Få saker är så uppskattat på julbordet som musten och det är enklare än du tror att göra egen! Vi avslöjar hemligheten och har allt du behöver. Men är inte receptet på julmust hemligt? Det kanske det är, men det hindrar inte oss från att dela med oss av ett eget recept! Det du behöver är att införskaffa dig den utrustning som krävs, om du inte redan har det hemma, inhandla ingredienserna för sodastart och julmust, och till slut följa steg-för-steg hur du ska göra i receptet. Följ receptet nedan och skryt ohämmat över din hemmagjorda julmust. 
 

Recept på egengjord julmust

Det här behöver du:
 
Ingredienser Sodastart:
  • 5 dl vatten 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 msk råsocker 
  • 1,5 msk strösocker 
  • Ingredienser julmust: 
  • 1 dl russin 
  • 3 torkade fikon
  • 4 katrinplommon
  • 1 dl finhackad ingefära 
  • 1 dl torkade enbär
  • 2 pomeransskal 
  • 2 muskotblommor 
  • 3 kryddnejlikor 
  • 10 gröna kardemummakapslar 
  • 2 stjärnanis 
  • 4 – 5 kanelstänger 
  • 2 tsk citronsyra (https://www.pgw.se/citronsyra-50-gram.html) 
  • 1 + 2,5 liter vatten 
  • 400 g muscovadosocker 
  • 2 dl Sodastart 
 
Sodastart – Gör så här:
Obs! Det här receptet sträcker sig över mellan 4 och 6 dagar.
  1. Börja med att sterilisera all din utrustning. 
  2. Gör först din sodastart innan du gör julmusten. Gör detta genom att röra samman dina ingredienser till sodastarten i glasburken. 
  3. Täck över burken med en ostduk eller en tunn kökshandduk och fäst med en gummisnodd. 
  4. Rör om 1 – 3 gånger om dagen och mata sodastarten med 1 tsk ingefära och 1 tsk råsocker dagligen. 
  5. Efter 4 – 6 dagar bör du se bubblor på ytan och höra ett pysande ljud när du rör om i sodastarten. Då är sodastarten klar och du kan börja med musten! 

Julmust – Gör så här: 
Obs! Det här receptet sträcker sig över flera dagar. 

  1. Blanda frukt, kryddor och citronsyra i en kastrull tillsammans med 1 liter vatten. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter. 
  2. Tillsätt socker och låt smälta. 
  3. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt ytterligare 2,5 liter vatten. 
  4. Täck över den svalnade kastrullen med lock och låt stå i ca 12 timmar. 
  5. Sila av och blanda i sodastart. 
  6. Tappa upp på din steriliserade jäshink eller gallonflaska. Sätt på lock eller silikonpropp och fyll jäsröret till hälften med vatten. 
  7. Smaka av efter tre dagar. Ju längre du väntar desto mindre sötma kommer du att ha i din must. 
  8. Häll upp på väl rengjords glas- eller plastflaskor och låt stå några dagar för att kolsyra på flaska. 
  9. Ställ in i kylen och servera på julafton och låt släkten imponeras!
 

Julmusten – ett alkoholfritt alternativ till öl

Nu när du har ett eget recept att följa för att skapa julmusten till årets julbord så kanske du lade märke till att processen med att skapa julmust är ganska likt ölbryggningsprocessen. Varför är det så? Jo, julmust skapades faktiskt från början som ett alkoholfritt alternativ till öl! Och innan julmusten fick namnet ”julmust” så kallades drycken för julöl. Faktum är att några av de ”hemliga aromämnena” som finns i julmust är humle och malt – precis som med öl! Varför man ändrade namnet till just ”julmust” är något oklart då julmust inte har någonting med must att göra, som är den saft som pressas ur frukt och bär. Det som däremot är solklart är att när namnet ändrades så ökade dryckens popularitet i raketfart!
Det är svårt att hitta ett julbord idag som inte serverar julmust. Och all must som säljs idag är i princip densamma, till och med påskmusten och årgångsmusten är exakt samma dryck med bara andra etiketter och namn. Så vore det inte extra festligt att brygga din egen julmust till den här julens alla sammankomster och middagar? Då blir det inte samma tråkiga gamla must som annars alltid hälls upp i glasen! Och det viktigaste av allt … Du kan svara på den ständigt ställda frågan: vad finns det i julmusten? 
 

Detta visste du inte om julmust

  • Originalreceptet är lika hemligt som originalreceptet till Coco-Cola.
  • Den genomsnittliga svensken dricker ca 5 liter julmust varje december.
  • Den första julmusten skapades i ett labb i Berlin för att ersätta julölen. Receptet skapades dessutom av en nykterist.
  • Har bara funnits på julbordet i ca 100 år och inte sedan vikingatiden.
  • Inget kan få svensken att sluta dricka julmust – inte ens Coca-Cola som försökt att skapa en egen sorts julmust för att de irriterade sig så mycket på att försäljningen av Coca-Cola i Sverige sjönk under julen.