0item(s)

Du har inga varor i din varukorg..

X

Swipe to the left

Konsten att göra det själv

Konsten att göra det själv
By PGW 2 oktober 2018 3363 Visningar 4 comments

Nu är hösten snart på ingång och den långa sommarens värme har förhoppningsvis gjort er peppade på att få stanna inne och brygga. Kanske har ni hållit igång hela sommaren och kanske är du en av de få lyckliga som har ett utekök i trädgården och stått med kastruller och vörtkok med fågelkvitter i bakgrunden. För er som haft uppehåll eller kanske aldrig bryggt tidigare hoppas vi kunna inspirera till att sätta igång.


Vi som skriver bloggen är

Claes, hembryggare och certifierad öldomare.

Jonas, Hembryggare sen 2002 som gärna djupdyker i samtliga aspekter inom hembryggning, må det vara tid, temp, biologi

Felicia, gördetsjälv-are med förkärlek för pryttlar och manicker.


Vi kommer att skriva i bloggen åtminstone varje vecka och vi sätter igång nästa vecka!
Kom ihåg att prenumerera på bloggen så att ni får notifikationer vid nya inlägg och kommentera gärna!


anders ericson 18 oktober 2018 at 16:06
Hej Bryggare det är så här att jag b.l.a köpt Mangrove Jack's Persika & Passionsfrukt cider och undrar om att det går väl lika bra med strö socker när man ska buteljera cidern på flaska men det står ingenstans hur mycket socker som behövs till exempel 50 cl flaska och så undrar jag om man behöver jäst stopp till cider och i så fall går det lika bra med samma som till vin Mvh Anders
Felicia 18 oktober 2018 at 21:15
Hej Anders!
Visst kan du använda strösocker när du sekundärjäser på flaska. Sju gram/ liter brukar vara en bra grund. Jässtopp används för att ta död på all jäst och ska således inte användas om du vill fortsätta jäsa på flaska för kolsyrans skull.
Lycka till med ciderbryggningen!
Elisabeth Söderberg 24 oktober 2018 at 10:19
Hej Bryggare
Jag har satt en sats äppelvin med lite vindruvor och nu när vinet har jäst klart har jag silat vinet från grumset, smakade av det och tycker det är surt, kan jag tillsätta mer socker? Kommer det då att börja om med jäsningen?
Mvh Elisabeth
Jonas Andersson 25 oktober 2018 at 09:25
Hejsan!
Det beror på, är nog mitt svar till denna fråga.
Först skulle jag vilja veta vilken densitet du hade som startvärde (OG) alltså mängden socker i vätskan. Sedan skulle jag vilja veta vilken densitet du har nu när det jäst klart (FG). Vilken jäst använde du samt hur länge har den stått och jäst.
Men ett kanske svar är att, ja det kommer nog börja jäsa igen om alkoholen inte är för hög, du väntat för länge innan omtappning samt typ av jäst. Det finns alltid kvar lite jäst i suspension som kommer att äta av det nya sockret.