Jäsningsmätare

Rating:
95 % of 100
I lager Vikt: 50 g
SKU
M131
Snabb överblick
Ett måste för hemmabryggaren, antingen du tillverkar vin, öl eller något annat. Visar hur långt jäsningen har gått. Kan även användas för uträkning av alkoholhalten i hemgjort vin.
30 kr

Garanterad och trygg e-handel

Ett måste för hemmabryggaren, kallas även hydrometer eller oechslemätare. Vare sig du tillverkar vin, öl eller något annat. Denna visar hur långt jäsningen har gått. Kan även användas för uträkning av alkoholhalten i hemgjort vin. Du kan beräkna alkoholhalten i öl, vin eller mäsk om du mätte upp ett startvärde med din hydrometer innan jäsningen startade och ett slutvärde. Det är en god vana att alltid anteckna startvärdet!

För att beräkna alkoholhalten i ditt hemgjorda vin (vinsats) kan du använda en hydrometer (jäsningsmätare). Det är det noggrannaste sättet men kräver lite räknande. Här är formlerna och förklaringarna:

Exempel:

Startvärde = +75 (dvs 75 på vita skalan)

Slutvärde = -2 (dvs 2 på svarta skalan, ibland röd)

Alkoholhalten (i volymprocent) är helt enkelt antalet streck mellan start- och slutvärde, delat med 7.4.

Alkohol = (75--2) / 7.4 = 77 / 7.4 = 10.4 %

OBS: 75 minus minus 2 är förstås 77 som vi alla självklart minns från skolan...

Det är förstås din slutliga alkoholhalt om brygden har slutat jäsa. För att ta reda på om den har gjort det tar du helt enkelt mätvärdet med 1-2 dagar emellan och om det står på samma så är jäsningen över.

Viktigt: Den här formeln fungerar INTE om du tillsätter vatten, socker eller något annat mellan ditt startvärde och ditt slutvärde.

4.75
Rating:
95% of 100
Write Your Own Review
Du recenserar:Jäsningsmätare
Ditt betyg
Ofta Köpt Tillsammans
Totalt pris