Att göra misstag, särskilt inom något som du tycker om är ingen rolig historia. Och precis som vilken lång och komplicerad process som helst så finns det säkert 100 olika sätt att förstöra en underbar batch med öl.

Som tur är så är det lätt att lära sig av sina misstag och att vara dålig på något är helt enkelt bara en bra väg till att bra riktigt bra på det.

Bäst är såklart att undvika en del misstag från första början. Om du vet hur du kan undvika vanliga misstag så kan du spara tid, pengar och huvudvärk i jakten på den perfekta brygden.

Här kommer de 25 vanligaste misstagen!


1. Slarva Med Rengöringen
Det var liksom inget skämt det här med att rengöringen är av vikt och det första steget till en fantastisk öl är helt enkelt rengöring. Att brygga kan ibland vara rörigt och stökigt men att se till att din utrustning är ren hjälper inte bara till att hålla ordning utan skyddar även din brygds kvalitet och smak.

Viktigt att nämna är att det finns en stor skillnad mellan att rengöra och sterilisera. Att rengöra tar bort smuts, fett, proteiner och annat gunk som skulle kunna förstöra för din öl. Sterilisering gör ingenting av ovan nämnda utan dödar helt enkelt oönskade bakterier. Något som rengöring inte rår sig på.


2. Slarva Med Steriliseringen
Allt mellan konstiga smaker, obehagliga tillväxter eller otillräcklig jäsning kan förhindras med en ordentlig sterilisering. Allt, och här menar jag allt, även dina händer - som kommer att komma i kontakt med din öl under bryggprocessen behöver bli steriliserade.

Enklast är att använda en sterilisering som inte ska eftersköljas, tex Star San.


3. Använda Dåligt Vatten
Vi har ett fantastiskt kranvatten i Sverige men ibland kan just ditt kranvattenn smaka utmärkt samtidigt som det gör mer skada än nytta i din ölbryggning. Ofiltrerat, klorerat vatten kan ge din öl en metallisk eller plastig smak. Dessutom kanske inte just ditt vatten lirar med det optimala PH-värdet som ditt recept behöver. Vi har skrivit ett blogginlägg om vatten här.


4. Slarva Med Måtten
Även om det krävs ett visst mått av kreativitet och finkänslighet för att brygga ett exceptionellt öl så är hembryggning en vetenskap, precis som bakning. Att följa ditt recept ordentligt och de mått som står är viktigt för att slippa onödiga misstag som kan försämra din slutprodukt avsevärt.

Oftast så är det små marginaler när det kommer till humlegivan och enklast är att använda en precisionsvåg. Mät alltid dina torra ingredienser i vikt, aldrig i volym.


5. Använda Gamla Råvaror
Öl är tillverkad av organiska ingredienser och varje ingrediens, inklusive humle och malt, kommer att försämras med tiden. Särskilt om du har öppnat förpackningen. Färsk, välsmakande öl börjar med färska, välsmakande ingredienser. Följ därför alltid råden på förpackningen avseende förvaring. Det kommer att göra att du har bättre förutsättningar för att slippa stå med en onödigt tråkig öl.


6. Trycker På Påsen
Om du använder dig av metoden "BIAB" (Brew in a Bag) så motstå frestelsen att trycka på påsen för hårt. Ett litet tryck skadar inte men att försöka trycka ut den sista droppen av smak gör bara att du får ut tanniner och gör din öl bitter. Ta istället upp påsen och låten den droppa av sig innan du tar bort den.


7. Bränner Extraktet
En del misstag är lättare än andra att undkomma. Maltextrakt har en tendens att falla ned till botten och brännas fast. Om du ser till att vara uppmärksam vid koket så kan du enkelt motverka det missödet. Ta bort din kastrull från värmekällan innan du tillsätter extraktet och under tiden som du häller i det, se till att röra oavbrutet till extraktet helt har lösts upp.


8. Kokar Över
Få saker skärrar aspirerande hembryggare så mycket som när allt kokar över. Allt socker och kemiska samansättningar som gör vörten till en fantastisk bas för ölbryggning kan med enkla medel förvandlas till en kladdig, äcklig oreda om den lyckas rymma från kastrullen.

Håll ett ordentligt öga på temperaturen under tiden som du kokar och rör om med jämna mellanrum. Glaskulor i botten av kastrullen kan hjälpa dig men oftast så räcker det med att ha en Rostfri Slev som du bryter ytspänningen med om det skulle behövas.


9. Lägger På Locket
Medan du kokar din vört så frigörs en mängd svavelföreningar. Om du har lagt på ett lock så kommer de att droppa tillbaka ner i din vört. Svavel i din öl kan ge en märklig smak av kål, fisk, majs eller gummi. Dessutom riskerar du lättare att din vört kokar över om du har ett lock på.


10. Kyler Din Öl Utan Skydd
Om det är illa för din vört att koka med lock så är det en katastrof att ta av det under tiden du kyler din öl. Ja, det går lite fortare att kyla din öl men utan ett lock så kommer snart oönskade partiklar, bakterier eller grannkatten att trilla ner i din vört och kontaminera det. Absolut bäst är om du kyler din vört genom att använda en Kylspiral. Då kan du snabbt kyla ner din vört utan att riskera kontaminering.


11. Använder Ofiltrerad Vört
Utöver socker för din färdiga öl så innehåller din vört en röra av humle och malt. Klegget kan lätt sätta igen allt och göra att din färdiga öl blir av sämre kvalitet än väntat. Se därför till att filtrera din öl när du tappar om den till jäskärlet. Med en bazooka så går det smidigt och enkelt.


12. Använder För Lite Jäst
Det är lätt hänt att använda för lite jäst och då står du plötsligt där med en öl som inte riktigt är ordentligt utjäst, för söt och med låg alkoholhalt. Se till att läsa ordentligt i ditt recept hur mycket jäst som krävs för tänkt volym (En Imperial Stout behöver tex betydligt mer jäst än gemene ölsort) och följ den rekommenderade mängden som står på förpackningen av din jäst. Om du vill få ett litet försprång så är det smart att fundera på om förkultivering är något för dig. Du ser då precis hur aktiv din jäst är innan du häller i den i ditt jäskärl.


13. Häller Ner Din Jäst i Varm Vört
Temperaturer över 21
°C kan chocka eller i värsta fall döda din jäst. Även om din jäst överlever så är den kraftigt försvagat och kommer troligtvis inte orka med jäsningen vilket lämnar dig med en ojäst, söt öl.
Kyl din vört ordentligt innan du häller i jästen.


14. Underdimensionerar Ditt Jäskärl
Jäst bildar skum under tiden som den omvandlar din vört till öl och oavsett om du jäser i en liten gallonflaska eller en mantlad konisk jästank om 60 liter så behöver din öl rum för att jäsa. Utan det så kan du räkna med att få städa.
Använd en jästank som rymmer ungefär 20% mer än volymen av din öl. Om du brygger 19 liter så är det alltså lämpligt att använda en jästank med en volym om minst 23 liter.


15. Syresätter Inte Din Vört
Jästen i ditt öl behöver syre för att må bra. Att tillsätta syre till din vört efter kylning, men innan du tillsatt jästen, är viktigt för att få en så optimal jäsning som möjligt. Den rekommenderade syrekoncentrationen för de flesta ölsorter är 10 parts per million (ppm). Du kan nå 8 ppm bara genom att skaka ditt kärl ordentligt i 40 sekunder. Om du istället använder en pump så uppnår du samma resultat på ungefär fem minuter.


16. Ölen Oxiderar
Luft och syre i din vört må vara en välsignelse före jäsningen men om du får in syre efter din primära jäsning så kan du lätt se dig själv stå och svära över en handfull med oönskade, smakförstörande föreningar orsakade av oxidering. Du kan enkelt reducera risken för oxidering genom att använda en hävert när du transporterar din öl mellan de olika kärlen. Se till att ta det lugnt och undvik att plaska då det kan dra ner syre i din vört.

17. Använder Munnen Till Din Hävert
De flesta häverts som finns är till för att du ska suga igång den. Risken med det finns alltid att du lyckas kontaminera din öl genom att stoppa in din hävert i munnen. En pumphävert gör att du slipper det otrevliga momentet att stoppa in en hävert i munnen.


18. Utsätter Din Öl För Direkt Solsken
När solljuset träffar din öl så kommer ljuset och värmen att interagera med humlen och resultera i en unken smak. Precis som svamp och vampyrer så mår din öl bäst när den undkommer solljuset. Se därför till att ditt Ölfat skyddar din dryck från solen. Om du använder ölflaskor, se till att de är bruna. De filtrerar nämligen bort de ultravioletta ljusvågorna, något som blå, gröna och genomskinliga flaskor inte gör.


19. Buteljerar För Tidigt
Oftast inträffar det här enbart på grund av dåligt tålamod. De spännande delarna av bryggning är uppdelade med långa tider av väntan medan din jäst ska få vörten att bli öl. När dagarna går så kanske du känner dig lockad till att buteljera din öl innan den är helt klar. Värt att tänka då är att ölen fortsätter att jäsa även i flaskan och om du var lite för otålig så finns det en risk att flaskorna exploderar pga det för höga trycket. Det är lite väl spännande. Följ alltid receptet för just din öl och mät alltid med en jäsningsmätare föra flaskning. Om det matchar ditt förväntade FG så är det bara att sätta igång. Om inte så kommer du tjäna på att ha is i magen och vänta ytterligare några dagar innan du testar igen.


20. Inte använder (tillräckligt mycket) Bryggsocker
Om du hellre tappar på flaska än på fat så kommer du snart att bli välbekant med bryggsocker. Just denna lilla giva med socker kommer mata jästen som kolsyresätter din öl. Att snåla med det (eller hoppa över det helt) kan resultera i en avslagen öl. Vill du hellre använda dig av carbonation drops så finns det olika sorter som ger en perfekt mängd till varje flaska.


21. Använder För Många Smaker
Vi älskar att experimentera med vår bryggning. Det är spännande att skapa en öl med olika örter och krydder. För mycket kan dock förstöra en annars bra öl.

Om du inte vet exakt hur dina kryddor kommer att interagera med din öl så är det klokt att börja med en eller två åt gången. När du väl har mästrat grunderna så ska du självklart våga att ta ut svängarna ordentligt!

22. Väljer För Svåra Recept
Att brygga är ett äventyr och när du precis har börjat så kan det kännas frestande att försöka sig på att uppnå samtliga bryggmål en och samma dag. Kom ihåg att Rom inte byggdes på en dag och en prisvinnande öl inte skapades på en vecka.

Börja smått och prova enklare recept och stilar. Först när du känner dig säker på dem så är det klokt att försöka sig på mer tekniskt svår recept.


23. Tar Genvägar
Det här är nog det allra enklaste misstaget som går att undvika och de kan vara katastrofala för bryggmästaren. Håll saker enkelt, håll koll på ditt kok. Mät ordentligt, håll saker rena, steriliserade och organiserade. Sunt förnuft och tålamod kommer att ta dig så mycket längre än vad genvägarna gör.


24. Har Orimligt Höga Förväntningar
Ingen är perfekt och ibland kan ett litet misstag göra bryggningen kul och spännande. Det innebär såklart inte att du ska slarva och hoppas på att allt löser sig av sig själv men än mindre att du ska låta ett misstag få dig att tvivla på dig själv och förstöra en fantastisk hobby. I bryggningen, som i livet, så är det rimligt att förvänta sig det bästa men planera för det oväntade. Lämna perfektion åt kommersiella bryggerier och omfamna det lilla kaoset som krävs för att ha en kul och hälsosam hembryggarkarriär.


25. Glömmer Bort Att Skriva Upp
Grunden av vetenskap är att producera resultat som kan bli upprepade av andra. Att ta noteringar gör att du enkelt kan hålla koll på hur allt fungerar, och vad som inte gör det. Recept, temperaturer, jäsningsscheman osv. Om det har med din bryggning att göra, -skriv ner det! Risken finns annars att du står med din bästa öl någonsin och inte riktigt kommer ihåg hur du gjorde.





Listan kommer ursprungligen från brewcabin.com