Mjölksyra 80 % 250 ml

Slut i lager Vikt: 324 g
SKU
ÖT622
Snabb överblick
Mjölksyra 80 % 250 ml. Mjölksyra används för att syra sitt öl och justera pH i mäsk. Fungerar lika bra i vin som med öl.
51 kr

Garanterad och trygg e-handel

Mjölksyra 80 % 250 ml (Lactol)

Mjölksyra är en syra som många är bekanta med då detta går att hitta i bland annat yoghurt och filmjölk, eller den brännande känslan som uppstår i musklerna när de är ansträngda. Men mjölksyra kan även användas i öl, mer specifikt för att justera ned pH för mäsken samt lakvattnet. De vanligaste ölsorterna som välkomnar mjölksyra är Berliner Weisse och andra olika typer av lambic

Mjölksyran har en mild men ändå sur smak. Bakterierna som producerar mjölksyra kan också ge andra smaker, till exempel den smaken som är speciell för yoghurt. Inom öl så uppkommer mjölksyra främst från mjölksyraproducerade bakterier, och lactobacillus och pediococcus är de vanligaste släktena som går att hitta i öl. Med hjälp av mjölksyra kan hemmabryggaren modifiera pH i en mäsk eller vört för att få bättre utbyte från humle. 

För hemmabryggaren är mjölksyra perfekt om man vill syra sitt öl, och detta kan man göra med antingen surmäsk eller genom mjölksyra som man då tillsätter tillsammans med eller istället för jäst. Mjölksyra kan även användas för att öka surheten hos bland annat viner eller mjöd. Lämplig också för vin som jäst klart, men som behöver något mer syra eller lägre pH. 

Den rekommenderade doseringen när man ska justera mäskens eller lakvattnets pH är ca 2-4 tsk för 20 liter beroende på vattenkvalité samt recept. Använd pH-mätare eller mätstickor för exakt kontroll. Normal pH i mäsken bör ligga inom intervallet pH 5,2-5,5 i rumstemperatur. 

Flaskan innehåller 250 ml 80 % mjölksyra. 

0
Rating:
0% of 100
Write Your Own Review
Du recenserar:Mjölksyra 80 % 250 ml
Ditt betyg
Ofta Köpt Tillsammans
Totalt pris