Det finns säkert hundra olika drycker att brygga och lika många tillvägagångssätt. Jag kommer idag att fokusera på bryggning för nybörjaren. Jag vill slå ett slag för att faktiskt försöka sig på (Nästan) helmaltsbryggning även som nybörjare, även om det kan verka läskigt!

Det finns såklart genvägar för dig som vill brygga med extrakt men det går vi igenom en annan dag. Det vi kikar på idag är extraktbryggning med ett Nybörjarkit. På så vis kan du brygga själv, från grunden, utan en massa jobb. Du köper alltså ett paket som innehåller all utrustning OCH alla råvaror. Perfekt för att komma igång (och fastna i hembryggarträsket).

Fördelarna är många. Enligt mig är de främsta

Mängden
Att brygga 4 liter eller 40 liter är en stor skillnad. Fyra liter i en kastrull är enkel att kyla genom att ställa ner i diskhon med is (eller iskallt vatten). Du slipper således extrautrustning för kylning.

Känslan
Det är något visst med att hälla ner malt i en kastrull och se det koka, sätta äggklockan (ja, timern på mobiltelefonen går såklart också bra men en analog äggklockan är att föredra för känslans skull) och passa på ett kok som inte får koka över.

Receptet
Det ÄR väldigt bekvämt att välja ölsort och få en påse med alla ingredienser som behövs. Inte en massa spill, inget letande efter den rätta jästen eller den bästa humlen.

Inget hoppsan
Det händer med jämna mellanrum att jag står mitt uppe i något och inser att jag saknar en sak. Det kan vara rengöringsmedlet för flaskorna, kapsylapparat för kapsylerna eller jäsrör för jäsningen. Oavsett vad det är som har glömts bort så saknas det alltid vid precis fel tillfälle. Ett nybörjarkit innehåller allt. Felmarginalen suddas ut.


Så, hur gör du?
Köp valfritt nybörjarkit. Se till att det du köper innehåller flaskor också, det händer att en del kit säljs utan. Jobbigt när det är dags att tappa upp din öl. HÄR kan du hitta kompletta paket.
Läs instruktionerna noga och kolla så att du har allt framför dig nära. Du behöver en stor kastrull, gärna större än fem liter. Koka upp allt enligt recept och kyl sedan genom att ställa ner hela kastrullen i isvatten. Nu kan du njuta av att du faktiskt genomfört ditt allra första ölkok och under tiden rengöra all utrustning du ska använda.

Vörten bör svalnat till ca 25 grader när du strör över jästen. Rör runt och låt den stå i tio minuter.
Häll över vörten i din (väl rengjorda) gallonflaska och sätt på gummiproppen och fyll jäsröret med vatten. Plupp plupp, snart kommer jäsningen att komma igång


Välj vilken sorts öl du vill brygga. När du är färdig kan du köpa en ny påse med råvaror HÄR. Smart! Plocka upp allt och läs igenom receptet noga.


Har ni några frågor eller andra tankar? Lämna gärna en kommentar!


Felicia