0item(s)

Du har inga varor i din varukorg..

X

Mjöd

Grunden för Mjöd är bara jäst honungsvatten, men tillsättning av kryddor och eller olika typer av frukt eller bär finns alltid med i bilden. Det var inte bara vikingar som drack mjöd i äldre tider. Det äldsta spåret av en jäst dryck innehållande honung är från Kina ca 7000 f.Kr, och den äldsta text där mjöd omnämns är från Indien 1700–1100 f.Kr. Mjöd har funnits i nästan alla forna kulturer. Mesopotamier, egyptier, greker, romare, och mayaindianer hade alla någon form av mjöd och nästan alltid ansågs det vara gudarnas dryck. Även i Norden var mjöd en gudadryck. Oden stal det så kallade suttungamjödet från jättar och gav det till asar och män som förstod sig på att skalda. Det sägs också att högst upp på världsträdet Yggdrasil gick geten Heidrun ur vars spenar det rann mjöd som dracks av fallna kämpar i Valhall. Hur omfattande människornas mjöd drickande var under vikingatiden är dock mindre känt. Det äldsta arkeologiska fyndet i Norden är ett kärl från bronsåldern som påträffats i Danmark vari det fanns rester av jäst dryck beredd på bland annat lingon och honung. Dessa rester har tolkats som någon form av mjöd. Man har även funnit fekalier från människor på Birka från 800-900 talet som visade sig innehålla stora mängder lindpollen som arkeologer tror kommer från inmundigandet av stora mängder mjöd. Mjödet tros ha varit en dyr högprestige dryck som främst konsumerades vid högtider eller användes som gåva för att säkra allianser. Utrustningsmässigt behövs det sällan annan utrustning än vad hembryggaren redan har hemma. Något att jäsa i https://www.pgw.se/jashink-30-lit.html , samt något att buteljera i tex https://www.pgw.se/flaska-med-lang-hals-200-ml.html. andra bra tillbehör är https://www.pgw.se/stalslev-till-jashink-24.html och https://www.pgw.se/pumphavert-stor.html. Recept för ca: 12L semi torrt mjöd med en slutlig alkoholstyrka på 13-15%, eller OG på ca: 1.100 – 1.120, Räkna med att det går åt ca: 1 del honung till 2 delar vatten för att komma upp i ett OG på 1.120. Blanda ihop någon liter 40C vatten med honungen så den löses upp, blanda sedan i så mycket vatten som behövs för att uppnå det OG du vill, blanda i lite vatten i taget och kontrollera denciteten. Samtidigt rehydrerar du 6g jäst (våra favoriter är Lalvins 71-B, D-47 och QA-23 för mjöd utan mörka bär, är det mycket bär rekommenderar vi RC-212) med ca 8g rehydreringsnäring med ca: 160ml vatten När rehydrerings lösningen och musten har samma temperatur tillsätts jästen och jäsningen drar i gång. Jag jäser offtast mina mjöd kontrollerat på 18C, har känt att det är rätt temperatur för mig. Nu kommer några steg som inte är så vanligt för hembryggaren. Dygn 1,2, 3 och 4: Frigör kolsyran som bildats genom varsam omrörning, eller med användning av en vinavgasare. Dygn 1, 3 och 6: Tillsätts ca: 7g Fermaid-K samt 10g jästnärsalt uppdelat på de tre tillfällena. Alltså ca 2,3g Fermaid-k och 3,3g jästnärsalt per tillfälle. Detta kallar jag för ett FNT schema. När jäsningen är klar, (2-4 veckor är normalt) tappas det över till sekundärt kärl för en viss tids lagring, under denna tid så klarnar offtast mjödet. När du känner att den mognat färdigt så återstår bara buteljering. NOTERA: När avgasning och/eller tillsats av näringsämnen görs, gör det mycket långsamt för att undvika extrem skumbildning. Görs mjödet i damejeanne med smal hals så rekommenderas även att näringen löses upp i lite vatten innan den tillsätts. För mer information om vad ett FNT är se Avancerad Jäst- och näringstillägg för Mjöd eller Fruktvin med hög andel socker
Bläddra utifrån
Kategori
  1. Mjödjäst (13)
Minskande ordning

   

Artiklar 1 till 16 av totalt 20

  1. 1
  2. 2
  • Mangrove Jacks AW4
    Nedsatt pris!

    Mangrove Jacks AW4

    Saccharomyces Cerevisiae. Den "enda stammen" för Tyska aromatiska vita viner.
    29 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mangrove Jacks BV7
    Nedsatt pris!

    Mangrove Jacks BV7

    Saccharomyces Cerevisiae. Idealisk för fylliga torra och söta vita viner med fyllig smak.
    29 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mangrove Jacks CL23
    Nedsatt pris!

    Mangrove Jacks CL23

    Idealisk för fräscha, färska torra vita viner / rosé samt alla mousserande viner. CL23 är det bästa alternativet vid hög alkoholtolerans.
    (2)
    29 kr
    Bevaka produkt
  • Mangrove Jacks CR51
    Nedsatt pris!

    Mangrove Jacks CR51

    Saccharomyces Cerevisiae. Perfekt för lätta, unga, fruktiga röda viner för tidig konsumtion.
    29 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mangrove Jacks MA33
    Nedsatt pris!

    Mangrove Jacks MA33

    Syreducerande stam som är utmärkt för fruktiga vita- och rosévinen, speciellt där restsocker önskas. MA33 har förmågan att metabolisera mellan 30 och 35% av "Malic acid" äppelsyra vilket gör denna stam till det perfekta valet för fruktvin som är naturligt höga i syra.
    (1)
    29 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mangrove Jacks R56
    Nedsatt pris!

    Mangrove Jacks R56

    Saccharomyces Cerevisiae. Perfekt för komplexa, fylliga röda viner eller mörka bär, med enastående smakkomplexitet.
    29 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mangrove Jacks S09
    Nedsatt pris!

    Mangrove Jacks SN9

    Saccharomyces Bayanus. En mycket bra allround-stam, bästa valet för hög alkohol och förstärkta viner, men också utmärkt för de flesta lantviner, mousserande viner och cider.
    29 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mjölksyra 80 % 250 ml
    Nedsatt pris!

    Mjölksyra 80 % 250 ml

    Mjölksyra 80 % 250 ml. Mjölksyra används för att syra sitt öl och justera pH i mäsk. Fungerar lika bra i vin som med öl.
    43 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mjölksyra 80 % 5L
    Nedsatt pris!

    Mjölksyra 80 % 5L

    Mjölksyra 80 % 5L. Används för att syra öl och justera pH i mäsk eller lakvattnet. Fungerar lika bra på vin och mjöd som med öl.
    429 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mjölksyra 80 % 1L
    Nedsatt pris!

    Mjölksyra 80 % 1L

    Mjölksyra 80 % 1 liter. Används för att syra och justera pH i öl och mäsk. Går lika bra att använda i vin som öl.
    99 kr
     Lägg i varukorgen
  • Mjödboken - Tillverka Mjöd
    Nedsatt pris!

    Mjödboken - Tillverka Mjöd

    Äntligen är den här! Sveriges första standardverk om mjöd; denna mytomspunna dryck, bryggt på honung, som redan vikingarna visste att uppskatta. Kanske är det kopplingen till vikingar som gör att många förknippar mjöd med öl, men faktum är att mjöd snarare är ett slags vin. Förenklat sagt är mjöd fermenterad honung, men precis som med vin kan samma basingredienser ge upphov till en enorm variation. I den här boken dyker vi djupare in på vad mjöd är för något. Hur ser dryckens historia ut? Vilka olika typer av mjöd finns det? Vilken slags honung ska man använda när man tillverkar mjöd? Hur tillverkar man mjöd? Hur smaksätter man mjöd? Med sin bredd är det här en bok som tilltalar både den nyfikne novisen och den med tidigare kunskaper. Med Mjöd från bi till butelj i sin ägo kommer man att bli en mästare på mjöd och mjödtillverkning. Den som vill imponera på vännerna med en helt unik dryck, som man dessutom har bryggt själv, har hittat rätt! Mjödet har redan slagit ner med stor kraft i bland annat USA och Polen, där det blivit omåttligt populär. Det är hög tid att även vi i Sverige upptäcker dess rikedom. Återupptäcker får vi väl säga; det är ju ändå här som mjödet uppfanns.
    (2)
    199 kr
     Lägg i varukorgen
  • Honung 1250 g
    Nedsatt pris!

    Honung 1250 g

    Honung är huvudingrediensen i mjöd. Nu kan vi erbjuda polsk honung i ekonomiförpackning.
    (16)
    119 kr
    Bevaka produkt
  • Jässats - PGW:s Mjöd
    Nedsatt pris!

    Jässats - PGW:s Mjöd

    Jässats - PGW:s Mjöd
    (8)
    43 kr
     Lägg i varukorgen
  • Vinjäst Lalvin D-47
    Nedsatt pris!

    Vinjäst Lalvin D-47

    Vinjäst Lalvin D-47 passar som bäst att använda om du ska tillverka ett vitt vin med mycket druvkaraktär eftersom den här vinjästen ger en ganska kraftig druvkaraktär.alkoholtolerans: 14%jästemperatur: 15-20°C
    (5)
    32 kr
     Lägg i varukorgen
  • White Labs Sweet Mead/Wine
    Nedsatt pris!

    White Labs Sweet Mead/Wine WLP720

    White Labs Sweet Mead/Wine
    (1)
    79 kr
     Lägg i varukorgen
  • Öljäst Mangrove Jack's M05 Mead
    Nedsatt pris!

    Öljäst Mangrove Jack's M05 Mead

    En hög esterproducerande jässträng som bidrar till en fräsch och fruktig smak. Den här jästen har en hög alkoholtolerans och jäser ut väl i både högre såväl som lägre temperaturer.
    (4)
    31 kr
    Bevaka produkt
Minskande ordning

   

Artiklar 1 till 16 av totalt 20

  1. 1
  2. 2