Det trendigaste i ölenvärlden, efter IPA förstås, är ju suröl. Har du missat det? Då har du nog bott under en sten de senaste åren. Inget ont om att bo i stenhus.

Vad är då snabbsurning och hur skiljer det sig från, eh, långsam surning? Jo, en snabbsurad öl, även kallad Kettle Sour, är en öl som suras med hjälp av laktobaciller. Oftast med en ren kultur och under några dygn innan jästen tillsätts. Dessa laktobacillstammar är ofta väldigt känsliga för humle, så därför använder man sällan särskilt mycket humle i en sådan öl.

Vad är då långsamt surad öl? Ett exempel är de Belgiska spontanjästa Lambicerna. Detta är öl som helt avsaknar tillsättning av labbodlade jäst och bakteriekulturer. De kyls i stora, grunda kärl kallade koelschip samtidigt som man öppnar alla fönster för att släppa in de lokala bakteriekulturerna med nattluften. Detta öl börjar sedan jäsa och lagras på ekfat. Man blandar sedan olika årgångar av dessa till en enhetlig öl som kallas Geueze. Dessa är mycket mer komplexa än snabbsurade öl. Men var sak har sin plats. Men nog om detta.

Jag ska nu beskriva hur jag själv brukar göra snabbsurad öl. Jag brukar utgå ifrån en enkel maltbas. Cirka 70% pilsnermalt eller pale ale malt och 30% vetemalt eller veteflingor. Något jag gjort mycket det senaste året är att byta ut vetet mot omältat havre. Detta tycker jag har gett en lite fylligare munkänsla i slutprodukten. Vilket kan behövas eftersom dessa öl oftast är ganska lågalkoholhaltiga. Ett annat sätt att påverka munkänslan är vid valet av jäst. Väljer man en saison-stam så kan man räkna med en högre utjäsning, väljer man en Engelsk så kan man räkna med en lägra utjäsning. Valet är ditt.

Så här ser min process ut; först mäskar jag som vanligt, 3 liter vatten på kg malt i 66 grader i 60 min. Varpå jag lakar ut så mycket jag vill ha ner i jäshinken. Oftast 21-22 liter i mitt fall, då jag gärna vill ha nog för att fylla ett 19-litersfat när det är klart. Efter lakningen så kokar jag upp min vört. När det precis har börjat koka stänger jag av min värmekälla och börjar kyla vörten till 40 grader Celsius. Vilket är en bra temperatur för mina laktobaciller. Vid 40 grader överför jag vörten till en noggrant desinfekterad jäshink och tillsätter mina laktobaciller. Jag köper mina laktobaciller på apoteket. Probi-mage kapslar. Jag brukar använda 6 st till min mängd vört. Jag öppnar och häller i pulvret i vörten, sätter på locket på min jäshink, i med ett jäslås och låter den stå så i 3 dygn. Sedan tillsätter jag min jäst och jäser som vanligt.

Vill man ha i humle eller döda av sina baciller så för man över vörten till sitt kokkärl efter surningens 3 dygn. Då kan man behandla den som vilket vanligt kok som helst. Men detta dödar dina baciller. Kom ihåg det. Kyl och tillsätt jäst som vanligt.

Många vill smaksätta sina snabbsurisar på ett eller annat sätt. Jag tycker man bäst gör detta efter primärjäsningen. Många använder frukt/bär till detta. Vissa frukter/bär lämpar sig bättre än andra, till exempel så får man väldigt bra resultat med hallon men det blir sällan bra med jordgubbar. Det finns oftast en anledning till att vissa saker används mer än andra. Utöver frukt/bär så kan man använda essanser i diverse smaksättning.

Man kan också torrhumla ölen med typiska IPA-humlesorter, citra, mosaic mm. Detta ger en väldigt fruktjuicig suröl. Mycket fräscht och trevligt när det är varmt.

Ett enkelt recept:

3 kg Pilsnermalt

1 kg Vetemalt (eller Havreflingor)


Mäska med 12 liter vatten i 60 min på 66 grader. Laka med 14 liter 75 gradigt vatten.

Koka upp, kyl till 40 C. Överför till jäshink. Ha i pulvret från 6 ampuller Probi-Mage, sätt på lock och jäslås. Låt stå i 3 dygn i rumstemp. Har man möjlighet kan man låta det stå i 35 grader i dessa 3 dygn, men det går bra i rumstemp också.

Efter 3 dygn, pitcha jäst, tex Fermentis S-04. Låt stå i 10-14 dagar.

För över på flaska eller fat. Personligen tycker jag att dessa ska ha medium till hög kolsyra men du får bestämma själv.

Lycka till!