Nybörjarkit Öl 4 Liter

Brygg din öl hemma – våra råvarukit och nybörjarkit gör det enkelt att lyckas

En växande trend är att brygga sin egen öl hemma. För många kanske det låter svårt och krångligt, men faktum är att det inte behöver vara speciellt krävande. Du behöver en basutrustning, ingredienser, vatten, god hygien och ett gott humör. Vi kan hjälpa dig med råvarorna och basutrustningen, engagemag och gott humör brukar komma på köpet. Som start rekommenderar vi att du börjar med våra nybörjarkit. Skulle du vilja experimentera eller ge dig på mer komplicerade bryggprocesser får du gärna läsa vidare under hembryggning eller kika runt på våra andra produkter och se om du hittar något som passar dig. Kanske vill du göra din egen cider eller mjöd? Vi har kit även för att göra din egen cider av äpplen från trädgården. Har du för mycket honung över? Jäs din egen välsmakade bryggd med vårt nybörjarkit för mjöd.

Nybörjarkit med extraktbryggning

Ofta kan helmaltsbryggning av öl kännas alltför komplext för någon som vill prova brygga sin egen öl utan att behöva bygga om lägenheten eller göra familjen upprörd över alla bunkar som står överallt. Därför bygger våra nybörjarkit på extraktbryggning med stöpning av specialmalt, där humlen tillsätts under koket. Detta gör att du lätt kan pröva dig fram mellan våra öltyper såsom English Pale Ale, American Pale Ale, Porter, Dry Stout och veteöl. Varje sats i nybörjarkiten ger 4-5 liter öl, vilket gör att du på ett enkelt sätt kan prova något nytt eller börja experimentera när du känner dig varm i kläderna. En annan fördel är att om du redan har nybörjarkitet så kan du komplettera med råvarukit för de olika ölsorterna - det spara både tid och pengar.

Våra olika ölsorter i råvaru- och nybörjarkiten

De mer tacksamma ölsorterna att börja med som nybörjare är oftast att brygga sin egen EPA eller brygga sin egen APA. Dessa ölsorter är baserade mycket på humlearomer vilket ger lätt omtyckta öl, med mer eller mindre beska. Att brygga sin egen Porter eller Dry Stout kan å andra sidan vara mer utmanande då dessa öltyper förlitar sig på en rostad malt vilket ger en mer komplex smak som drar åt det bittra, något som inte uppskattas av alla. Våra kit för veteöl är ytterligare en kategori som kanske lockar er som uppskattar en lager, men vill ha lite mer utmanande smakprofil. Att brygga sitt eget veteöl är inte heller komplicerat med vårt nybörjarkit. Alla våra nybörjarkit innehåller tydliga instruktioner för att du ska lyckas med din ölbryggning.

Hur brygger man eget öl?

I våra nybörjarkit hittar du allt du behöver för att göra egen öl hemma. Det du behöver ha tillhands är en stor kastrull och en timer. Första steget är mäskningen. Mäskningen görs genom att värma vatten till ett visst gradantal för att sedan tillsätta malten och låta detta stå cirka 15 minuter. Efter mäskningen ska brygden lakas. Lakningen görs genom att sila brygden genom mäsken ett antal gånger. När detta är gjort kokar du upp vätskan, tillsätter den torkade malten och sedan humlen. Detta steg kallas för vörtkoket. När humlen fått koka med i brygden ska vätskan kylas ner innan brygden silas ner i gallonflaskan. Sedan tillsätts jästen och efter det får ölet jäsa i ca 2 veckor. När ölet jäst första vändan ska det tappas upp på väl rengjorda flaskor som försluts med kapsyler. Ölet ska sedan efterjäsa cirka 2 veckor till innan det är klart att avnjutas.

Viktiga tips för att lyckas med hembryggning

Som vid all annan livsmedelshantering är god hygien a och o för att du ska få ett gott öl. Var noga med att rengöra din utrustning och använd rengöringsmedlet och desinfektionsmedlet som medföljer i våra kit. Diska flaskorna som du ska tappa upp ditt öl i noga och var petig med handhygienen för alla inblandade. Inget är tråkigare än att öppna den första flaskan öl efter att den jäst klart och konstatera att den blivit förstörd. En annan viktig aspekt är att det ska vara roligt att göra sin egen öl, så bjud gärna in kompisarna att hjälpa till. Kanske kan ni starta varsin omgång och se vems som blev bäst? Eller så köper ni en sort var och planerar in en avsmakning när allt har jäst färdigt.

Brygga flera olika sorters öl

Vi vet hur enkelt det är att bli fast i att göra sin egen öl – det blir ju oftast väldigt bra. Med vårt nybörjarkit som grund kan du sedan köpa de olika råvarukiten och prova dig fram till vilken ölstil som passar just dig. Våra råvarukit innehåller alla råvaror du behöver såsom malt, humle, maltextrakt, jäst, bryggsocker och kronkapsyler för glasflaskor. Vill du kan du komplettera med andra humlesorter eller andra malttyper när du provat dig igenom vårt utbud av råvarukit. Kanske vill du sedan gå vidare och lära dig om helmaltsbryggning och mer komplicerade processer? Vi har utrustningen och ingredienserna även för det. Vi har även böcker om bryggning för dig som vill veta mer om vad det egentligen är som händer under ölbryggningen.

Vi hoppas att du har blivit inspirerad, kanske är det du som startar nästa microbryggeri?

Visa som Rutnät Listvy

20 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering
Visa som Rutnät Listvy

20 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering