Kanske räknar du också ner dagarna inför sommarens lata dagar och semestern. Kanske har du storslagna planer i form av bryggning och grillning i trädgården. Kanske tänker du att sommaren bäst spenderas i en hängmatta tillsammans med en god bok. Oavsett om du planerar projekt eller vila så är här våra bästa tips för sommarens litterära avkoppling.


KREATIV ÖLBRYGGNING
Hos en hembryggare finns inga gränser. Det finns ingen som säger åt en att så och så kan du inte göra med ölet. En hembryggare kan smaksätta med olika kryddor, frukter, bär eller egentligen precis vad som helst. Brygga fylliga och smakrika lättöl med hjälp av olika tekniker och ingredienser eller kraftiga stout gjorda för många års lagring.

I Kreativ ölbryggning - tekniker, recept & galna idéer hittar du både recept och tips hur du går tillväga för att spexa till sina öl och skapa något helt nytt. Något som ingen smakat tidigare. Men boken tar även upp råd till hur man förbättrar redan etablerade stilar, som till exempel en IPA. En perfekt bok inför sommaren där du förhoppningsvis har lite mer tid för både läsning och bryggning. Köp den här.


ÖLBRYGGARBOKEN - BRYGG DITT ÖL
I Ölbryggarboken – brygg ditt öl hemma hittar man svaren på hur man kommer igång med bryggningen. Vad ska man införskaffa för att brygga sin allra första öl och hur går man tillväga allra första gången? Men boken tar även upp hur den nyblivna hembryggaren går vidare och utvecklar sina bryggningsmetoder. Ska man använda maltextrakt eller ta allt från grunden med att mäska och laka malten, precis som de gör på de kommersiella bryggerierna. Bryggaren får även ett gäng tips och råd hur man kan uppgradera sin bryggarutrustning när det känns dags. En stor del av boken består av recept på närmare 50 olika stilar som är till stor hjälp på vägen innan man börjar skapa sina egna recept. Finns att köpa på REA här.


ÄPPELFABRIKEN
Äpplefabriken är boken som delar med sig författarnas djupa kunskaper om äppelodling. Det är förvisso ingen bok om ölbryggning men väl värt att läsas av gördetsjälvaren. Boken beskriver ett 30-tal äppelsorter som lämpar sig väl för svenska förhållanden och vad de bäst används till. Dessutom finns här praktiska tips om planetring, skötsel och beskäring samt ett 50-tal av recept på bakverk, marmelad, chutney och mat som alla innehåller äpplen. Köp den här.

KORV: DEN GODASTE KORVEN STOPPAR DU SJÄLV
Vad passar bäst att bjuda på tillsammans med sin hembryggda öl om inte egengjord korv? I Korv lär Kristofer Franzén ut hur hela korvstoppningsprocessen går till, hur viktigt det är med hygien och varför temperaturen påverkar korvens konsistens. Här finns recept på bland annat salsiccia, chorizo och ölkorv, smaksatta med salvia, citron eller svamp, men också på de bästa tillbehören: potatispurén, rotfrukterna, salladerna med olika baljväxter och naturligtvis den egna senapen och korvbrödet.

Stefan Wettainens vackra matbilder får det att vattnas i munnen, samtidigt som de på ett instruktivt sätt visar hur processen går till, från råvaran till den färdiga korven. Köp boken här.


Vad är ditt bästa boktips och vad planerar du att göra under sommarmånaderna?