Hembryggning

Brygg öl hemma! För att brygga ditt eget öl behövs vatten, malt, eller maltextrakt, humle och jäst. Du kan göra det hur enkelt som helst eller så komplicerat du önskar. Vi börjar med det enklaste. Färdighumlat maltextrakt på burk eller färdiga påsar, från bl.a. Coopers, Woodforde´s, Brewferm, Muntons eller Mangrove Jack´s, dessa behållare med maltextrakt är redan humlade och blandas ut med vatten enligt instruktion, vill man göra ölet något starkare går det att tillsätta mer maltextrakt i form av flytande maltextrakt ”LME”(liquid malt extract) eller torr maltextrakt ”spraymalt”, DME (dried malt extract).

Vill man gå ett steg längre och blanda råvarorna själv så rekommenderar vi antingen ett nybörjarkit där man gör 4L öl enligt metoden extraktbryggning med stöpning av specialmalt. Humlen tillsätts själv under koket, Nybörjarkite finns i dagsläget i 5 olika varianter, så man kan testa sig fram till sin favorit. Extraktbryggning är det många som stannar vid och går inte hela steget till helmaltsbryggning, då det inte krävs lika mycket utrustning. För att brygga extraktbryggning rekommenderar vi att minst ha en kittel eller kastrull som rymmer minst den volym du tänkt brygga, något att snabbt kunna kyla vörten efter kok som t.ex. en kylspiral.

Sedan behövs även en jäshink, vattenlås, hävert, flaskor att ha det färdiga ölet i, kronkapsyler, en kapsylerare samt rengöringsmedel och desinfektionsmedel. Extraktbryggning görs enklast genom att hela vattenmängden plus den mängd som avdunstar genom kok, vanligtvis 10-20% i timmen, och maltextraktet blandas kallt. Sedan kokas det under 1 timme varpå humle läggs i. Humle som kokas i 60 minuter ger en beska till ölet, humle som kokas 20-30 minuter ger mer smak av humlen. Kokas den i 1-10 minuter så framhävs mer av humlets arom. Bra nybörjarrecept och hur du bäst brygger med extrakt finns i flertalet av de böcker vi tillhandahåller inom ölbryggning.

Vill man däremot göra öl från grunden så rekommenderar vi helmaltsbryggning. I helmaltsbryggning genomför man några fler steg och processer än vid extraktbryggning samt att det krävs lite mer utrustning. Helmaltsbryggning börjar med att man blötlägger malt i vatten vid en temperatur på ca: 64-68 grader i ca: 1 timme, under den tiden konverteras stärkelsen i malten till jäsbara sockerarter. Sedan separerar (lakar) man ut vörten från malten, vanligtvis görs detta men någon form av sil, detta går att göra med bland annat, BIAB (Brew In A Bag) som är en sorts stor humlepåse eller maltpåse i nylån, med en bazooka eller välvd falskbotten monterad i en kastrull eller kokkärl eller någon av våra automatiska bryggverk så som Grainfather eller BeerKing.

När vörten är uppsamlad ska den kokas i 60 minuter varpå humle tillsätts. När koket är klart ska den kylas, detta görs enklast via en kylspiral i koppar eller rostfritt. När vörten är kyld till rätt temperatur ska den jäsas i jäshink. Tillsätt antingen flytande färsk jäst från White Labs eller torrjäst från Fermentis eller Danstar Lallemand. När det jäst klart ska den antingen sättas på flaska eller partyfat med lite extra socker för att skapa kolsyra, detta görs enklast med carbonation dropps från Muntons eller Coopers, eller så sätter man det färdiga ölet på ölfat av corneliustyp, varpå man kolsyresätter ölet med kolsyra via en sodastream patron och regulator, så kallad fatölsanläggning, för att få över det färdiga ölet från jäshink till fat eller flaska används enklast en pumphävert.

Vill man avancera i sin bryggning så har vi ett stort utbud av tillbehör för dem som vill bygga sina egna bryggverk. Vi har även bryggsalter som t.ex. kalsiumsulfat, kalsiumklorid, magnesiumsulfat och kalsiumkarbonat, samt mjölksyra. Vi har även ett stort utbud av jäst, både torr och färsk flytande, vill man även göra förkulturer på jäst har vi E-kolvar samt magnetomrörare. Vi har ett stort utbud av humle från Europa, USA samt Nya Zeeland. Samma gäller för malt, där har vi en mängd basmalter att välja mellan, både vanlig samt ekologisk, ett stort utbud av specialmalter i form av crystalmalt och karamelmalt från Tyskland, England samt Belgien. Vi har även flera rostade maltsorter samt korn och havreflingor.

Bläddra utifrån
Kategori
  1. Öl (463)
  2. Vin (331)
  3. Kombucha (3)
  4. Nybörjarkit Öl 4 Liter (10)
  5. Etiketter (39)
  6. Mjöd (14)
  7. Cider (22)
  8. Vatten & Läsk (11)
  9. Aktivt kol (18)
  10. Utrustning (21)
  11. Essenser (183)
  12. Litteratur (21)
  13. Socker (11)
  14. Jäst (16)
  15. Emballage (70)
Minskande ordning

   

Artiklar 81 till 96 av totalt 127

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7
  5. 8
  • Cara Red 25kg Hel
    Nedsatt pris!

    Caramel Red (Aromatic) 25 kg Hel

    Caramel Red även kallad Aromatic. Perfekt för att tillföra en röd nyans till röda ales och Viena lager. Något aromatisk. Bidrar med mild maltighet samt lite kropp till färdigt öl. Smak: Malt-söt; toner av karamell, honung och kex Land: Tyskland Färg: 40-60 ° EBC Mälteri Bestmalz
    399 kr
  • Münchnermalt, Hel 25 kg
    Nedsatt pris!

    Münchnermalt (Bestmalz) 25 kg Hel

    Traditionellt det malt som används vid framställning av mörka bayerska öltyper. Kan användas till upp till 100% av maltmängden. Ger vanligen en lite brödig karaktär till ölet. Normalt kan man räkna med att få ut drygt 5 liter vört (vid 50°Ö) per kg malt. Land: Tyskland Färg: 11-20 EBC Mälteri: BESTMALZ
    339 kr
  • Cara Hell 25kg Hel
    Nedsatt pris!

    Caramel Hell 25 kg Hel

    Guldbrun, något aromatisk. Ger din öl en rund arom, djup färg samt en härligt krämig skumkrona.Maltsöt smak med toner av karamell. Land: Tyskland Färg: 20-40 EBC Mälteri Bestmalz
    399 kr
  • Vara Aroma 25kg Hel
    Nedsatt pris!

    Caramel Aroma (Special X) 25 kg Hel

    Caramel Aroma. Denna malt kallas Special X hos leverantören Bestmalz ger en intensiv maltarom och en vacker färg med dragning åt rött till ölet. Används upp till 15% av maltgivan. Malttyp: Crystal / Karamell Färg: EBC 300-400Mälteri: Bestmalz
    439 kr
  • Münchnermalt, 25 kg Krossad
    Nedsatt pris!

    Münchnermalt, 25 kg Krossad

    Traditionellt det malt som används vid framställning av mörka bayerska öltyper. Kan användas till upp till 100% av maltmängden. Ger vanligen en lite brödig karaktär till ölet. Land: Tyskland Färg: 11-20 EBC Mälteri: BESTMALZ
    389 kr
  • Cara Münich 25kg Hel
    Nedsatt pris!

    Caramel Münich typ 2 25 kg Hel

    När kornet grott färdigt höjs temperaturen till 65°C, varvid förjäsbart socker frigörs. Efterhand torkas maltet, vilket ger en viss karamellisering. Karamellmalt kan användas i mindre mängd i syfte att skänka färg, fyllighet och drag av karamellsötma åt ölet. Mörk karamellmalt kallas på engelska 'Crystal malt', denna är ett bra substitut till den gamla Cara Dark eller Crystal 110. Malt typ: Crystal / KaramellFärg: EBC 110-130Mälteri: Bestmalz
    369 kr
  • Caramel Amber 25 kg Hel
    Nedsatt pris!

    Caramel Amber 25 kg Hel

    Cara Amber 25 kg ger en vacker färg med dragning åt rött till ölet. Används upp till 20% av maltgivan. Mjuka, maltig karamellsmaker. Smakprofil: Toner av kola, karamell och bröd. Malt typ: Crystal / Karamell Färg: EBC 60-80Ursprung: Tyskland
    399 kr
  • Jäshink, 15 l
    Nedsatt pris!

    Jäshink, 15 lit

    Jäshink 15 lit
    (6)
    49 kr
  • Bulldog B1 Universal Ale
    Nedsatt pris!

    Bulldog B1 Universal Ale

    Universal Ale Yeast (Bulldog) 10gr Bulldog B1 Universal Ale yeast is perfect for brewing beer styles where you want a hoppy or fruity flavour. A very robust and all-round ale yeast. Dosage: 1 sachet (10g) for 20-25L (5.3 - 6.6 US Gallons) Fermenting temperature: 18-23°C (64-73°F). Ideally 21°C (70°F). Pitching: Sprinkle on top of wort. Attenuation: 70-75% Flocculation: Medium Certifications: Kosher, EAC Storage recommendation: Store cool.
    29 kr
  • Bulldog B16 Belg. Saison
    Nedsatt pris!

    Bulldog B16 Belg. Saison

    Belgian Saisson yeast (Bulldog) 10gr Bulldog B16 Belgian Saison is a Farmhouse yeast, promoting spicy and complex aromas with unique tartiness and spicyness in your Saison beer. Dosage: 1 sachet (10g) for 20-25L (5.3 - 6.6 US Gallons) Fermenting temperature: 18-30°C (64-86°F). Ideally 25°C (77°F). Pitching: Sprinkle on top of wort. Attenuation: 85-90% Flocculation: Medium Certifications: Kosher, EAC Storage recommendation: Store cool.
    29 kr
  • Bulldog B19 Belg. Trapix
    Nedsatt pris!

    Bulldog B19 Belg. Trapix

    Belgian Trapix yeast (Bulldog) 10gr Bulldog B19 Belgian Trapix is the perfect yeast for brewing speciality Belgian Beers such as Blonde, Bruin, Dubbel, Tripel, Quardupel or Belgian Pale Ale. Dosage: 1 sachet (10g) for 20-25L (5.3 - 6.6 US Gallons) Fermenting temperature: 18-25°C (64-77°F). Ideally 21°C (70°F). Pitching: Sprinkle on top of wort. Attenuation: 75-80% Flocculation: High Certifications: Kosher, EAC Storage recommendation: Store cool.
    29 kr
  • Bulldog B23 Steam Lager
    Nedsatt pris!

    Bulldog B23 Steam Lager

    Bulldog B23 Steam Lager yeast can ferment both cold and warm. Perfect for fruity and estery hybrid Lagers such as California Common or other modern Lagers. B23 Steam Lager yeast Dosage: 1 sachet (10g) for 20-25L (5.3 - 6.6 US Gallons) Fermenting temperature: 13-20°C (55-68°F). Ideally 16°C (61°F). Pitching: Sprinkle on top of wort. Attenuation: 75-80% Flocculation: High Certifications: Kosher, EAC Storage recommendation: Store cool.
    29 kr
  • Bulldog B34 German Lager
    Nedsatt pris!

    Bulldog B34 German Lager

    English Ale Yeast (Bulldog) 10gr German bottom fermenting lager yeast. Dosage: 1 sachet (10g) for 20-25L (5.3 - 6.6 US Gallons) Fermenting temperature: 9-14°C (48-57°F). Ideally 12°C (54°F). Pitching: Sprinkle on top of wort. Attenuation: 70-75% Flocculation: High Certifications: Kosher, EAC Storage recommendation: Store cool. Bulldog B34 German Lager yeast is a bottom fermenting yeast. Creates a crispy finish and a good balance between floral and fruitiness in your German style Pils or other hoppy beer such as Kellerbier.
    29 kr
  • Bulldog B38 Amber Lager
    Nedsatt pris!

    Bulldog B38 Amber Lager

    10 gram Amber Lager från Bulldog är en bottenfermenterande jäst som tar fram sötman från malten och ger en Lager med fyllig kropp. Perfekt för Helles, Tmavé, Bock, Märzen eller Schwarzbier. Använd en påse till 20-25 liter. Strö jästen över din vört.  Rekommenderad jästemperatur: 9-14°C, Idealiskt är 12°C.Flockulering: Hög Förvaras svalt. 
    29 kr
  • Prova ÖL - Titta-Dofta-Smaka
    Nedsatt pris!

    Prova ÖL - Titta-Dofta-Smaka

    Öl har under de senaste åren blivit en av de mest spännande och populära dryckerna i världen. Antalet konsumenter och bryggerier ökar hela tiden. Denna skummande maltdryck har ett otroligt stort spann av dofter, smaker och utseende. Men det finns fortfarande många som vill veta hur man provar öl på bästa sätt så att ölets dofter och smaker kommer till sin rätt. Hur ska man prova öl? Vad man ska man prova för öl? I vilken ordning skall ölen provas? Vilken typ av glas är bäst för ändamålet? Svaren hittar du i den här boken men också översikt av ölstilar, vilka typ av glas som är bäst för just dessa stilar och tips på olika temaprovningar som man kan använda sig av för att anordna en provning.
    (1)
    129 kr
  • Brygga Öl
    Nedsatt pris!

    Brygga Öl

    Alla kan brygga fullt drickbart öl utan någon expertkunskap. I denna bok tar författaren dig steg-för-steg mot nya ölbryggningshöjder. I boken bjuder författaren på många av sina bästa tips och knep för att utveckla och finslipa hemmabryggeriet oavsett vilken nivå du har på din utrustning.
    (1)
    179 kr
Minskande ordning

   

Artiklar 81 till 96 av totalt 127

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7
  5. 8