Hur mycket tid skulle du vilja spendera vid diskbänken, försöka få ur alla humerester? Om ditt svar är "ingen alls" så har du tur. En Hop Spider ger dig möjligheten att tillsätta din humle i koket utan att hela systemet proppar upp (eller igen). Kanske viktigast om du brygger i bryggverk, -en lyx om du kokar i vanlig kastrull.

De flesta Hop Spiders är ett filter i metall som du hänger upp på sidan.


Så, vad är det som är så bra med en Hop Spider?

Efter en timmes kok så förvandlas din humle till en grön sörja. Visst kan du sila bort det mesta innan du häller över vörten till ett nytt kärl men du måste fortfarande vara uppmärksam på alla de småbitar du har missat innan du kan hälla över allt till ditt jäskärl.Samtidigt som du utsätter vörten för onödiga exponering av oönskade organismer när du silar igenom en typ saftsil.

In kommer vår Hop Spider! Den gör att du kan tillsätta humle genom hela bryggprocessen. Inget mer fiskande efter drypande humlepåsar, inget med fipplande eller oro över att du inte har knutit åt påsarna tillräckligt. Dessutom innebär det mindre stök och mindre tid till städning och rengöring och mer tid över till att brygga och faktiskt njuta av din öl. Så varför skulle du inte använda en?


De oundvikliga nackdelarna

Precis som allt annat gott i livet så har det minst en nackdel. När det kommer till användningen av en Hop Spider så är det risken att påverka aromen och smaken. Om du av någon anledning använder ytterligare ett filter eller påse i din Hop Spider så är risken större än om du är utan.

För att förstår hur den kan påverka humlen så måste vi förstå vilken roll humlen spelar i ölbryggning. IBU (International Bitterness Unit) är ett mått på beskan hos ett öl och anger antalet milli-gram iso-alfasyra per liter öl. I de flesta öl kommer beskan huvudsakligen från alfasyran i humlen. IBU är alltså ett bra mått på den beskan hos öl.All humle innehåller massor av intressanta saker men de tre viktigaste är Alfasyra, Betasyra och Essentiella oljor.

Alfasyran - Ger ölet sin bittra smak, förhindrar oönskad bakterietillväxt och främjar jäsningsprocessen av din vört. När du kokar humle i 60 minuter eller mer så isomeriseras din alfasyra till iso-alfasyra. Det är en mer löslig förening vilket ger ölet en smakfull bitterhet.

Betasyran - Ger också ölet en bitterhet men främst så förlänger den livslängden. Den isomeriseras inte som alfasyra gör. Istället så oxiderar de genom jäsningen vilket betyder att de tappar elektroner från sina atomer och därför ändrar sin uppbyggnad. Oxidering av din öl kan ha en negativ effekt på smaken varför det är viktigt att du håller koll på dina betasyror.

Essentiella Oljor - Är det som tillför arom och smak till din bryggd. De är betydligt mer flyktiga än alfa, och betasyror så oljorna från humle med hög bitterhet kommer att avdunsta. Av denna anledning så säger många recept att du ska hälla i mer humle de sista 5-15 minuterna av ditt kok. Du kan alltid torrhumla dina öl också!

Eftersom det är humlen som definierar bitterheten av din öl så är det av högsta vikt att humlen kommer till sin rätt. Av det skälet så kan det vara ett problem om en Hop Spider hämmar humlens funktion.


Förbättra humlekoket med en Hop Spider

För att humlen ska komma till sin rätt så vill du koka dem så fritt som möjligt. Det är fullt möjligt i en Hop Spider. Håll bara följande råd i bakhuvudet!

  • Överfyll inte din Spider
  • Se till att din Spider inte nuddar botten av din kokkärl. Minst 5 centimer från botten är en bra regel.
  • Agitera humlen under koket för att förbättra upptagningen.
  • Använd lite mer humle än angivet för att väga upp.
  • Se till att din Spider får rinna av ordentligt innan du tar bort den.

Med de här små tipsen så går det alltså utmärkt att använda dig av "fusket" Hop Spider utan att försämra smak, arom eller kvalitet på din slutprodukt.

Vill du prova en egen Hop Spider så kan du välja flera olika HÄR!