Ölbryggning

Brygg öl hemma! För att brygga ditt eget öl behövs vatten, malt, eller maltextrakt, humle och jäst. Du kan göra det hur enkelt som helst eller så komplicerat du önskar. Vi börjar med det enklaste. Färdighumlat maltextrakt på burk eller färdiga påsar, från bl.a. Coopers, Woodforde's, Brewferm, Muntons eller Mangrove Jack´s, dessa behållare med maltextrakt är redan humlade och blandas ut med vatten enligt instruktion, vill man göra ölet något starkare går det att tillsätta mer maltextrakt i form av flytande maltextrakt "LME"(liquid malt extract) eller torr maltextrakt "spraymalt", DME (dried malt extract).

Vill man gå ett steg längre i sin hembryggning och blanda råvarorna själv så rekommenderar vi antingen ett nybörjarkit där man gör 4L öl enligt metoden extraktbryggning med stöpning av specialmalt. Humlen tillsätts själv under koket, Nybörjarkite finns i dagsläget i 5 olika varianter, så man kan testa sig fram till sin favorit. Extraktbryggning är det många som stannar vid och går inte hela steget till helmaltsbryggning, då det inte krävs lika mycket utrustning. För att brygga extraktbryggning rekommenderar vi att minst ha en kittel eller kastrull som rymmer minst den volym du tänkt brygga, något att snabbt kunna kyla vörten efter kok som t.ex. en kylspiral.

Sedan behövs även en jäshink, vattenlås, hävert, flaskor att ha det färdiga ölet i, kronkapsyler, en kapsylerare samt rengöringsmedel och desinfektionsmedel. Extraktbryggning görs enklast genom att hela vattenmängden plus den mängd som avdunstar genom kok, vanligtvis 10-20% i timmen, och maltextraktet blandas kallt. Sedan kokas det under 1 timme varpå humle läggs i. Humle som kokas i 60 minuter ger en beska till ölet, humle som kokas 20-30 minuter ger mer smak av humlen. Kokas den i 1-10 minuter så framhävs mer av humlets arom. Bra nybörjarrecept och hur du bäst brygger med extrakt finns i flertalet av de böcker vi tillhandahåller inom ölbryggning.

Vill man däremot göra öl från grunden så rekommenderar vi helmaltsbryggning. I helmaltsbryggning genomför man några fler steg och processer än vid extraktbryggning samt att det krävs lite mer utrustning. Helmaltsbryggning börjar med att man blötlägger malt i vatten vid en temperatur på ca: 64-68 grader i ca: 1 timme, under den tiden konverteras stärkelsen i malten till jäsbara sockerarter. Sedan separerar (lakar) man ut vörten från malten, vanligtvis görs detta men någon form av sil, detta går att göra med bland annat, BIAB (Brew In A Bag) som är en sorts stor humlepåse eller maltpåse i nylån, med en bazooka eller välvd falskbotten monterad i en kastrull eller kokkärl eller någon av våra automatiska bryggverk så som Grainfather eller BeerKing.

När vörten är uppsamlad ska den kokas i 60 minuter varpå humle tillsätts. När koket är klart ska den kylas, detta görs enklast via en kylspiral i koppar eller rostfritt. När vörten är kyld till rätt temperatur ska den jäsas i jäshink. Tillsätt antingen flytande färsk jäst från White Labs eller torrjäst från Fermentis eller Danstar Lallemand. När det jäst klart ska den antingen sättas på flaska eller partyfat med lite extra socker för att skapa kolsyra, detta görs enklast med carbonation dropps från Muntons eller Coopers, eller så sätter man det färdiga ölet på ölfat av corneliustyp, varpå man kolsyresätter ölet med kolsyra via en sodastream patron och regulator, så kallad fatölsanläggning, för att få över det färdiga ölet från jäshink till fat eller flaska används enklast en pumphävert.

Vill man avancera i sin bryggning så har vi ett stort utbud av tillbehör för dem som vill bygga sina egna bryggverk. Vi har även bryggsalter som t.ex. kalsiumsulfat, kalsiumklorid, magnesiumsulfat och kalsiumkarbonat, samt mjölksyra. Vi har även ett stort utbud av jäst, både torr och färsk flytande, vill man även göra förkulturer på jäst har vi E-kolvar samt magnetomrörare. Vi har ett stort utbud av humle från Europa, USA samt Nya Zeeland. Samma gäller för malt, där har vi en mängd basmalter att välja mellan, både vanlig samt ekologisk, ett stort utbud av specialmalter i form av crystalmalt och karamelmalt från Tyskland, England samt Belgien. Vi har även flera rostade maltsorter samt korn och havreflingor.

Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 61-80 av 284

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
 1. Muntons Continental lager ÖlsatsMuntons Continental lager Ölsats
  Muntons Continental lager Ölsats
  Rating:
  83%
  259 kr
 2. Muntons Autumn Blush CiderMuntons Autumn Blush Cider
  Muntons Autumn Blush Cider
  Rating:
  85%
  294 kr
 3. Master Pint Pale Ale 23L ÖlsatsMaster Pint Pale Ale 23L Ölsats
  Master Pint Pale Ale 23L Ölsats
  Rating:
  60%
  199 kr
 4. Master Pint Stout 23L ÖlsatsMaster Pint Stout 23L Ölsats
  Master Pint Stout 23L Ölsats
  Rating:
  100%
  199 kr
 5. Master Pint Lager 23L ÖlsatsMaster Pint Lager 23L Ölsats
  Master Pint Lager 23L Ölsats
  Rating:
  90%
  199 kr
 6. Master Pint Bitter 23L ÖlsatsMaster Pint Bitter 23L Ölsats
  Master Pint Bitter 23L Ölsats
  Rating:
  60%
  199 kr
 7. Master Pint Dark Ale 23L ÖlsatsMaster Pint Dark Ale 23L Ölsats
  Master Pint Dark Ale 23L Ölsats
  Rating:
  100%
  199 kr
 8. Coopers Dark Ale ÖlsatsCoopers Dark Ale Ölsats
  Coopers Dark Ale Ölsats
  Rating:
  93%
  161 kr
 9. Coopers Draught ÖlsatsCoopers Draught Ölsats
  Coopers Draught Ölsats
  Rating:
  77%
  161 kr
 10. Coopers European Lager ÖlsatsCoopers European Lager Ölsats
  Coopers European Lager Ölsats
  Rating:
  92%
  161 kr
 11. Coopers Preacher's Hefe Wheat ÖlsatsCoopers Preacher's Hefe Wheat Ölsats
  Coopers Preacher's Hefe Wheat Ölsats
  Rating:
  65%
  195 kr
 12. Coopers Bootmaker Pale AleCoopers Bootmaker Pale Ale
  Coopers Bootmaker Pale Ale Ölsats
  Rating:
  90%
  195 kr
 13. Coopers Real Ale ÖlsatsCoopers Real Ale Ölsats
  Coopers Real Ale Ölsats
  Rating:
  86%
  161 kr
 14. Coopers Mexican Cerveza ÖlsatsCoopers Mexican Cerveza Ölsats
  Coopers Mexican Cerveza Ölsats
  Rating:
  84%
  161 kr
 15. Coopers 86 days Pilsner ÖlsatsCoopers 86 days Pilsner Ölsats
  Coopers 86 days Pilsner Ölsats
  Rating:
  96%
  195 kr
 16. Coopers Stout ÖlsatsCoopers Stout Ölsats
  Coopers Stout Ölsats
  Rating:
  83%
  161 kr
 17. Coopers Brew A IPA ÖlsatsCoopers Brew A IPA Ölsats
  Coopers Brew A IPA Ölsats
  Rating:
  95%
  195 kr
Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 61-80 av 284

Sida
per sida
Sätt fallande sortering