Khmer Peppar

OM PEPPAR

Peppar har odlats i Kambodja i mer än tusen år. Den som först dokumenterade det var den kinesiska sändebudet, Zhou Daguan under sitt besök i Angkor (Siem Reap) 1296. I boken Zhenla fengtu ji , eller A Record of Cambodia: A Land and Its People , skrev han:

”Peppar finns ibland. Den växer vriden runt rottingens stjälkar och fäster på som en humlevinstock ”.

Regionen Angkor, centrum för det historiska Khmer-imperiet vid den tiden, var den första sydasiatiska regionen med en stark indisk inflytande som häxan kan förklara att peppar hittade vägen till Kambodja.

Under en lång tid trivs peppar i Kambodja. Under 1800-talet fick den franska koloniseringen av Indokina att peppar blev känd i väst och "pepparfeber" bröt ut i Frankrike. Peppar från Kampot-regionen blev en av de viktigaste kryddorna i det franska köket.

Populariteten förblev hög fram till 1960-talet, då pepparindustrin i Kambodja upphörde under Vietnamkriget och under den röda khmerens destruktiva regim.

Odlingen återupptogs dock på allvar i slutet av 1990. Planteringarna räddades av Pol Pot-eraöverlevande. Gourmetpeppar från Kambodja har återigen
en stor efterfrågan och har nu blivit erkända som världens bästa peppar, särskilt efter att Kampot-pepparen tilldelades GI-status 2009.

Det finns inte bara en kvalitet av peppar.

Mest peppar som säljs i butiker är en blandning från olika källor som ofta köps till lägsta möjliga pris. Genom att inte uppmärksamma hamnar du förmodligen den billigaste, luktfria och smaklösa peppar i butiken. KHMER är av högsta kvalitet som finns med namnen som anger ursprung.

Alla pepparsorter härrör från samma vinstock (Piper nigrum). Olika sorter är resultatet av att plocka bären i olika mognadsstadier och bearbeta dem på olika sätt. Vanliga sorter inkluderar följande:

• Svarta pepparkorn: Svarta pepparkorn produceras genom att plocka mogna men omogna bär när de börjar bli gröna till gula. De kokas sedan kort och får sedan jäsa och torka naturligt i solen (eller genom uppvärmning av luft) tills de är skrynkliga och svarta. Black Pepper är måttligt het, skarp och aromatisk. Hos PGW säljer vi svartpeppar både från Areng- och Kampotregionen

• Vita pepparkorn: Dessa är helt mogna bär som har plockats delvis mogna och har tagit bort sin yttre hud.
Detta görs vanligtvis genom att blötlägga bären i vatten under ett antal dagar och sedan gnugga av de yttre skinnen. Ibland görs det också mekaniskt när det är torrt. Aromen är jordnära och smaken är varm och krämig men inte skarp eller aromatisk. Det är ganska distinkt i arom anf smak från svartpeppar och används nästan aldrig som sista kryddor. Hos PGW säljer vi vitpeppar både från Areng- och Kampotregionen.

• Röda pepparkorn: De röda pepparkornen är gröna pepparkorn som har lämnats kvar på vinstocken i fyra månader längre. De behåller sin färg när de torkas och är den sötaste och dyraste sorten eftersom de tar längre tid att mogna. Hos PGW säljer vi rödpeppar både från Areng- och Kampotregionen. 

PGW erbjuder ett brett sortiment av KHMER:s premium kryddor, allt från pepparmixar till rosa Himalayansalt

Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-20 av 23

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
 1. KHMER Kampot Svart 44 gr
  Rating:
  90%
  104 kr
 2. KHMER Himalayan Salt 100 gr
  62 kr
 3. KHMER Black Pepper 44 gr
  83 kr
 4. KHMER White Pepper 44 gr
  93 kr
 5. KHMER Red Pepper 44 gr
  93 kr
 6. KHMER Pepper Mix 55 gr
  93 kr
 7. KHMER Mix Meat 55 gr
  93 kr
 8. KHMER Mix Fish 55 gr
  93 kr
 9. KHMER Mix Chicken 55 gr
  93 kr
 10. KHMER Kampot Röd 44 gr
  156 kr
 11. KHMER Kampot Vit 44 gr
  156 kr
 12. KHMER Vitpeppar Areng 100 gr
  146 kr
 13. KHMER Kampot Svart 100 gr
  177 kr
 14. KHMER Rödpeppar Areng 100 gr
  146 kr
 15. KHMER Kampot Röd 100 gr
  261 kr
 16. KHMER Vitpeppar Areng 50 gr
  93 kr
 17. KHMER Kampot Vit 100 gr
  261 kr
 18. KHMER Kampot Svart 50 gr
  104 kr
 19. KHMER Kampot Röd 50 gr
  146 kr
 20. KHMER Rödpeppar Areng 50 gr
  93 kr
Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-20 av 23

Sida
per sida
Sätt fallande sortering