Ölbryggning

Brygg öl hemma! För att brygga ditt eget öl behövs vatten, malt, eller maltextrakt, humle och jäst. Du kan göra det hur enkelt som helst eller så komplicerat du önskar. Vi börjar med det enklaste. Färdighumlat maltextrakt på burk eller färdiga påsar, från bl.a. Coopers, Woodforde's, Brewferm, Muntons eller Mangrove Jack´s, dessa behållare med maltextrakt är redan humlade och blandas ut med vatten enligt instruktion, vill man göra ölet något starkare går det att tillsätta mer maltextrakt i form av flytande maltextrakt "LME"(liquid malt extract) eller torr maltextrakt "spraymalt", DME (dried malt extract).

Vill man gå ett steg längre i sin hembryggning och blanda råvarorna själv så rekommenderar vi antingen ett nybörjarkit där man gör 4L öl enligt metoden extraktbryggning med stöpning av specialmalt. Humlen tillsätts själv under koket, Nybörjarkite finns i dagsläget i 5 olika varianter, så man kan testa sig fram till sin favorit. Extraktbryggning är det många som stannar vid och går inte hela steget till helmaltsbryggning, då det inte krävs lika mycket utrustning. För att brygga extraktbryggning rekommenderar vi att minst ha en kittel eller kastrull som rymmer minst den volym du tänkt brygga, något att snabbt kunna kyla vörten efter kok som t.ex. en kylspiral.

Sedan behövs även en jäshink, vattenlås, hävert, flaskor att ha det färdiga ölet i, kronkapsyler, en kapsylerare samt rengöringsmedel och desinfektionsmedel. Extraktbryggning görs enklast genom att hela vattenmängden plus den mängd som avdunstar genom kok, vanligtvis 10-20% i timmen, och maltextraktet blandas kallt. Sedan kokas det under 1 timme varpå humle läggs i. Humle som kokas i 60 minuter ger en beska till ölet, humle som kokas 20-30 minuter ger mer smak av humlen. Kokas den i 1-10 minuter så framhävs mer av humlets arom. Bra nybörjarrecept och hur du bäst brygger med extrakt finns i flertalet av de böcker vi tillhandahåller inom ölbryggning.

Vill man däremot göra öl från grunden så rekommenderar vi helmaltsbryggning. I helmaltsbryggning genomför man några fler steg och processer än vid extraktbryggning samt att det krävs lite mer utrustning. Helmaltsbryggning börjar med att man blötlägger malt i vatten vid en temperatur på ca: 64-68 grader i ca: 1 timme, under den tiden konverteras stärkelsen i malten till jäsbara sockerarter. Sedan separerar (lakar) man ut vörten från malten, vanligtvis görs detta men någon form av sil, detta går att göra med bland annat, BIAB (Brew In A Bag) som är en sorts stor humlepåse eller maltpåse i nylån, med en bazooka eller välvd falskbotten monterad i en kastrull eller kokkärl eller någon av våra automatiska bryggverk så som Grainfather eller BeerKing.

När vörten är uppsamlad ska den kokas i 60 minuter varpå humle tillsätts. När koket är klart ska den kylas, detta görs enklast via en kylspiral i koppar eller rostfritt. När vörten är kyld till rätt temperatur ska den jäsas i jäshink. Tillsätt antingen flytande färsk jäst från White Labs eller torrjäst från Fermentis eller Danstar Lallemand. När det jäst klart ska den antingen sättas på flaska eller partyfat med lite extra socker för att skapa kolsyra, detta görs enklast med carbonation dropps från Muntons eller Coopers, eller så sätter man det färdiga ölet på ölfat av corneliustyp, varpå man kolsyresätter ölet med kolsyra via en sodastream patron och regulator, så kallad fatölsanläggning, för att få över det färdiga ölet från jäshink till fat eller flaska används enklast en pumphävert.

Vill man avancera i sin bryggning så har vi ett stort utbud av tillbehör för dem som vill bygga sina egna bryggverk. Vi har även bryggsalter som t.ex. kalsiumsulfat, kalsiumklorid, magnesiumsulfat och kalsiumkarbonat, samt mjölksyra. Vi har även ett stort utbud av jäst, både torr och färsk flytande, vill man även göra förkulturer på jäst har vi E-kolvar samt magnetomrörare. Vi har ett stort utbud av humle från Europa, USA samt Nya Zeeland. Samma gäller för malt, där har vi en mängd basmalter att välja mellan, både vanlig samt ekologisk, ett stort utbud av specialmalter i form av crystalmalt och karamelmalt från Tyskland, England samt Belgien. Vi har även flera rostade maltsorter samt korn och havreflingor.

Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 61-80 av 386

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
 1. Humle Amarillo Pellets 100 gHumle Amarillo Pellets 100 g
  Humle Amarillo Pellets 100 g
  Rating:
  100%
  97 kr
 2. Öljäst Saflager W-34/70Öljäst Saflager W-34/70
  Öljäst Saflager W-34/70
  78 kr
 3. Best Pilsnermalt 25 kg KrossadBest Pilsnermalt 25 kg Krossad
  Best Pilsnermalt 25 kg Krossad
  485 kr
 4. ingredienser for nyborjarkit new england ipa
ingredienser for nyborjarkit new england ipa
  Råvarukit - California Common Lager
  230 kr
 5. Råvarukit - Amerikansk IPARåvarukit - Amerikansk IPA
  Råvarukit - Amerikansk IPA
  230 kr
 6. Humle Nelson Sauvin pelletsHumle Nelson Sauvin pellets
  Humle Nelson Sauvin pellets 10
  Rating:
  100%
  98 kr
 7. Activator 1318 London Ale lll Activator 1318 London Ale lll
  Humle Galaxy Pellets 100 g
  114 kr
 8. Valsad HavreValsad Havre
  Valsad Havre
  Så lågt som 35 kr
 9. Activator 1272 American Ale llActivator 1272 American Ale ll
  Humle Vic Secret 100 g
  Rating:
  100%
  93 kr
 10. Sucralose flytande 33 mlSucralose flytande 33 ml
  Sucralose flytande 33 ml
  Rating:
  90%
  63 kr
 11. LalBrew CBC-1LalBrew CBC-1
  Öljäst LalBrew CBC-1
  60 kr
 12. Humle Summit PelletsHumle Summit Pellets
  Humle Summit Pellets 100 g
  72 kr
 13. Humle Perle Pellets 100 gHumle Perle Pellets 100 g
  Humle Perle Pellets 100 g
  54 kr
 14. Humle Northern Brewer Pellets 100gHumle Northern Brewer Pellets 100g
  Humle Northern Brewer Pellets 100g
  Rating:
  80%
  53 kr
 15. Humle Columbus Pellets Humle Columbus Pellets
  Humle Columbus Pellets 100 g
  Rating:
  100%
  60 kr
 16. humle equanot equinox pelletshumle equanot equinox pellets
  Humle Ekuanot Pellets 100 g
  98 kr
Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 61-80 av 386

Sida
per sida
Sätt fallande sortering