Vad är viktigt att tänka på när jag brygger öl hemma?
Hembryggd öl kan lätt kännas endimensionell, och detta beror oftast på att vi kanske enbart använder oss av endast en typ av malt när vi brygger. Som till exempel kanske du provar någon av våra malter, som Chocolate Malt eller Svart Malt - som såklart gör sig alldeles perfekt i ett mörkt öl. Men för att få det där djupet i ölet behövs både fler maltsorter i ölet, men det krävs också kunskap och planering. Det kan därför vara bra att ställa sig själv frågorna: Hur vill jag ha mitt öl, och vad vill jag att det ska ha för smak och karaktär?
För att förenkla allt från planering till inköp av ingredienser, så har vi på PGW gjort en guide för att hjälpa dig på traven med tips och rekommendationer. Allt för att ditt öl ska bli och smaka precis som du vill!
Hur ger jag mitt öl en mer nyanserad och djupare smak?
Det finns ett flertal faktorer som spelar in i hur ditt öl kommer att smaka och hur djup ditt öl blir. Bland annat så spelar det roll vilken jäsningstemperatur du har, samt vilken typ av jäst samt humle du väljer. Men huvudrollen, som är allra viktigast för smakdjupet, är valet av spannmål- det vill säga vilken maltsort du väljer. Var därför noggrann i vad du väljer för råvaror till ditt mörka öl.
Ett tips för att få en så sammanhängande smak på ditt öl som möjligt, är att välja upp till tre specialmalter från olika maltgrupper. Detta för att få olika nyanser och djup av de olika maltsorterna du väljer! Risken med att välja för många maltgrupper är att det kan kännas svårare att urskilja de olika lagerna. Tre är alltså ett magiskt nummer, även i ölbryggning - när det kommer till djup av smaker.
Tips! Till dig som vill brygga ett mildare mörkt öl, med något enklare smakprofil, så rekommenderar vi att använda endast två olika sorters specialmalt.
De olika malt-grupperna
Man skulle kunna dela in malten i olika grupper beroende på deras olika egenskaper, och vilken typ av öl man vill brygga:
- Basmalt
- Pale ale malter
- Vienna malt (en kraftigare basmalt)
- Munich malt
- Crystal malt
- Caramel malt
- Rostad malt
Alla dessa olika sorter har olika smakprofil och karaktär. De kan därför med fördel kombineras och kommer definitivt att utveckla smakdjupet på ditt öl, men det är viktigt att tänka över vad för smakkombinationer som du tror passar bra för just den sorts öl du brygger.
Kom ihåg att basmalten är huvudmaltsorten i ölet, och att du sedan väljer till två andra maltsorter från de andra olika kategorierna. På så sätt får du ett härligt djup och en variation av smaker! Alla ingredienser är givetvis viktiga i ölet, för att smakerna ska balanseras ut på rätt sätt och ge bästa möjliga balanserande smak.
Så hur gör vi detta på enklast sätt? Här är vår Ölkonsults bästa tips.
Börja med att ta en stor andel basmalt. Någonstans runt 85% ska vara basmalt. Resterande 15 procent ska vara någon av de andra specialmalterna (som vi rekommenderar är 2 till 3 olika sorter). Ölkonsulten säger: "Man behöver inte mycket specialmalt för att göra en fantastisk mörk öl, och risken med att ha en för stor andel specialmalt kommer att skada jäsbarheten och smakprofilen."
Vad för malt ska jag välja?
I första hand handlar det om vilken typ av öl som du ska brygga och vad för karaktär du vill ha på ölet. Här kommer lite olika rekommendationer, återigen från en av våra ölkonsulter.
Engelsk brown ale
För en brown ale vill vi ha mildare malter och en mindre mängd av rostad malt, gärna utan skal - detta för att få så lite som möjligt av de beskare tonerna som skalen kan ge. Så, till en brown ale rekommenderar vi alltså maltsorter såsom rostad vetemalt, ljus chokladmalt eller caramel amber som tillför sötma, kola, karamell-smaker samt fruktighet till ölet.
Stout och Porter
För en enkel stout skulle vi rekommendera de mildare varianterna av de mörkt rostade kornen. Vill du däremot ha en riktigt robust Porter eller en kraftig Stout så kan du satsa på mörkare maltsorter så som rostat korn, chokladmalt samt en kraftigare caramelmalt såsom Caramel aroma eller Medium crystal. Dessa tillför en tyngd i knäckigheten och ger ölet en mer robust smakprofil.
Det kan vara bra att begränsa mängden av sträv malt (alltså de som är hårt karamelliserade eller brända). Runt 4% brukar vara lagom. Denna mängd, som till synes är liten, gör stor skillnad och hjälper till att bygga lager med härliga smaker och toner av mörka fikon, mörk fruktaraktär och bränt socker. Ett exempel på sådan malt är Special B som du kan köpa här hos oss.
Låt inspirationen - och ölen - flöda!
Nu har vi redogjort vad som är viktigt att tänka på när du vill få djupare smak i ditt mörka öl, men också kommit med tips på massor av härliga maltsorter som du kan prova nästa gång det är dags för bryggning. Här finns mängder av produkter och tips dig tillhanda- vare sig du vill brygga en ljusare ale eller en mörkare porter eller stout.
Vi hoppas att det varit hjälpsamt att läsa och att det gett inspiration till dina framtida recept. Och - är du vilse i djungeln av maltsorter kan du alltid luta dig tillbaka och ta del av våra tips. Alla maltsorter vi nämnt ovan finns att köpa här på PGW. Så håll till godo, och ha så roligt med ölbryggandet!