Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. För att följa det nya direktivet om e-integritet, behöver vi be om ditt medgivande att sätta cookies. Läs mer.
Humle
Humle för ölbryggning
Om växten humle
Humle är en växt som länge odlats för just ölbryggning. Humle är också en ört med slingrande växtsätt som oftast odlas klättrande på långa störar. Då humlen är en dioik växt så kan plantan antingen bära hankottar eller honkottar. För öl bryggning används honkottarna och dessa ger ölet beska samt även en frisk arom och smak. Själva humleplantan är täckt av taggar och körtelprickar, kan bli uppåt 10 meter hög och kan växa så mycket som 30 cm per dygn under goda förhållanden. Hanplantorna bär blommorna i yviga grenade blomställningar i bladvecken och blommorna är små och ljusgula. Vid pollinering släpper hanblommorna stora mängder pollen som med hjälp av vinden sedan pollinerar honplantornas kottar. Honkottarna är egentligen samlingar av honblommor som växter i ljusgröna kompakta knippen. Blomningen sker under högsommaren och kottarna skördas när de är gröna, sidenmatta och fulla av lupulin eller humlemjöl i början på hösten.
Humles historia inom ölbryggning
Humle har odlats i Sverige sedan 1200-talet för användning i öl tillverkning, men finns dokumenterad så tidigt som 736 i tyska Hallertau. I Sverige fanns länge lagar som angav var man skulle odla humlen för att tillgodose ölbehoven inom armén och flottan. I många gamla trädgårdar hittar man därför fortfarande humle plantor, även om odling i Sverige idag sker i väldigt liten skala, främst hos hobbyodlare som vill stoltsera med hemmaodlad humle i sina ölbryggningar eller hos de som tycker att plantorna tillför grönska till trädgården. Oftast krävs stora mängder humle till öl varför de flesta endast använder den hemodlade varianten som extra krydda.
Humlen ger beskan i ölen
Det är framförallt bitterämnen i körtlarna på kottarna som ger beskan i ölet vid bryggning. Idag finns en uppsjö av olika typer humle att välja mellan vid bryggning av eget öl. Alla har de lite olika egenskaper och ger ölet olika karaktär. Varje kontinent har sina egna sorters humle, varför öl skiljer sig åt över hela vår jord. Förutom maltens roll i bryggningen som du kan läsa om på ett annat ställe på vår hemsida så är det humlen som ger ölet sin identitet. De mest berömda humle sorterna kommer från kända ölbryggarländer såsom Tjeckien, USA, Tyskland och England. Du kanske känner igen humlesorter som Cascade, Amarillo, Citra, Admiral, Centennial, East Kent Golding, Hallertauer Mittelfüh, Tettnanger, Styrian Golding, Fuggle med flera. Idag odlas det även fram ersättare till gamla sorter då det råder brist på vis humle med speciella egenskaper.
Humlens olika egenskaper
Det finns olika typer av egenskaper som humlen kan tillföra ölet. Inom ölbryggning talar man om bitterhumle, aromhumle och torrhumle. Bitterhumle ger ölet en tydlig beska och tillsätts tidigt i koket för att avge ordentligt med bitterämnen. Arom humlen å andra sidan ger ölet mer flyktiga aromer. Vissa humlesorter lämpar sig både som bitterhumle och aromhumle beroende på vilken karaktär det färdiga ölet ska ha. Samma sorts humle kan användas i flera olika öltyper såsom porter, ale och lager. Cascade är till exempel en sådan typ av humle som tidigt i ölbryggningen ger bittra grapefrukttoner i ölet, men som även kan agera aromhumle och på så sätt ge ölet mer aromer av tallbarr och citrus. Olika humlesorter har olika mängd alfasyra, dvs det som ger ölet beska. Alfasyran anges ofta som IBU (International Bitterness Units) i färdiga ölsorter och ger en fingervisning om hur beskt ölet uppfattas. För varje humlesort anges ofta även procenten alfasyra (även stavad alphasyra). En hög alfasyra ger möjlighet att brygga en beskare öl.
Torrhumling
För att fånga de mer subtila aromerna i humle kan öl även torrhumlas. Torr humling görs när ölkoket är färdigt och innebär att humlekottarna tillsätts för att dra i ölet under jäsningen. Detta ger ölet en fräschör som uppskattas av många, men tillför ingen ytterligare beska till ölet.
Mängden humle i IPA
Olika ölsorter kräver olika mängd humle. En IPA kräver ca 3-5 gånger så mycket humle som en lager. Även de traditionella humlesorterna skiljer sig åt mellan öltyperna. Tyska och tjeckiska humlesorter, t.ex. Saaz och Hallertauer, återfinns ofta i ljusa öl såsom lager och pilz, men används också som torrhumle i IPA och olika bitters. Brittiska öltyper såsom Porters, stout, brown ale, pale ale, milds och bitters innehåller ofta humlesorterna Fuggle och East Kent Golding. USA har en hel uppsjö olika humlesorter. Den populära «C-klubben» härstammar härifrån med populära sorter såsom Cascade, Columbus och Centennial.
Flera sorters humle i samma bryggning
Många ölsorter kräver olika sorters humle i samma bryggning för att ge rätt karaktär. Vanligt är att blanda olika humletyper för att ge ölet en god smak. Var inte rädd för att prova dig fram för att hitta just dina favoritblandningar. Olika humle passar olika bra som bitterhumle, aromhumle och torrhumle, men även utpräglade aromhumlesorter kan ge intressanta toner i ett öl om de används som bitter humle i rätt kombinationer.
Färsk humle
Färsk humle är grön och har en frisk och kraftig doft. Skulle humlen vara gammal blir den brun, doftlös eller luktar obehaligt. Då humle som är känsligt för syre, ljus och värme och snabbt försämras i kvalitet vid felaktig förvaring säljer vi all vår humle vakuumförpackad i påsar som minimerar syre och ljusinsläpp. Humlen PGW säljer är direktimporterad och kommer vakuumförpackad till vårt lager. I vårt lager packar vi sedan om humlen i våra egna förpackningar som är gjorda av syre-, ljus- och aromtät aluminiumlaminatfolie som ger bästa förutsättningarna för dig att få en bra humle till ditt öl.
Humlens förvaring
Humlen förvaras efter packningen i kyla för att bevara humlens karaktär och aromer så bra som möjligt. När du får hem din humle rekommenderar vi att du förvarar humlen i kylskåp eller i frysen och använder den inom ett år. Om du har öppnat en förpackning, men har humle kvar kan du spara den genom att pressa ur all luft, tejpa igen och förvara påsen i frysen. På detta sätt håller humlen i upp till ett år. Du kan även använda en vakuummaskin och återförsluta påsen om du har en sådan hemma.
Färsk humle för torrhumling
Humlens egenskaper avtar efter skörden, så för torr humlingen rekommenderar vi så färsk humle som möjligt för bästa resultat. Äldre humle som är rätt förvarad fungerar dock utmärkt som bitter- och smakhumle så länge den kylförvarats. Hur väl humlen tål att lagras beror på vilken humlesort det är.
Humlepellets typ 90
Vi erbjuder humle i form av kottar och pellets. Kottar är humlens ursprungliga form. Pellets är humlekottar som pulveriserats och pressats till små pellets. Våra humle pellets är av typ 90, dvs med naturlig alfasyrahalt. Pellets är enklare att hantera och dosera vid bryggning av större mängder öl, men går naturligtvis bra att använda även till mindre satser. Andra fördelar med pellets är att de tål lagring något bättre än kottar samt att de tar mindre plats vid förvaring. Kottar kan å andra sidan upplevas ge ett mer aromatiskt öl. Pröva dig fram för att se vad du föredrar i din öl.