewer
  Rating:
  87%
  6 283 kr
 10. BrewMonk 30LBrewMonk 30L
  BrewMonk 30L
  4 740 kr
 11. Grainfather Bryggverk G40Grainfather Bryggverk G40
  Grainfather Bryggverk G40
  14 690 kr
 12. BrewMonk 45LBrewMonk 45L
  BrewMonk 45L
  Rating:
  100%
  6 060 kr
 13. Braumeister 50 L PlusBraumeister 50 L Plus
  Braumeister 50 L Plus
  Rating:
  100%
  32 450 kr
 14. Brew Monk Titan 65 literBrew Monk Titan 65 liter
  Brew Monk Titan 65 liter
  8 819 kr
 15. Grainfather Bryggverk G70Grainfather Bryggverk G70
  Grainfather Bryggverk G70
  19 415 kr
 16. Bulldog Sparger VattenvärmareBulldog Sparger Vattenvärmare
  Bulldog Sparger Vattenvärmare
  1 423 kr
 17. Grainfather Sparge Water Heather 18LGrainfather Sparge Water Heather 18L
  Grainfather Sparge Water Heater 18L
  Rating:
  100%
  1 353 kr
 18. Grainfather Sparge Water Heather 40LGrainfather Sparge Water Heather 40L
  Grainfather Sparge Water Heater 40L
  2 299 kr
 19. Brygga Öl Brygga Öl
  Brygga Öl
  Rating:
  90%
  207 kr
Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-20 av 284

Sida
per sida
Sätt fallande sortering