Humle

HUMLE

Humle (Humulus lupulus) är en art i familjen hampväxter och förekommer naturligt i EuropaAsienNordafrika och Nordamerika. Växten verkar ha sitt ursprung i Kina och har därifrån spridit sig naturligt över hela världen. Humle är en flerårig, klättrande ört som kan bli mycket hög, uppemot 10 meter är inte ovanligt, och kan växa så mycket som 30 cm per dygn under den största tillväxtperioden. Rankan är täckt med krokiga taggar och körtelprickar. Bladen är breda med upp till sju flikar och blir i genomsnitt 5–12 cm långa och lika breda med hjärtlik bas och oregelbundet naggad kant. Tidiga humlesorter blommar under högsommaren medan senare varianter blommar i våra breddgrader ända in i september. Detta regleras dock stort av sol och värmeutbytet. Hanblommorna används inte i större utsträckning vid framställning av öl utan det gör istället honblommorna vilka sitter i kompakta knippen med gröna kottar. De växer till sig under mognaden som sker senare under växtens levnadscykel. Humlesorterna delas ofta grovt in efter hur mycket alfasyra de normalt ger. Det har forskats mycket om humle, och intresset är stort att få ädlare sorter att ge mer beska. Humle förekommer i arkeologiska utgrävningar från Birka och andra vikingatida bosättningar i Östersjöområdet, men verkar ha importerats snarare än odlats. I Sverige har humle troligtvis odlats från 1200-talet, då olika bestämmelser om humle börjar dyka upp i lagstiftning. 

Vid hembryggning är det intressant att veta mängden bittergivande ”alfasyra”-ämnen för att kunna räkna ut hur mycket humle som skall tillsättas för att ge den önskade beskan. Beskan ska balansera sötman som malten ger och beroende på vilken öltyp man avser att brygga så finns det vissa nivåer som är vanligast. De bittergivande ämnena i humle är bland annat alfahumelon-syra, som förkortas alfasyra och anges i procent av humleproducenterna. Alfasyra-värdet varierar något från år till år pga. jordmån, sol och vattentillgång . Beskan mäts i IBU (international bitterness units), vanligt från 10–40 IBU i ett lageröl, och mellan 40–60 IBU i en India Pale Ale, vissa nyare ölstilar har ett IBU värde upp emot 100, men det är ofta bara ett beräknat och inte ett faktiskt värde. 

Beroende på ursprung och var humlen odlas så ger de olika humlesorterna sin typiska karaktär i form av bitterhet, smak och arom. De skiljer sig även visuellt då färgen kan variera från gul-grön till mörkgrön och kottarna kan vara små, stora, runda eller avlånga. Humlens smakbidrag  i ölet regleras normalt genom att tillsätta den vid olika tidpunkter under koket. Oftast varar ett kok i en timme och för att ge beska till ölet tillsätts humle i början av koket. Humle som tillsätts i slutet av koket ger mer arom och smak. Vanligtvis tillsätts humle 2–3 gånger under ett kok men i vissa nyare stilar kan det ske kontinuerligt under hela koket och i vissa öltyper tillsätter man även humle efter koket ”whirlpool”.  Det går även att låta humlen vara med under jäsningen vilket då kallas för torrhumling på hembryggarspråk. Detta för att få kvar mer av de lättflyktiga aromämnena. 

Vissa humlesorter är mer eftertraktade och då dyrare och av ekonomiska skäl är det inte lämpligt att använda dem till både beska och arom.  Då är det lämpligt att istället välja en billigare humle eller en med högre alfasyra för beskan och sedan ta en finare/dyrare till arom och smak. Till en viss del styr ändå tradition och trend valet av humle. Vissa länder är mer generösa med humlen än andra, speciellt om det finns en inhemsk humleproduktion. 

Några Vanliga humlesorter:

  • Saaz (Tjeckien), en klassiker och en av de mest kända humlesorterna.
  • Magnum (Tyskland), en klassisk bitterhumle.
  • Hallertauer Mittelfrüh (Tyskland), en klassiker, som tidigare var dominerande i det största tyska humleodlingsdistriktet, men numera odlas mindre där och mer i andra distrikt.
  • Spalter (Tyskland)
  • Tettnanger (Tyskland), Traditionell tysk ädelhumle.
  • East Kent Golding (England), vanlig vid engelska öltyper.
  • Fuggle (England)
  • Styrian Golding (Slovenien)
  • Cascade (USA), har en karakteristisk citrusaktig doft.
  • Nugget
  • Svalöf 85/Svalöf Maurits 85 (Sverige)

 

Minskande ordning

   

Artiklar 17 till 23 av totalt 23

  1. 1
  2. 2
  • Mandarina Bavaria Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Humle Mandarina Bavaria Pellets 100 g

    Mandarina Bavaria Pellets är en ny tysk högalfa- och aromhumlesort. Aromen är sötaktig med tydlig fruktighet av framförallt mandarin.
    52 kr
  • Eureka Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Humle Eureka Pellets 100 g

    Eureka Pellets med örtiga och fruktiga smaker. Bland annat smak av svart vinbär, mörka bär, lätta toner av grapefrukt, tangerine, mynta och granskott.
    52 kr
  • Sorachi Ace Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Humle Sorachi Ace Pellets 100 g

    En humlesort som har sitt ursprung i Hokkaidō, Japan där den utvecklades under sent 70-tal. Det dröjde dock tills 2006 innan humlen var tillgänglig i USA.  En otroligt hög citrussmak men även blommiga smaker av kokos och dill framträder olika mycket beroende på hur du använder humlen.  Alfasyran: 10-16%Arom/Smak: Citrus, Kokos, Dill
    76 kr
  • Celeia Pellets 100g
    Nedsatt pris!

    Humle Celeia Pellets 100 g

    En relativt ny europeisk humlesort som har sitt ursprung hos Styrian Golding. Passar perfekt till Lager, English Bitter och Ales.    Arom/Smak: Angenäm, Fruktig, Kryddig och jordig.  Alfasyran ligger mellan 4-6 %. 
    54 kr
  • Humle Tettnanger Pellets 100 g
    Rea
    Nedsatt pris!

    Humle Tettnanger Pellets 100 g

    Tettnanger är den mest odlade tyska humlen och den har sitt ursprung i Tettnangerregionen, den anses vara en nobel aromhumle. Den odlas framgångsrikt i USA och är där den näst populäraste aromhumlen. Med sin rika smak och milda blommiga arom gör den till en favorit bland lageröls bryggare. Den har en kryddigare arom än Hallertau humlen. Då skörden ofta är liten är den dyr och eftertraktad. Den är tolerant mot downy mildew. Arom/Smak: Mycket fin, mild, kryddig, örtig och aromatisk blommig. Alfasyran ligger på mellan 3-6 %. Kan ersättas av Saaz.

    Ordinarie pris 50 kr

    Special Price 39 kr

  • Humle Fuggle Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Humle Fuggle Pellets 100 g

    Utvecklad i England av Mr Richard Fuggle of Brenchley år 1875, den odlas traditionellt både i grevskapet Kent och Sussex. Den är också Amerikas äldsta aromhumle och trivs bra i kall väderlek. Fuggle är en av världens populäraste sorter och otroligt mångsidig till ale med en mild , kryddig, lite fruktig och träig arom. Ger en komplett engelsk karaktär om den används ensam men paras ofta ihop med East Kent Golding för att få en rundhet och fyllighet. Fuggle odlas också i Slovenien under namnet Styrian Golding och har fått en egen karaktär. Arom/Smak: Mild, Kryddig, Gräsig, blommig, "träig" och lite fruktig. Alfasyran ligger mellan 3,5-6 %. Kan ersättas med Styrian Golding.
    (3)
    54 kr
  • Humle Kent Golding Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Humle Kent Golding Pellets 100 g

    Denna humle är odlad i Östra Kent och anses vara den bästa Golding humlen. Golding är den primära engelska humlen och går tillbaka ända till år 1790. Används till beska och även arom samt smak kan med fördel användas till torrhumling i brittiska ale där dess blommiga arom har gett en fin karaktär. Arom/Smak: Blommig, kryddig, jordig, rund, mild och lite söt. Alfasyran ligger mellan 4-7 %. Kan ersättas av Styrian Golding och Fuggle
    (2)
    61 kr
Minskande ordning

   

Artiklar 17 till 23 av totalt 23

  1. 1
  2. 2