Mjöd

Grunden för Mjöd är bara jäst honungsvatten, men tillsättning av kryddor och eller olika typer av frukt eller bär finns alltid med i bilden. Det var inte bara vikingar som drack mjöd i äldre tider. Det äldsta spåret av en jäst dryck innehållande honung är från Kina ca 7000 f.Kr, och den äldsta text där mjöd omnämns är från Indien 1700–1100 f.Kr. Mjöd har funnits i nästan alla forna kulturer. Mesopotamier, egyptier, greker, romare, och mayaindianer hade alla någon form av mjöd och nästan alltid ansågs det vara gudarnas dryck. Även i Norden var mjöd en gudadryck. Oden stal det så kallade suttungamjödet från jättar och gav det till asar och män som förstod sig på att skalda. Det sägs också att högst upp på världsträdet Yggdrasil gick geten Heidrun ur vars spenar det rann mjöd som dracks av fallna kämpar i Valhall. Hur omfattande människornas mjöd drickande var under vikingatiden är dock mindre känt. Det äldsta arkeologiska fyndet i Norden är ett kärl från bronsåldern som påträffats i Danmark vari det fanns rester av jäst dryck beredd på bland annat lingon och honung. Dessa rester har tolkats som någon form av mjöd. Man har även funnit fekalier från människor på Birka från 800-900 talet som visade sig innehålla stora mängder lindpollen som arkeologer tror kommer från inmundigandet av stora mängder mjöd. Mjödet tros ha varit en dyr högprestige dryck som främst konsumerades vid högtider eller användes som gåva för att säkra allianser. Utrustningsmässigt behövs det sällan annan utrustning än vad hembryggaren redan har hemma. Något att jäsa i https://www.pgw.se/jashink-30-lit.html , samt något att buteljera i tex https://www.pgw.se/flaska-med-lang-hals-200-ml.html. andra bra tillbehör är https://www.pgw.se/stalslev-till-jashink-24.html och https://www.pgw.se/pumphavert-stor.html. Recept för ca: 12L semi torrt mjöd med en slutlig alkoholstyrka på 13-15%, eller OG på ca: 1.100 – 1.120, Räkna med att det går åt ca: 1 del honung till 2 delar vatten för att komma upp i ett OG på 1.120. Blanda ihop någon liter 40C vatten med honungen så den löses upp, blanda sedan i så mycket vatten som behövs för att uppnå det OG du vill, blanda i lite vatten i taget och kontrollera denciteten. Samtidigt rehydrerar du 6g jäst (våra favoriter är Lalvins 71-B, D-47 och QA-23 för mjöd utan mörka bär, är det mycket bär rekommenderar vi RC-212) med ca 8g rehydreringsnäring med ca: 160ml vatten När rehydrerings lösningen och musten har samma temperatur tillsätts jästen och jäsningen drar i gång. Jag jäser offtast mina mjöd kontrollerat på 18C, har känt att det är rätt temperatur för mig. Nu kommer några steg som inte är så vanligt för hembryggaren. Dygn 1,2, 3 och 4: Frigör kolsyran som bildats genom varsam omrörning, eller med användning av en vinavgasare. Dygn 1, 3 och 6: Tillsätts ca: 7g Fermaid-K samt 10g jästnärsalt uppdelat på de tre tillfällena. Alltså ca 2,3g Fermaid-k och 3,3g jästnärsalt per tillfälle. Detta kallar jag för ett FNT schema. När jäsningen är klar, (2-4 veckor är normalt) tappas det över till sekundärt kärl för en viss tids lagring, under denna tid så klarnar offtast mjödet. När du känner att den mognat färdigt så återstår bara buteljering. NOTERA: När avgasning och/eller tillsats av näringsämnen görs, gör det mycket långsamt för att undvika extrem skumbildning. Görs mjödet i damejeanne med smal hals så rekommenderas även att näringen löses upp i lite vatten innan den tillsätts. För mer information om vad ett FNT är se Avancerad Jäst- och näringstillägg för Mjöd eller Fruktvin med hög andel socker
Bläddra utifrån
Kategori
  1. Mjödjäst (7)
Minskande ordning

   

14 artiklar

  • Mjödboken - Tillverka Mjöd
    Nedsatt pris!

    Mjödboken - Tillverka Mjöd

    Äntligen är den här! Sveriges första standardverk om mjöd; denna mytomspunna dryck, bryggt på honung, som redan vikingarna visste att uppskatta. Kanske är det kopplingen till vikingar som gör att många förknippar mjöd med öl, men faktum är att mjöd snarare är ett slags vin. Förenklat sagt är mjöd fermenterad honung, men precis som med vin kan samma basingredienser ge upphov till en enorm variation. I den här boken dyker vi djupare in på vad mjöd är för något. Hur ser dryckens historia ut? Vilka olika typer av mjöd finns det? Vilken slags honung ska man använda när man tillverkar mjöd? Hur tillverkar man mjöd? Hur smaksätter man mjöd? Med sin bredd är det här en bok som tilltalar både den nyfikne novisen och den med tidigare kunskaper. Med Mjöd från bi till butelj i sin ägo kommer man att bli en mästare på mjöd och mjödtillverkning. Den som vill imponera på vännerna med en helt unik dryck, som man dessutom har bryggt själv, har hittat rätt! Mjödet har redan slagit ner med stor kraft i bland annat USA och Polen, där det blivit omåttligt populär. Det är hög tid att även vi i Sverige upptäcker dess rikedom. Återupptäcker får vi väl säga; det är ju ändå här som mjödet uppfanns.
    (1)
    199 kr
  • Honung Lind
    Nedsatt pris!

    Honung Lind

    Svensk lindhonung.
    105 kr
  • Honung 1250 g
    Nedsatt pris!

    Honung 1250 g

    Honung är huvudingrediensen i mjöd. Nu kan vi erbjuda polsk honung i ekonomiförpackning.
    (14)
    119 kr
  • Honung Ljung
    Nedsatt pris!

    Honung Ljung

    Svensk ljunghonung.
    (1)
    126 kr
  • Jässats - PGW:s Mjöd
    Nedsatt pris!

    Jässats - PGW:s Mjöd

    Jässats - PGW:s Mjöd
    (7)
    43 kr
  • Vinjäst Lalvin D-47
    Nedsatt pris!

    Vinjäst Lalvin D-47

    Vinjäst Lalvin D-47 passar som bäst att använda om du ska tillverka ett vitt vin med mycket druvkaraktär eftersom den här vinjästen ger en ganska kraftig druvkaraktär.alkoholtolerans: 14%jästemperatur: 15-20°C
    (3)
    32 kr
  • Vinjäst Lalvin QA23
    Rea
    Nedsatt pris!

    Vinjäst Lalvin QA23

    Vinjäst Lalvin QA23
    (1)

    Ordinarie pris 21 kr

    Special Price 14 kr

  • Honung Bovete
    Nedsatt pris!

    Honung Bovete

    Bovetehonung är en honung av monofloral typ vilket innebär att bina enbart pollinerar bovetefält. Dess mörka färg visar att halten av antioxidanter är upp till 30 gånger mer än andra typer av honung. Bovetehonungen är lagrad i värmeskåp i upp till max 40 grader vilket gör att dess näringsinnehåll inte försvinner.
    105 kr
  • White Labs Sweet Mead/Wine
    Nedsatt pris!

    White Labs Sweet Mead/Wine WLP720

    White Labs Sweet Mead/Wine
    (1)
    79 kr
  • Öljäst Mangrove Jack's M05 Mead
    Nedsatt pris!

    Öljäst Mangrove Jack's M05 Mead

    En hög esterproducerande jässträng som bidrar till en fräsch och fruktig smak. Den här jästen har en hög alkoholtolerans och jäser ut väl i både högre såväl som lägre temperaturer.
    (3)
    31 kr
  • Fermaid-K 50 gram
    Nedsatt pris!

    Fermaid-K 50 gram

    Fermaid-K 50 gram
    (5)
    43 kr
  • Nybörjarkit - Mjöd
    Nedsatt pris!

    Nybörjarkit - Mjöd

    Genom att brygga ditt eget mjöd kommer du garanterat att imponera på nästa fest. Genom vårt nybörjarkit har det aldrig varit enklare att lyckas. Det enda du behöver är komplettera med är 1,25 kg honung. Passa på och klicka hem ditt kit redan idag!
    (2)
    449 kr
  • Vinjäst Rödvinsjäst RC212
    Nedsatt pris!

    Vinjäst Rödvinsjäst RC212

    Vinjäst speciellt lämplig för framställning av röda viner. Ger en mjuk och rund karaktär. Jäsningstermperatur 15 - 30 grader. Max alkoholhalt 12 - 14 %.
    (11)
    21 kr
  • Pumphävert Mini
    Nedsatt pris!

    Pumphävert Mini

    Pumphävert Easy Start Mini Innehåller 1,5 meter PVC-slang, Passar utmärkt till mindre 15L hinkar samt gallonflaskor med vid öppning.
    (3)
    143 kr
Minskande ordning

   

14 artiklar