Ekens

Allt om viners ursprung, kort historia

Den första vinodlingen anses vara från 6000 år f.Kr. i Georgien, där har forskare även hittat lerkrus med vinrester daterat 7000 år f.Kr., därefter spred sig kunskap om vinodling och tillverkning till den främre orienten och närliggande länder.

I Sverige kom vikingarna hem med viner efter sina resor och längre fram kom vin att förknippas med adelns högre sociala status. Även kyrkan var således flitiga användare av vin på 1100-talet i Sverige, där vinet ofta användes till nattvarden. Redan på 1200-talet fick importörer betala en avgift för införseln av vin. Under 1400-talet startade en mera organiserad vinhantering där vinet tappades om och filtrerades.

Carl Mikael Bellman skrev under sin tid på 1700-talet åtskilliga mängder av poesi och texter som hyllade vinet. Under 1800-talet när import av finare vin och champagne från de franska regionerna tillkom, började även vinhandlare med butiksförsäljning. Det var fortfarande endast rika som hade råd att köpa viner. Vin & Spritcentralen fick monopol 1917. I mitten av 1900-talet med den ökade invandringen fick vi en ny mat och vinkultur inspirerad av Grekland och Italien, men det riktiga uppsvinget kom några år senare med propagandan under "operation vin" från Systembolaget. 1995 avskaffades import och tillverkningsmonopolet och idag tillverkas även viner i Sverige, även importen blomstrar. Vin är en vanlig dryck i dagens Sverige.

 

Vin är vår passion och Ekens vårt signum för kvalitét

Ekens vinsatser är ett svenskt varumärke som grundades år 2004, märket är känt för sina prisvärda viner och har vunnit flera prestigefyllda priser. Ekens vinsatser har ett stort utbud av viner från olika delar av världen, inklusive Europa, Sydafrika och Australien. Det finns något för alla smaker och budgetar. Ekens vinsatser är omsorgsfullt framtagna med hänsyn till alla faktorer som påverkar både smak och kvalitét, såsom klimat, jordmån och framställning. Vi ger vinmakaren de bästa förutsättningarna för att lyckas med jäsning och lagring som är de slutliga processerna.

Vinerna är av hög kvalitét och passar både till vardagsmat och till finare middagar. Ekens vinsatser är ett bra val för den som vill ha goda viner till låga priser.

 

Vin tips

Det finns många olika sorters Ekens vinsatser viner att välja mellan och det kan vara svårt att veta vilken som är rätt för dig, här är några tips för att hjälpa dig att välja rätt Ekens vinsats.

Titta på innehållsförteckningen för att se vilka druvor som använts i vinet. Ekens vinsatser viner innehåller vanligtvis en blandning av olika druvor, därför är det viktigt att se till att välja en blandning utifrån egna preferenser. Namnet på vinet kan även berätta vilka druvor som använts.

Läs gärna recensioner av Ekens vinsatser viner från andra konsumenter, det kan ge dig en bra idé om hur ett vin smakar och gör det lättare att hitta just ditt vin.

Ofta är det tillräckligt att pröva ett par olika vinsatser för att hitta just det vin som faller dig bäst i smaken.

 

Köpa vinsatser sparar även på miljön

Det gör skillnad när mängden som transporteras är ett koncentrat istället för en färdigt producerat vin. Bra jobbat säger vi till alla er vinmakare som använder vinsatser.

Vi kan inte hitta produkter som matchade urvalet.