Så brygger du din egen Hard seltzer 

Man skulle kunna säga att Hard seltzer är det nya bland den yngre generationen. Den innehåller inte så många kalorier och är lagom stark med sina 4 till 6 % alkohol. En slags hälsodryck som tilltalar unga människor. Hard seltzer blir på så sätt lite av det nya inom gör det själv eran också, då det är väldigt lätt att blanda ihop sig en egen. 
 

Gör egen Hard seltzer – Färdig mix eller från scratch 

Det finns i huvudsak två sätt att göra Hard seltzer. Ett sätt är att bokstavligen blanda ditt kolsyrade smaksatta vatten med sprit. Denna metod bygger inte på en bryggmetodik så mycket som mixologi, så om du är nybörjare inom hembryggning så rekommenderar vi att testa på detta. Resultatet kommer att bli liknande den du kan köpa på Systembolaget, men det saknar bekvämligheten med en färdigblandad dryck. Det positiva med denna metod är dock att du kan välja själv hur pass stark eller svag som du vill ha din Hard seltzer. Vi främjar dessutom hembryggning här på PGW, så i en sann gör det själv-anda kommer vi att fokusera på den andra metoden, vilket är från scratch med sockerjäsning!
 
Från scratch med sockerjäsning 
En sockerjäsning är helt enkelt en blandning av socker, vatten och jäst. När jästen kommer i kontakt med socker så omvandlas sockret till etanol och koldioxid (CO2). Processen går relativt snabbt i rumstemperatur, och inom några timmar så börjar jästen att växa, dela på sig och äta av sockret. Processen avslutas när det inte finns mer socker för jästen, vilket vanligtvis sker inom 4 – 6 dagar i rumstemperatur. 
 
Smaksättning – extrakt kontra infusion 
Det vanligaste och enklaste sättet att tillsätta smakämnen är med ett naturligt smakextrakt. Det finns många alternativ till smakämnen på marknaden, bland annat kan du använda dig av de som finns till kolsyramaskiner så som Soda Stream. Leta helst efter de utan tillsatta färgämnen, och satsa istället på de som kommer från frukt, örter eller till och med humle. Kom bara ihåg att lite räcker långt, så ta det lugnt!
 
En annan metod att smaksätta din Hard seltzer är att använda dig av så kallad infusion. Detta är att stöpa frukt i alkohol för att extrahera färg och smak innan du tillsätter den i sockervattnet. Välj gärna frukter som kan komplettera ett vin, till exempel päron, persika eller melon. Spritstöpt frukt är ett bra alternativ för metoden med sockervatten. Med spritstöpt frukt kan du blanda den mängd du behöver, och det som blir över kan du använda som smaksatt sprit att ha till andra drinkar.
 
Recept på sockerjäsning till Hard seltzer 
 • Bryggvolym: 19 liter 
 • OG: 1,030 – 1,035
 • FG: 1,002 – 0,995
 • ABV: ca 4,8 % 
 • Fermenterbart: Ca: 1,75 kg bryggsocker
 • Jäst och näring: EC-1118 eller annan jäst-näringsblandning. 
Gör så här: 
 1. Värm 2 – 3 liter vatten. Det behöver inte koka. 
 2. Stäng av värmen och häll det i jäshinken. 
 3. Tillsätt bryggsockret och rör om tills det lösts upp. Varmt vatten löser upp sockret bättre än kallt.
 4. Tillsätt 2 g jästnäring. 
 5. Fyll upp med kallt vatten till 19 liter så temperaturen hamnar på ca 20 °C, rör om ordentligt en gång till och sprinkla sedan jästen på ytan. Stäng locket och sätt på ett vattenlås. 
 6. Efter 24 timmar, tillsätt ytterligare 2 g jästnäring, rör om försiktigt och stäng locket.
 7. När jäsningen är klar, vanligtvis inom 4 – 6 dygn, kontrollera med jäsningsmätare att värdet är mellan +2 och -1. 
 8. Låt den stå något dygn till för att låta en del av jästen lägga sig på botten, tillsätt sedan aromer efter önskemål. 
 9. Fyll sedan rengjorda flaskor med https://www.pgw.se/carbonation-drops-muntons.html och din hard seltzer, kapsylera och låt stå ca 10 dagar i rumstemperatur. Ställ kallt, drick och njut!
 

Tips!