Julen nalkas med stormsteg och i dagens inlägg ska vi titta närmare på en härlig juldryck, nämligen Glöd. Det är en härligt värmande mjöd-dryck som passar utmärkt till julfesten!

Glöd” är vår tolkning av glögg utifrån ett nordiskt perspektiv. Detta är ett kryddat vin, närmare bestämt ett honungsvin, som bör värmas upp före servering. Dessutom inspireras ”Glöd” av mjöd, och hör till kategorin ”Metheglin” – en typ av honungsvin som är smaksatt med kryddor och örter.

Smaken påminner om vitvinsglögg, men i stället för druvornas syrlighet och fruktighet har vi den friska, örtiga smaken från honung och en sötma som kan beskrivas som brödig, karamellaktig och nötig – allt tack vare bovetehonungen. Kryddningen ger samma smakupplevelse som i annan glögg, vilket gör ”Glöd” till en spännande variant av vitvinsglögg.

Namnet ”Glöd” kommer sig inte bara av kombinationen glögg och mjöd, utan också av den värmande effekten som alkoholen ger strax efter konsumtion, på grund av den höga alkoholhalten som vidgar blodkärlen och skapar en värmande känsla.

 

Batchvolym: 10 liter

Startvärde (OG): 1.108-1.110 (108 – 110°Oechsle)

Slutvärde (FG): 0.995 (-5° Oechsle)

Eftersötas med Bovetehonung till 1.020 (20° Oechsle)

Smak: Honung, brödig, maltig, söt, rund, kardemumma, kryddnejlika, kanel, pomerans, ingefära, värmande.

Råvaror för 10 liter:

(Inköpsrekommendation: 3 x Honung 1250 g, 1x Bovete honung 1250 g.)

  • 2 paket Kryddblandning för rödvinsglögg.
  • 3 dl Brännvin Special (eller annat okryddat brännvin).


Förslag på utrustning för 10 liter:

Recept för 10 liter:

  1. Blanda 2 dl kokat vatten som svalnat till rumstemperatur (20 – 24 °C) med 1 paket Mangrove Jack’s M05 Mjödjäst och 1 g Fermaid-K i en steriliserad glasburk eller PET-flaska.
  2. Låt jästen rehydrera i vattnet under 1 timme och skaka om med jämna mellanrum på 15 minuter, pys ut eventuell kolsyra vid behov.
  3. Blanda 5L vatten och 3,75 kg honung i ett sterilt kärl, vispa ihop kraftigt för att honungen skall lösa upp sig ordentligt. Använd gärna mäskroder (avsett för borrmaskin) och borrmaskin.
  4. Fyll på med vatten tills volymen blir totalt 9 liter. Ännu en gång är det dags att vispa och denna gång fortsätt att vispa i minst 10 minuter för att binda så mycket syre som möjligt.
  5. Tillsätt den rehydrerade jästen den blandade musten, ställ jäskärlet i ett rumstempererat område (20 – 24 °C) utan direkt solljus
  6. Efter 24 timmar skall ni skaka på hinken lätt för att frigöra koldioxiden som bildats under jäsningen. Gör detta genom att ta loss jäsröret och sätt för ett steriliserat finger för hålet och vicka på jäskärlet fram och tillbaka, pys ut koldioxid emellanåt genom att lyfta på fingret, när det inte pyser mer så är det klart.
  7. Öppna locket försiktigt och häll i 1 g Fermaid-K, stäng locket och sätt på jäsröret (OBS! Sterilisera jäsröret innan det sätts in igen)
  8. Vänta ytterligare 24 timmar och repetera steg 6 - 7, använd 2,5 g Fermaid-K.
  9. Vänta ytterligare 24 timmar och repetera steg 6 - 7, använd 4 g Fermaid-K .
  10. Efter 5 dagars jäsning från starten så kan ni mäta sockerhalten, om sockerhalten är under 1.050 (Oechsle) så kan ni repetera steg 6 och sedan tillsätta 590 gr bovetehonung samt 5 gram Fermaid-K. Om sockerhalten inte är under 1.050 så väntar ni 24 - 48 timmar och mäter igen.
  11. Vänta 48 timmar och repetera steg 6.
  12. Låt mjödet jäsa i ytterligare 7 dygn.
  13. Mät sockerhalten, om den har nått 0.995-0.997 (-5  till -3 Oechsle) så tappar ni om mjödet till ett nytt kärl (eller fler om ni vill testa olika smaker, t.ex 1 gallonflaska med glöggkryddor och 1 gallonflaska rent bovete mjöd)
  14. Repetera steg 6.
  15. Vänta i 2 timmar och repetera steg 6 igen.
  16. Öppna locket försiktigt och tillsätt 1 gr vinsvavla (0.5gr per gallonflaska om mjödet har delats upp) och stäng locket på jäskärlet och sätt på jäsröret (obs sterilisera jäsröret innan det sätts in igen)
  17. Låt mjödet klarna i minst 14 dygn, helst skall det stå så svalt som möjligt.
  18. 7 dagar in på klarningen så kan ni göra extraktet av glöggkrydda då detta skall stå och dra i minst 7 dygn. Blanda 2 paket Kryddblandning för rödvinsglögg med 3 dl Brännvin special (eller annat okryddat brännvin) i en steriliserad burk, låt stå och dra i minst 7 dygn. Sila sedan bort glöggkryddorna.
  19. Efter att mjödet har klarnat så tappar ni om det en ytterligare gång. Om ni har delat upp mjödet i fler gallonflaskor varav ett eller flera inte skall blandas med extrakt av glöggkrydda eller eftersötas så kan dessa tappas på flaska direkt i stället för att tappas om till nytt kärl igen. Innan ni stänger locket på det nya jäskärlet så ska ni tillsätta extraktet av glöggkryddan, 620 gr Bovetehonung samt 1 gr kaliumsorbat.
  20.  Stäng locket och håll för hålet till jäsröret med ett steriliserat finger medan ni försiktigt skakar mjödet för att blanda ut extrakt och bovetehonung jämnt i hela drycken.
  21.  Vänta i 24 timmar och repetera steg 20.
  22.  Efter ytterligare 24 timmar så är det dags att tappa upp ”Glöden” på flaskor, då det är hög alkoholhalt och sötma så rekommenderar vi att det tappas upp i 33 cl – 50 cl flaskor.
  23.  Låt flaskorna lagras i minst 1 år för bästa smak.
  24.  Servera på Julafton den 24 december 2024.


Vill ni göra 4, 8, 12, 16 eller 20 liter i stället för att göra 10L så är det bara att multiplicera alla ingredienser med 0.4, 0.8, 1.2, 1.6 eller 2 för att få fram det recept ni behöver. Hur mycket ni än gör åt gången så tar det ändå lika lång tid – så håll tålamodet uppe.

Serveringstips:

  1. Värm upp drycken till 45 - 50 °C. Drick sakta och ansvarsfullt, drycken är stark.
  2. Är det för sött? Blanda ut med 1/3 vitt vin.
  3. Är det för starkt? Blanda ut med 1/3 vatten för att nå 12%.

 
Vill du testa något spännande? Ta en 50cl burk/flaska med Dunkel av favoritsort – dock rekommenderar jag ”Kloster Dunkel – Aldersbacher” – och blanda med 25 cl-33 cl ”Glöd” efter smak och värm upp till 45 – 50 °C innan servering.

GOD JUL!