Ölbryggning

Brygg öl hemma! För att brygga ditt eget öl behövs vatten, malt, eller maltextrakt, humle och jäst. Du kan göra det hur enkelt som helst eller så komplicerat du önskar. Vi börjar med det enklaste. Färdighumlat maltextrakt på burk eller färdiga påsar, från bl.a. Coopers, Woodforde's, Brewferm, Muntons eller Mangrove Jack´s, dessa behållare med maltextrakt är redan humlade och blandas ut med vatten enligt instruktion, vill man göra ölet något starkare går det att tillsätta mer maltextrakt i form av flytande maltextrakt "LME"(liquid malt extract) eller torr maltextrakt "spraymalt", DME (dried malt extract).

Vill man gå ett steg längre i sin hembryggning och blanda råvarorna själv så rekommenderar vi antingen ett nybörjarkit där man gör 4L öl enligt metoden extraktbryggning med stöpning av specialmalt. Humlen tillsätts själv under koket, Nybörjarkite finns i dagsläget i 5 olika varianter, så man kan testa sig fram till sin favorit. Extraktbryggning är det många som stannar vid och går inte hela steget till helmaltsbryggning, då det inte krävs lika mycket utrustning. För att brygga extraktbryggning rekommenderar vi att minst ha en kittel eller kastrull som rymmer minst den volym du tänkt brygga, något att snabbt kunna kyla vörten efter kok som t.ex. en kylspiral.

Sedan behövs även en jäshink, vattenlås, hävert, flaskor att ha det färdiga ölet i, kronkapsyler, en kapsylerare samt rengöringsmedel och desinfektionsmedel. Extraktbryggning görs enklast genom att hela vattenmängden plus den mängd som avdunstar genom kok, vanligtvis 10-20% i timmen, och maltextraktet blandas kallt. Sedan kokas det under 1 timme varpå humle läggs i. Humle som kokas i 60 minuter ger en beska till ölet, humle som kokas 20-30 minuter ger mer smak av humlen. Kokas den i 1-10 minuter så framhävs mer av humlets arom. Bra nybörjarrecept och hur du bäst brygger med extrakt finns i flertalet av de böcker vi tillhandahåller inom ölbryggning.

Vill man däremot göra öl från grunden så rekommenderar vi helmaltsbryggning. I helmaltsbryggning genomför man några fler steg och processer än vid extraktbryggning samt att det krävs lite mer utrustning. Helmaltsbryggning börjar med att man blötlägger malt i vatten vid en temperatur på ca: 64-68 grader i ca: 1 timme, under den tiden konverteras stärkelsen i malten till jäsbara sockerarter. Sedan separerar (lakar) man ut vörten från malten, vanligtvis görs detta men någon form av sil, detta går att göra med bland annat, BIAB (Brew In A Bag) som är en sorts stor humlepåse eller maltpåse i nylån, med en bazooka eller välvd falskbotten monterad i en kastrull eller kokkärl eller någon av våra automatiska bryggverk så som Grainfather eller BeerKing.

När vörten är uppsamlad ska den kokas i 60 minuter varpå humle tillsätts. När koket är klart ska den kylas, detta görs enklast via en kylspiral i koppar eller rostfritt. När vörten är kyld till rätt temperatur ska den jäsas i jäshink. Tillsätt antingen flytande färsk jäst från White Labs eller torrjäst från Fermentis eller Danstar Lallemand. När det jäst klart ska den antingen sättas på flaska eller partyfat med lite extra socker för att skapa kolsyra, detta görs enklast med carbonation dropps från Muntons eller Coopers, eller så sätter man det färdiga ölet på ölfat av corneliustyp, varpå man kolsyresätter ölet med kolsyra via en sodastream patron och regulator, så kallad fatölsanläggning, för att få över det färdiga ölet från jäshink till fat eller flaska används enklast en pumphävert.

Vill man avancera i sin bryggning så har vi ett stort utbud av tillbehör för dem som vill bygga sina egna bryggverk. Vi har även bryggsalter som t.ex. kalsiumsulfat, kalsiumklorid, magnesiumsulfat och kalsiumkarbonat, samt mjölksyra. Vi har även ett stort utbud av jäst, både torr och färsk flytande, vill man även göra förkulturer på jäst har vi E-kolvar samt magnetomrörare. Vi har ett stort utbud av humle från Europa, USA samt Nya Zeeland. Samma gäller för malt, där har vi en mängd basmalter att välja mellan, både vanlig samt ekologisk, ett stort utbud av specialmalter i form av crystalmalt och karamelmalt från Tyskland, England samt Belgien. Vi har även flera rostade maltsorter samt korn och havreflingor.

Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 41-60 av 284

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
  1. BB Hammer of ThorBB Hammer of Thor
    BB Hammer of Thor
    Rating:
    91%
    349 kr
  2. BB Cobnar Wood Northern B 23L ÖlsatsBB Cobnar Wood Northern B 23L Ölsats
    BB Cobnar Wood Northern B 23L Ölsats
    369 kr
  3. BB Four Finger JackBB Four Finger Jack
    BB Four Finger Jack
    Rating:
    90%
    379 kr
  4. MJ New Zealand Pale Ale ÖlsatsMJ New Zealand Pale Ale Ölsats
    MJ New Zealand Pale Ale Ölsats
    149 kr
  5. MJ New Zealand CiderMJ New Zealand Cider
    MJ New Zealand Cider
    Rating:
    80%
    172 kr
  6. MJ New Zealand APA ÖlsatsMJ New Zealand APA Ölsats
    MJ New Zealand APA Ölsats
    Rating:
    97%
    149 kr
  7. Muntons Export Pilzner ÖlsatsMuntons Export Pilzner Ölsats
    Muntons Export Pilzner Ölsats
    Rating:
    80%
    259 kr
  8. Muntons Bock Bier ÖlsatsMuntons Bock Bier Ölsats
    Muntons Bock Bier Ölsats
    Rating:
    100%
    259 kr
  9. Muntons Traditional Bitter ÖlsatsMuntons Traditional Bitter Ölsats
    Muntons Traditional Bitter Ölsats
    Rating:
    86%
    259 kr
  10. Muntons Nut Brown Ale ÖlsatsMuntons Nut Brown Ale Ölsats
    Muntons Nut Brown Ale Ölsats
    Rating:
    100%
    259 kr
  11. Muntons IPA Bitter ÖlsatsMuntons IPA Bitter Ölsats
    Muntons IPA Bitter Ölsats
    Rating:
    95%
    161 kr
  12. Muntons Yorkshire Bitter ÖlsatsMuntons Yorkshire Bitter Ölsats
    Muntons Yorkshire Bitter Ölsats
    Rating:
    86%
    161 kr
  13. Muntons Pilsner ÖlsatsMuntons Pilsner Ölsats
    Muntons Pilsner Ölsats
    Rating:
    93%
    259 kr
Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 41-60 av 284

Sida
per sida
Sätt fallande sortering