På senaste tiden har jag snöat in på Ordinary Bitter, som är den där klassiska brittiska bittern som du tänker på när du tänker bitter. ”Varför?”, frågar du. Jag svarar ärligt, ”jag har ingen aning, men gott är det!”


Vad är då en Ordinary Bitter? Svenska Hembryggareföreningen definerar den så här:
”Denna Bitter är den vanligaste av de traditionella Ale-typerna på brittiska pubar. Den uppstod på 1920-talet i England. De är ofta till sin fördel färska, gärna som Real Ale. Ordinary Bitter, som ofta kallas bara Bitter, är en mycket lättdrucken öl. Den har en låg kolsyrenivå och en tydlig humlekaraktär. Humlekaraktären ska vara medium till hög och vara av brittisk örtigt/kryddig karaktär. Ett litet knäckigt maltinslag bör balansera humlesmaken. Bör vara fruktig på låg nivå. Diacetyl får förekomma på mycket låg nivå. Humlebeskan ska vara medium till hög.”


För mig så är det en lätt maltig ale med en balanserad beska. Lite fruktestrar från jästen, aningens knäckighet från malten och en jordig och örtig humlesmak. Och det som verkligen sätter pricken över i:et för mig är vattenbehandlingen.

Jag försöker få mitt vatten att likna den vattenprofil man har i Burton-upon-Trent. Mycket mineraligt. Den viktigaste av dessa salter är Kalciumsulfat. Man brukar säga att den framhäver beskan i ölen. Och i Burtonvattnet har man runt 800 ppm:s av det. Vilket kan ha en milt laxerande effekt.

Så 800 ppm:s är kanske lite överdrivet. Jag la mig runt 700 i min första bitter. Vilket blev väldigt bra. Ölen fick en torrare karaktär. Beskan tittade fram mer men maltkaraktären fanns där också. Det fatet dracks upp snabbt. 3,4% sitter bra på sommaren.


Recept: Gubbens Ordinära Bitter.


För 20 liter.


2,5 kg Maris Otter

0,4 kg Cara Red

0,3 kg Cara Munich typ 2


Mäskvatten cirka 3 liter per kg, 10L. Tillsätt 1 msk Kalciumsulfat för ett mer stiltypiskt vatten. Vilket är ungefär hälften av vad jag använde men eftersom jag inte vet vad för vatten du har så kör vi lugnt till att börja med.


Laka långsamt med 18 liter vatten för att nå en kokvolym på 25 liter.


Koka 60 min.


60min: 15 gram Magnum (eller motsvarande bitterhumle).

20min: 30 gramEast Kent Golding (EKG).

0min: 30 gram East Kent Golding


Kyl snabbt ner till 18 grader.


Jäs med WLP002, eller Fermentis S-04Fermentis S-04. Låt stå i 18 grader i 10 dagar-2 veckor. Kolsyrejäs på flaska med 5gram socker per liter eller 7 gram bryggsocker per liter.


Lycka till!
Claes