En Amerikansk Lager anses vara ett av de svåraste öler att brygga enligt de flesta hembryggare eftersom det inte finns något att gömma sig bakom, vare sig malt humle eller jästprofil. I avsaknaden av malt och humlesmak samt humlearom i denna öl är det väldigt lätt att hitta felsmaker så recept, sanering och din bryggteknik måste vara ”spot on”.

Allt måste vara lätt i detta öl och alla starka smaker eller aromer anses vara fel. Balansen är också viktig, så var noga med bittegivan samt om du tänkt ha sena humlegivor.

Det är också bäst att endast använda bra malter som inte har för mycket smak. Håll er till enkla pilsnermalter, med andra ord!

Denna typ av ölstil använder även en hel del majs eller risflingor som extraktgiva för att göra den ännu mildare i karaktären.

Var noga med jästemperaturen. Jäs svalt (10-12 ° C) för att minimera fruktig esterproduktion eller andra starka smaker. Var dessutom noga med att ge ölen gott om tid för att avsluta jäsning och ge den en diacetylrast för att rensa upp biprodukterna efter jäsning vilket annars kan orsaka smaker som skulle märks i en amerikansk lager.

Men! Låt oss inte avskräcka dig från att försöka få till en riktigt god öl med ett enkelt recept här nedan.

Recept:

För 22 liter.

3,4 kg Pilsnermalt

0,9 kg Risflingor

0,25 kg Risskal

Mäskvatten cirka 3,5 liter per kg, Tillsätt 3g Kalciumsulfat samt 5ml Mjölksyra för att få ned pHt till rimliga gränser om ditt vatten är mjukt, är det hårt med mycket karbonater lämpar sig inte vattnet för denna ölstil och måste i så fall avhårdas.

Laka långsamt med så mycket vatten så du har en volym på ca 27L innan kok.

Koka 90 min.

45min: Hallertau(eller motsvarande humle) till ett BU runt 14.

Kyl snabbt ner till 10-12 grader. Enklast med hjälp av en kylspiral

Jäs med 2 paket M76, eller samma mängd W34-70. Jäs i 10-12 grader i 14 dagar rampa sedan upp temperaturen några grader under nästkommande vecka. Kolsyrejäs på flaska med 7gram socker per liter eller 8 gram bryggsocker per liter. Lagra ölet kallt efter att kolsyra bildats.


Svenska Hembryggareföreningen definierar öl stilen så här:

1I. Internationell Lager

OGFGAlkohol (vol%)IBU Färg(EBC)

1.040–481.004–104,0–5,05–143–10

Från mitten av 1800-talet började pilsneröl bryggas i större skala i USA, främst av tyska immigranter i Mellanvästern. Det sex-radiga kornet med hög tannin-halt och den inhemska humlen som då fanns att tillgå gav upphov till kärva smaker och bryggarna tenderade därför att minimera mängden malt och humle. Med tiden blev resultatet ett ytterst lätt och milt öl framställt i stor industriell skala. Denna öltyp kom snabbt att dominera Nordamerika och har inspirerat mycket av det storskaliga ölbryggandet i Latinamerika, Asien och Afrika och kan därmed anses vara den sanna internationella lagern. Ölet bryggs ofta med stora mängder råfrukt (vanligen majs eller ris) vilket kan innebära att mycket låga, men märkbara, nivåer av estrar kan förekomma. I övrigt ska ölet vara rent och elegant utan kärva toner, centraleuropeisk ädelhumle bör användas och ölet ska jäsas kallt

Kortfattad karaktärsbeskrivning: Ren och krispig med låg beska.

Färg/Utseende: Ljust halmgul till halmgul.

Bouquet/Arom: Mild malt på mycket låg till låg nivå ska finnas. Humlearom på mycket låg nivå bör finnas. Fruktestrar på mycket låg nivå får finnas. Ingen DMS eller diacetyl får förekomma.

Smak: Mild malt på mycket låg till låg nivå ska finnas. Humlesmak på mycket låg nivå får finnas. Humlebeska på mycket låg nivå får finnas. Fruktestrar på mycket låg nivå får finnas. Ingen DMS eller diacetyl får förekomma.

Munkänsla: Liten kropp. Medium till hög kolsyra.

Förebild: Budweiser 5,0% - Miller´s Genuine Draft 4,7% - Miller´s High Life 4,6%