När du ska brygga ditt första öl krävs det lite utrustning. Du kan dock vara lugn, det här är inte dyra bryggverk eller utrymmeskrävande ölfat. Vi börjar med det absolut viktigaste.

  • Jäskit Öl - Ett kit som innehåller två stycken plashinkar med lock, kronkapsyler, samt rengöringsmedel, hävert, jäsrör, jäsningsmätare (Öchslemeter), ölkapsyler och en enkel kapsylapparat för påsättning av kapsyler.
  • Carbonation Drops - Små sockerkarameller som gör att du får kolsyra i dina ölflaskor.
  • Ölflaskor - Återanvänd ölflaskor du redan har eller köp snygga bruna flaskor.
  • Valfri ölsats - Här tex en Bulldogg Brew Hammer of Thor


När du har fått hem ditt paket med alla prylar du har köpt är det bara att sätta igång. Här kommer en superenkel guide. Tänk på att beroende på vilken ölsats du väljer så kan det krävas andra ingredienser och eller tillvägagångssätt.


1. Börja med att packa upp all din utrustning och rengör detta noggrant med rengöringsmedel. Följ instruktionerna på flaskan och efterskölj noga. Tänk på att allt som kommer att komma i kontakt med ölen ska rengöras
2. Lägg ner påsen eller burken med flytande maltextrakt i hett vstten i 15 minuter för att den ska bli mindre trögflytande. Häll ner innehållet i din jäshink. fyll påsen eller burken med hett vatten och häll i även det för att få ut så mycket maltextrakt som möjligt.
3. Tillsätt 3 liter varmt vatten och rör runt ordentligt. Vispa runt och rör så att vörten syresätts ordentligt i några minuter.
4. Fyll på med kall och varmt vatten upp till 23 liter och se till att den slutgiltiga vätskan håller 20-23 grader. Mät temperatur under tiden du fyller på med varmt respektive kallt vatten och rör runt ordentligt.
5. Ta ett startvärde genom att tappa upp lite vört i din mätcylinder och släpp ner jäsningsmätaren där i. Anteckna värdet!
6. Öppna ditt paket med jäst och strö över vörten.
7. Sätt på locket på din jäshink, fyll jäsröret med vatten och tryck på den på packningen som
sitter i jäshinkens lock.
8. Låt hinken stå och jäsa i 8-10 dagar. Optimalt är en stabil temperatur utan större svängningar runt 18-24 grader. Om det är för kallt där du jäser kan en värmematta (https://www.pgw.se/mangrove-jack-s-heat-pad.html) hjälpa till.
9. I just det här receptet kommer det med lite extra humle som du kan använda efter 4-7 dagar. Då öppnar du påsen med humle och lägger ner den inre "tepåsen" i en kopp med kokande vatten. Låt den ligga och dra i tio minuter innan du tillsätter både vätska och tepåsen i din vört och blanda.
10. Sätt på locket igen och låt den jäsa klart. Efter 8-10 dagar bör jäsningen avstannat. Du mäter detta genom att igen tappa upp lite vört i mätcylinder och läsa av med jäsningsmätaren. När jäsningsmätaren inte längre ändrar värde så är allt färdigjäst.
11. Tappa upp din öl på rengjorda ölflaskor med hjälp av din hävert men innan du sätter på en kapsyl så lägger du ner en Carbonation drop i varje flaska.
12. Sätt på kapsyler och förvara dina flaskor i rumstemperatur i minst en vecka. Det är nu jästen äter upp det socker du har tillsatt i form av carbonation drops och bildar kolsyra.
13. Flytta dina flaskor till kyla och låt de stå minst en vecka kallt för att klarna.
Rengör och förvara all din utrustning till nästa gång och testa dig fram till vilken ölsort du gillar mest. Observera att det tillvägagångsätt som beskrivs här kan skilja sig något från vilken ölsats du väljer.

En del ölsatser kräver att du tillsätter bryggsocker eller ytterligare maltextrakt.