Har du någonsin funderat på hur det går till när man odlar sitt eget humle? Kanske har du gått i tankarna på att själv göra det och vill ha lite tips och råd på vägen - och då har du hamnat alldeles rätt. Här kommer du kunna läsa om hur vår egen ölexpert Jonas gör när han odlar sitt eget humle. Han kommer också att ge tips kring plantering, läge, skötsel och vilka sorter som fungerar bäst i svenskt klimat. Allt du kan tänkas behöva veta helt enkelt!

Jonas - varför började du odla egen humle?

”Det enkla svaret är: för att jag kan! Det är även kul att få skörda sin egen humle som man kan brygga med och skapa sitt unika öl. ”

Hur och var börjar man?

"Jag började med att köpa in rhizomer som ligger kylt fram till vårkanten. Rhizomer är rotbitar från humlens rotsystem. Det finns även färdiga plantor att köpa under vår och sommar men de är något dyrare. Jag finner att det finns större variation av sorter om man tittar på just rhizomer inom och utanför Sverige.

Var även noga med att det bara är honplantor ni införskaffar - hanplantor i närhet av honplantor kan ge en mycket försämrad smakprofil på kottarna."

 

Hur, var och när ska man plantera?

"Jag satte mina rhizomer i backen strax efter att kylan släppte och värmen började tillta. Det ska vara mullrik väletablerad jord på friland så väderstrecket inte är en faktor - men planteras bäst mellan västlig till östlig riktning. Antal soltimmar är nyckeln till en bra skörd har jag märkt.
Om du köper färdiga plantor: vänta då några veckor till innan de sätts på friland så de inte får en chock av kylan. Jag satte mina plantor med ca 2 meters mellanrum. Här kan man göra lite som man vill beroende på vilken yta man har att tillgå. Tänk dock på att de tar mycket plats och energi ur jorden - så sätt dem inte för nära varandra eller för nära era andra planteringar som ni vill kunna växa till sig.


Jag har märkt att all annan plantering, förutom ogräs, inom 2-3 meter från humlen, inte vill växa till sig ordentligt. Så jag satte fyra meter störar vid varje planta samt band snöre mellan stolparna så det blev en vägg som humlen kunde snirkla sig upp genom. Det går att göra lite som man vill här; höga enskilda störar, pergolas, utmed ett staket, upp till taknock mot en vägg- det mesta går bra så länge de har en lång yta att klättra på. Vissa sorter blir lätt uppåt 10 meter långa, och du vill att så mycket av den övre delen av plantornas stänglar når ljuset då det är där kottarna bildas. Döljs de under en massa bladverk blir skörden sämre."

 

Vad ska man tänka på vad gäller skötsel?

”Vattna regelbundet under senvåren och försommaren om det är torrt väder. Tillsätt också gödning – jag brukar tillsätta gödning fram till midsommar. Om man göder och vattnar för mycket långt in på säsongen har jag märkt att det uppstår bladutväxt på kottarna samt att det blir mycket sämre smak och doftprofil.

Första året behöver man inte göra så mycket vad gäller gallring av antalet skott som tittar upp då det året är till för att plantan ska etablera sig. De bästa skördarna kommer år 3 och framåt. När hösten lagt sig och vintern är på intågande kapar jag samtliga rankor ca 5-10 cm från marken och tar bort de som inte togs ned vid skörd. Detta kan även göras på våren om man så önskar.

Nästa säsong under maj månad när skotten är ca 1-3 dm långa gallrar jag ur och klipper av alla skott utom en handfull av de största. På så sätt ges mer kraft åt de som är kvar och skörden blir då bättre. Fler kottar per planta som är större och har mer smak och doft.

De skott jag tar bort ställer jag i vatten tills de rotat sig på nytt innan jag sätter de i nya enskilda krukor. På så sätt utökar man lätt sitt bestånd av plantor genom åren. När plantan är något år brukar den skicka ut långa rotändar en bit från plantan - dessa hugger jag av och har då en fin ny planta med en tillhörande rotbit som det bara är att sätta i jorden och vattna på. ”

Tips! Vi på PGW brukar under maj månad ha ett antal plantor i några av våra butiker för er som är intresserade. Det har varit god åtgång på dem, så håll utkik i PGWs sociala medier om när de finns inne och i vilka butiker.

 

Hur ligger det till med skadeinsekter och ohyra?

”Det finns en del ohyra som man gärna vill hålla borta såsom bladlöss och kålmal. Bladlusen bekämpar jag genom en svag blandning av såpa och vatten som jag sprutar på bladen. Gå igenom dina plantor regelbundet så märker du om du fått ohyra som då kan bekämpas snabbt.

Odla gärna tex nävor, tusensköna eller veronika i närheten av dina plantor så får du många nyttoinsekter som hjälper till med bekämpningen. Ett annat sätt är att bygga tvestjärtbon: uppochnervända små krukor fyllda med halm som man hänger bland humlerevorna.”



När är det dags för plockning, torkning och bryggning då?

"Alla humlesorter tar olika lång tid på sig att utvecklas till mogna brukbara kottar. Vissa är tidiga andra väldigt sena. Tidiga sorter är att föredra i Sverige då soltimmarna försvinner fort under hösten. Vissa sena sorter har då svårt att mogna fullt ut, även om det blir kottar så blir dem små och har inte de egenskaper man önskar.

Jag plockar av dem när kottarna precis börjar bli lite bruna i kanterna: när man klämmer lätt på dem så är de som cellofanpapper och går tillbaka till ursprunglig form när man släpper. Känns de fuktiga och mosiga så behöver de lite torktid till- är de för bruna och pappriga så är de över tiden. Det hänger på en till två veckor när de är som bäst.

Lyft även på kottens bladveck och titta in mot stammen; där ska det finnas mycket gult pulver "lupulin". Det är det du vill åt! Där sitter det goda. Ta några kottar i handen och gnid dem mellan handflatorna så du skapar lite värme och frigör lipulinet. Det ska kännas lite oljigt och som kåda. Dofta därefter med kupade händer - då känner du vad just din humle har för karaktär.

Om jag inte brygger med dem direkt (inom ca 24 timmar) så bör de torkas omgående. Om de blir liggandes framme utan torkning så oxiderar de eller börjar ruttna och det blir inte ett bra resultat. Torkar gör jag på två sätt: antingen i en svamptork - eller så lägger jag humlen utspritt på ett finmaskigt nät i ett varmt och tort utrymme där jag ställer en bordsfläkt och någon form av extra värme. Jag tar värmen från vedkaminen - men ett litet element går också bra. Då torkar de på 24-48 timmar. De ska ha tappat ca 75% av sin vikt - sedan vakuumpackar jag en lagom mängd och fryser in. Då håller de länge. "

Tänk på!

Den humlen du odlar har troligtvis lägre AA alfasyra än den som PGW säljer, så ha detta med i beräkningen av ditt recept. 

 

Vilken/vilka humlesorter ska man ha?

"Jag har testat ett antal olika humlesorter med olika behov av ljus och klättermöjlighet. Här nedan redovisar jag hur de fungerat hos mig. Men hos dig kan det ge en annan skörd."

 

Jonas humle-protokoll

Magnum

Fungerar mycket bra! Ger en riklig skörd i slutet av september och stora kottar med mycket lupulin. Plantan blir lätt över 10m lång och behöver mycket utrymme. Kan lätt hänga ned av egenvikt så starka störar är ett måste. Denna blir relativt tät med sina stora blad, så den fungerar utmärkt om man vill skugga uteplatsen.

Tettnanger

Fungerar också riktigt bra! Ger en riklig skörd i slutet av september, medelstora kottar med mycket lupulin. Plantan blir lätt över 10m lång och behöver mycket utrymme. Denna blir relativt tät med sina stora blad, så den fungerar utmärkt om man vill skugga uteplatsen.

Golding

Fungerar mycket bra. Ger en medelriklig skörd i mitten till slutet av september. Ger medelstora kottar med medelmycket lupulin. Plantan blir lätt över 8m lång och behöver mycket utrymme. Bildar som ett stort trassel vid ändens topp där störarna inte når längre.


Fuggles

Fungerar riktigt bra; ger en medelriklig skörd i mitten till slutet av september. Medelstora kottar med medelmycket lupulin. Plantan blir lätt över 8m lång och behöver mycket utrymme. Bildar som ett stort trassel vid ändens topp där störarna inte når längre.


Korsta


Fungerar mycket bra då det är en klassisk svensk ursort: Ger riklig skörd i slutet av augusti, små kottar med mycket lupulin. Denna har blivit min nya favorit att odla - lätt, blir inte så lång 6-8m och klättrar lätt även sidleds, så staket och pergolas fungerar bra för denna.