Vanliga frågor om hur man gör öl
Vi får in en hel del frågor till kundtjänst, och vill självklart svara på alla. I detta inlägg kommer du kunna läsa om våra mest förekommande frågor om ölbryggning hemma.
Fick du inte svar på din fråga? Du är alltid välkommen att kontakta oss, så kan vi hjälpa dig vidare.
Hur brygger man egen öl?
Man kan göra öl på många olika sätt. Allt ifrån 100% extrakt som de ölsatser för hemmbryggning av öl eller där det behövs minimalt med utrustning som t.ex. med mellan jäskitet. Detta är ett bra alternativ om man vill testa hur hobbyn hembryggning av ditt eget öl kan vara. Det finns även mindre satser man kan börja med om man inte vill göra 18–20 liter första gången, då finns det nybörjarkit för öl som är ett väldigt bra heltäckande ölbryggningskit med både hårdvara samt råvaror för att börja göra sitt eget öl. Vill man göra lite själv men ändå hålla ner tiden det tar att brygga helmaltsöl så kan man göra likt nybörjarkitet, ett så kallat extrakt med stöpning eller delmäskning, där man fortfarande använder färdigt maltextrakt. Maltextrakt till ölbryggning är det som utgör mängden sockerarter som konverteras till alkohol. Detta blandar man ut med en viss mängd stöpta malter, se detta blogginlägg om delmäska för mer information.
Den sista och den som har mest utrustning och störst tidsåtgång är helmaltsbryggning, men det är det enda sättet att ha full kontroll över just sitt recept, inget halvfabrikat här inte. Titta gärna på blogginlägget, så brygger du ett läskande helmaltsöl, för vidare info.
Utrustning för ölbryggning
Vilken utrustning behövs för att göra sitt egna öl?
För 100% extraktbryggning behövs det inte mer än det som nämnts tidigare.
För nybörjarkitet behövs en kastrull som rymmer minst 6-7L som man kan koka sin mäsk i. Har man en kastrull som rymmer ca 12L kan man dubbla ingredienserna i ett nybörjarkit för att få ut ca 8L färdig öl. Med kastruller på ca 12L kan man även göra egen delmäskning eller helmäskningsbryggning. Tänk bara på att kokar man mer än 10L så rekommenderar vi en kylspiral för att kyla din vört snabbt. Isvattenbad kan ta lite onödigt lång tid om volymen är större än 10L. En 20L patina kittel kastrull kokar ca 16-18L öl och en tappkran gör 25L, ska man koka större än så kan man få problem att få till ett bra kok på en vanlig spis.
Ett annat sätt att mäska och laka är till exempel hink i hink eller enligt BIAB metoden, men den får ni söka upp om på nätet då jag inte hunnit skriva ett inlägg om hur den
metoden går till, även om den omnämns lite i inlägget delmäska.
Vill man kan man alltid utforska alternativen bryggverk för bryggning av öl men det är inget måste, det blir bra öl även med kastruller på spisen.
Är det lagligt att brygga öl?
Det enkla svaret på om det är lagligt att brygga öl är JA! Så länge man gör det i hemmet som det uttryckligen står i lagen. Då får man brygga hur mycket man vill och hur starkt man vill. Så länge det endast är jästen som skapar alkoholen. Man får alltså inte bränna sin öl till sprit. Frysdestillering är en gråzon som jag inte vill väcka, så håll er borta tills ni vet hur er regionala alkoholhandläggare ställer sig till det. Ni får även bjuda på hur mycket ni vill, så länge det är just i hemmet. Ni får inte ta betalt för ölen ni bryggt.
Hur lång tid tar det att brygga öl?
Det beror på brukar jag säga, men för de olika bryggmetoderna är:
- 100% extrakt tar ca 1 timme att göra.
- Delmäskning i 4-10L satser tar ca 2 timmar då det ska koka ett tag samt det tar tid att kyla ned vörten.
- Delmäskning i större volymer tar lite extra tid då volymen tar längre tid att få upp i temperatur samt att kyla ner, men räkna på ca 3 timmar.
- Helmäskning är det som tar längst tid. Det ska värmas upp, mäskas, lakas, kokas och kylas. Så var beredd att behöva lägga undan minst 6 timmar samt lite tid att rengöra utrustning efter bryggdagen. Det finns sätt att minska denna tid men det brukar inte bli bra för den färdiga ölen. Jag brukar räkna med 8 timmar från att jag plockar fram all utrustning och ingredienser tills att jag har städat undan allt och har den kylda vörten i jäshinken.
Sedan får man räkna med en viss tid att buteljera sin öl när det jäst färdigt, räkna ca 1 minut per flaska när ni fått lite snurr på det, är man fler som hjälps åt kan man göra det snabbare.
Hur mycket kostar det att brygga öl?
Vad är det jag brukar säga, jo det beror på, men vi försöker göra en snabb uträkning. Vi räknar inte med utrustning som ändå är en hobbykostnad och att det skiljer sig markant på om du kör i en kastrull du redan har eller om du investerat i det dyraste bryggverket. Vi räknar bara med ingredienserna som är samma oavsett utrustning.
Extraktbryggning av t.ex. Muntons Flagship Range Citra Wheat Beer blir ca 20 kr/L
Master Pint Czech Pilsner 23L blir ca 12 kr/L
Delmäskning kan man brygga öl för ca 12 kr/L om man optimerar volym och använder samtliga ingredienser av den lite billigare varianten. Du kan även göra starka välhumlade varianter, men då får man nog räkna med det dubbla eller mer. Men vad gör man inte för sin hobby.
Helmaltsbryggning om man optimerar sitt recept är det billigaste alternativet, men kan även lätt bli dyrare. Man kan komma undan med ca 10 kr/L, men då har vi räknat på en enkel engelsk ale och har inhandlat större säckar pale alemalt, samt använt lite av vad som fanns kvar från en tidigare bryggning med crystal light. Helmaltsbryggning kan bli det dubbla eller ännu dyrare om man inte planerar sitt bryggande. Det kan också bli dyrare om man vill göra ett starkare eller mer humledominant öl. Kolla även priserna på de olika humlesorterna, vissa kostar mer än andra på grund av tillgängligheten samt varifrån i världen den kommer.
Vill man kapa kostnaderna ännu mer kan man lära sig att skörda sin egen jäst för att minska kostnaden eller odla sin egen humle.