Att rengöra och sterilisera sin utrustning och tillbehör inför bryggning och jäsning är kanske en självklarhet för många. Hur och med vilka hjälpmedel är kanske en svårare fråga. Här skriver vi om hur du kan tänka.


Börja med att blanda ut 1 tesked Steriliseringsmedel i 5 liter vatten. Steriliseringsmedlet är inte frätande eller giftigt och rengör enkelt och lätt. Efterskölj allt i rinnande vatten i 5 minuter.Om du istället behöver ett riktigt kraftfullt rengöringsmedel så finns det PBW Five StarPBW Five Star. Det är ett rengöringsmedel för användning inom mat, och dryckesindustrin. Den är effektiv i alla temperaturer och skapar 4-5% syre. För vanlig rengöring används 7-14 g/ liter och för intesiv rengöring används 21 g/ liter.

Använd 7-14 g / liter vatten. Skrubba eller låt det dra i 30 minuter. Skölj genast av med vatten av samma temperatur. Förslut förpackningen omedelbart efter användning och förvara i ett svalt, torrt och välventilerat utrymme.


För att komma åt i skrymslen och vrår i din damejeanne så är en damejanneborste perfekt till jobbet!


Efter rengöringen så är det absolut enklast att säkerställa renheten genom att blanda ut 15 - 25 ml Star San i 10 liter vatten. Applicera på ytan med en trasa, borste eller svamp,. Alternativt kan man spraya ytan. Spraya 15-20 cm från ytan och gnugga med en borste , trasa eller svamp. Mindre föremål kan nedsänkas i lösningen. Ytan måste vara blöt i minst 1 minut. Låt lufttorka efteråt.


För att skölja flaskor med Star San rekommenderar vi en flaskspolare eco där du lätt fyller på behållaren med desinficeringslösning och pumpar sedan ett par gånger med varje flaska och så är det klart! Enkelt, smidigt och effektivt! Fungerar både med nya flaskor och för att återanvända redan brukade flaskor.


Var ska flaskorna stå på tork då? På ett smidigt torkställ såklart!


Saknar du något? Lämna en kommentar!