Humle

Humle för ölbryggning

Om växten humle

Humle är en växt som länge odlats för just ölbryggning. Humle är också en ört med slingrande växtsätt som oftast odlas klättrande på långa störar. Då humlen är en dioik växt så kan plantan antingen bära hankottar eller honkottar. För öl bryggning används honkottarna och dessa ger ölet beska samt även en frisk arom och smak. Själva humleplantan är täckt av taggar och körtelprickar, kan bli uppåt 10 meter hög och kan växa så mycket som 30 cm per dygn under goda förhållanden. Hanplantorna bär blommorna i yviga grenade blomställningar i bladvecken och blommorna är små och ljusgula. Vid pollinering släpper hanblommorna stora mängder pollen som med hjälp av vinden sedan pollinerar honplantornas kottar. Honkottarna är egentligen samlingar av honblommor som växter i ljusgröna kompakta knippen. Blomningen sker under högsommaren och kottarna skördas när de är gröna, sidenmatta och fulla av lupulin eller humlemjöl i början på hösten.

Humles historia inom ölbryggning

Humle har odlats i Sverige sedan 1200-talet för användning i öl tillverkning, men finns dokumenterad så tidigt som 736 i tyska Hallertau. I Sverige fanns länge lagar som angav var man skulle odla humlen för att tillgodose ölbehoven inom armén och flottan. I många gamla trädgårdar hittar man därför fortfarande humle plantor, även om odling i Sverige idag sker i väldigt liten skala, främst hos hobbyodlare som vill stoltsera med hemmaodlad humle i sina ölbryggningar eller hos de som tycker att plantorna tillför grönska till trädgården. Oftast krävs stora mängder humle till öl varför de flesta endast använder den hemodlade varianten som extra krydda.

Humlen ger beskan i ölen

Det är framförallt bitterämnen i körtlarna på kottarna som ger beskan i ölet vid bryggning. Idag finns en uppsjö av olika typer humle att välja mellan vid bryggning av eget öl. Alla har de lite olika egenskaper och ger ölet olika karaktär. Varje kontinent har sina egna sorters humle, varför öl skiljer sig åt över hela vår jord. Förutom maltens roll i bryggningen som du kan läsa om på ett annat ställe på vår hemsida så är det humlen som ger ölet sin identitet. De mest berömda humle sorterna kommer från kända ölbryggarländer såsom Tjeckien, USA, Tyskland och England. Du kanske känner igen humlesorter som Cascade, Amarillo, Citra, Admiral, Centennial, East Kent Golding, Hallertauer Mittelfüh, Tettnanger, Styrian Golding, Fuggle med flera. Idag odlas det även fram ersättare till gamla sorter då det råder brist på vis humle med speciella egenskaper.

Humlens olika egenskaper

Det finns olika typer av egenskaper som humlen kan tillföra ölet. Inom ölbryggning talar man om bitterhumle, aromhumle och torrhumle. Bitterhumle ger ölet en tydlig beska och tillsätts tidigt i koket för att avge ordentligt med bitterämnen. Arom humlen å andra sidan ger ölet mer flyktiga aromer. Vissa humlesorter lämpar sig både som bitterhumle och aromhumle beroende på vilken karaktär det färdiga ölet ska ha. Samma sorts humle kan användas i flera olika öltyper såsom porter, ale och lager. Cascade är till exempel en sådan typ av humle som tidigt i ölbryggningen ger bittra grapefrukttoner i ölet, men som även kan agera aromhumle och på så sätt ge ölet mer aromer av tallbarr och citrus. Olika humlesorter har olika mängd alfasyra, dvs det som ger ölet beska. Alfasyran anges ofta som IBU (International Bitterness Units) i färdiga ölsorter och ger en fingervisning om hur beskt ölet uppfattas. För varje humlesort anges ofta även procenten alfasyra (även stavad alphasyra). En hög alfasyra ger möjlighet att brygga en beskare öl.

Torrhumling

För att fånga de mer subtila aromerna i humle kan öl även torrhumlas. Torr humling görs när ölkoket är färdigt och innebär att humlekottarna tillsätts för att dra i ölet under jäsningen. Detta ger ölet en fräschör som uppskattas av många, men tillför ingen ytterligare beska till ölet.

Mängden humle i IPA

Olika ölsorter kräver olika mängd humle. En IPA kräver ca 3-5 gånger så mycket humle som en lager. Även de traditionella humlesorterna skiljer sig åt mellan öltyperna. Tyska och tjeckiska humlesorter, t.ex. Saaz och Hallertauer, återfinns ofta i  ljusa öl såsom lager och pilz, men används också som torrhumle i IPA och olika bitters. Brittiska öltyper såsom Porters, stout, brown ale, pale ale, milds och bitters innehåller ofta humlesorterna Fuggle och East Kent Golding. USA har en hel uppsjö olika humlesorter. Den populära «C-klubben» härstammar härifrån med populära sorter såsom Cascade, Columbus och Centennial.

Flera sorters humle i samma bryggning

Många ölsorter kräver olika sorters humle i samma bryggning för att ge rätt karaktär. Vanligt är att blanda olika humletyper för att ge ölet en god smak. Var inte rädd för att prova dig fram för att hitta just dina favoritblandningar. Olika humle passar olika bra som bitterhumle, aromhumle och torrhumle, men även utpräglade aromhumlesorter kan ge intressanta toner i ett öl om de används som bitter humle i rätt kombinationer.

Färsk humle

Färsk humle är grön och har en frisk och kraftig doft. Skulle humlen vara gammal blir den brun, doftlös eller luktar obehaligt. Då humle som är känsligt för syre, ljus och värme och snabbt försämras i kvalitet vid felaktig förvaring säljer vi all vår humle vakuumförpackad i påsar som minimerar syre och ljusinsläpp. Humlen PGW säljer är direktimporterad och kommer vakuumförpackad till vårt lager. I vårt lager packar vi sedan om humlen i våra egna förpackningar som är gjorda av syre-, ljus- och aromtät aluminiumlaminatfolie som ger bästa förutsättningarna för dig att få en bra humle till ditt öl.

Humlens förvaring

Humlen förvaras efter packningen i kyla för att bevara humlens karaktär  och aromer så bra som möjligt. När du får hem din humle rekommenderar vi att du förvarar humlen i kylskåp eller i frysen och använder den inom ett år. Om du har öppnat en förpackning, men har humle kvar kan du spara den genom att pressa ur all luft, tejpa igen och förvara påsen i frysen. På detta sätt håller humlen i upp till ett år. Du kan även använda en vakuummaskin och återförsluta påsen om du har en sådan hemma.

Färsk humle för torrhumling

Humlens egenskaper avtar efter skörden, så för torr humlingen rekommenderar vi så färsk humle som möjligt för bästa resultat. Äldre humle som är rätt förvarad fungerar dock utmärkt som bitter- och smakhumle så länge den kylförvarats. Hur väl humlen tål att lagras beror på vilken humlesort det är.

Humlepellets typ 90

Vi erbjuder humle i form av kottar och pellets. Kottar är humlens ursprungliga form. Pellets är humlekottar som pulveriserats och pressats till små pellets. Våra humle pellets är av typ 90, dvs med naturlig alfasyrahalt. Pellets är enklare att hantera och dosera vid bryggning av större mängder öl, men går naturligtvis bra att använda även till mindre satser. Andra fördelar med pellets är att de tål lagring något bättre än kottar samt att de tar mindre plats vid förvaring. Kottar kan å andra sidan upplevas ge ett mer aromatiskt öl. Pröva dig fram för att se vad du föredrar i din öl.

Minskande ordning

   

Artiklar 1 till 16 av totalt 56

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  • Snabbtitt Humle Brewers Gold Kottar 100g
    Nedsatt pris!

    Humle Brewers Gold Kottar 100g

    Den liknar sin syskonsort Bullion men mognar tidigare och är mer motståndskraftig mot sjukdomar. Sorten härstammar ursprungligen från Prof. Salmon i England. Det är en korsning mellan vild kanadensisk humle och engelsk humle. Brewers Gold har en tydlig engelsk karaktär. Arom/Smak: Kraftig, Fruktig, Kryddig, tung humlearom med inslag av svartvinbär. Alfasyran ligger mellan 6-9 %.
    43,00 kr
  • Snabbtitt Humle Pilgrim 100 g pellets
    Nedsatt pris!

    Humle Pilgrim 100 g pellets

    Alfasyra 10,8 % Pellets Typ 90
    66,00 kr
  • Snabbtitt Amarillo Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Amarillo Pellets 100 g

    En ny sort som upptäcktes som en mutation av en odlare. Amarillo karaktäriseras av en medium till hög alfasyra-halt och låg nivå av co-huulone, co-lupulone och humulene. Påminner om Cascade i aromen och är en uppskattad humle av de flesta som använt den. Passar såväl till arom- som bittergivor i amerikanska ale och IPA. Alfasyran ligger på ca 6,5-9 % och. Arom/Smak: Citrus, kryddig, blommig med distinkt grapefruktarom. Kan ersättas Cascade.
    (2)
    88,00 kr
  • Snabbtitt Galena Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Galena Pellets 100 g

    En utmärkt amerikansk bitterhumle med en angenäm doft av drova och persika.
    (2)
    43,00 kr
  • Snabbtitt Bravo Kottar 100 g
    Nedsatt pris!

    Bravo Kottar 100 g

    Bravo är framtagen av Hopsteiner Breeding Company och släpptes 2006. Bravo är andra generationen Super-Alpha. Den har en utmärkt bitterhet men visar även en härligt fruktighet med blommiga noter.
    54,00 kr
  • Snabbtitt Crystal Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Crystal Pellets 100 g

    Amerikansk aromhumle, lämplig för torrhumling.
    76,00 kr
  • Snabbtitt Styrian Wolf Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Styrian Wolf Pellets 100 g

    Styrian Wolf Pellets är en ny humlesort från Slovenien
    52,00 kr
  • Snabbtitt Kent Golding Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Kent Golding Pellets 100 g

    Denna humle är odlad i Östra Kent och anses vara den bästa Golding humlen. Golding är den primära engelska humlen och går tillbaka ända till år 1790. Används till beska och även arom samt smak kan med fördel användas till torrhumling i brittiska ale där dess blommiga arom har gett en fin karaktär. Arom/Smak: Blommig, kryddig, jordig, rund, mild och lite söt. Alfasyran ligger mellan 4-7 %. Kan ersättas av Styrian Golding och Fuggle
    (2)
    61,00 kr
  • Snabbtitt Humle Perle Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Humle Perle Pellets 100 g

    En tysk humlesort med relativt hög alfasyra. Den kom ut på marknaden år 1978 och odlades ursprungligen i Hallertauerregionen, numera odlas den framgångsrikt i USA. Perle kommer ursprungligen från sorten Northern Brewer och har en ren, trevlig arom. Den påminner om Hallertauer Mittelfrüher med lagom bra bitteregenskaper. Den används vanligen till veteöl, lager av icke pilsnertyp och porter. Arom/Smak: Ren, trevlig, aningen kryddig arom med inslag av mint. Alfasyran ligger mellan 5-9,5 %. Kan ersättas med Northern Brewer.
    43,00 kr
  • Snabbtitt Humleextrakt 30 ml
    Nedsatt pris!

    Whitbread GV Kottar 100 g

    Whitbread GV Pellets är en humlesort släkt med Goldings och med liknande, men tydligare, fruktarom.
    54,00 kr
  • Snabbtitt Mittlefruh Kottar 100 g
    Nedsatt pris!

    Mittlefruh Kottar 100 g

    Hallertauer Mittelfrüh är en av de klassiska kontinentala aromhumlesorterna, tillsammans med Spalt, Tettnanger och Saaz.
    39,00 kr
  • Snabbtitt Perle Kottar 100 g
    Nedsatt pris!

    Perle Kottar 100 g

    Perle är en tysk humle med ren och kryddig arom.
    (1)
    43,00 kr
  • Snabbtitt Southern Cross Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Southern Cross Pellets 100 g

    Southern Cross är en Nya Zeeländsk humle med inslag av citron, citronskal, granskott och kryddor. Fungerar bra som bitter- och aromhumle och används i många new school ölstilar. Alfasyra: (%)12 Uppmätt alfasyra står på förpackningen Ursprung: Nya Zeeland Användning: Arom, Beska Arom: Citronskal, krydda och tall Southern Cross Pellets 100 g
    54,00 kr
  • Snabbtitt Kohatu Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Kohatu Pellets 100 g

    Kohatu är en helt ny humle från Nya Zeeland som just lämnat experimentstadiet. Det är en utpräglad aromhumle med medelhög alfasyrahalt. Smak av tropisk frukt, tall/gran, citrus och en intensiv blommighet.
    66,00 kr
  • Snabbtitt Nelson Sauvin pellets 100g
    Nedsatt pris!

    Nelson Sauvin pellets 100g

    En mycket fruktig allround sort från Nya Zeeland. Aromen sägs likna krusbär eller druvan sauvignon blanc.12
    89,00 kr
  • Snabbtitt Tettnanger Pellets 100 g
    Nedsatt pris!

    Tettnanger Pellets 100 g

    Tettnanger är den mest odlade tyska humlen och den har sitt ursprung i Tettnangerregionen, den anses vara en nobel aromhumle. Den odlas framgångsrikt i USA och är där den näst populäraste aromhumlen. Med sin rika smak och milda blommiga arom gör den till en favorit bland lageröls bryggare. Den har en kryddigare arom än Hallertau humlen. Då skörden ofta är liten är den dyr och eftertraktad. Den är tolerant mot downy mildew. Arom/Smak: Mycket fin, mild, kryddig, örtig och aromatisk blommig. Alfasyran ligger på mellan 3-6 %. Kan ersättas av Saaz.
    50,00 kr
Minskande ordning

   

Artiklar 1 till 16 av totalt 56

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4