Vad är en Black Velvet? 

Ölcocktailen Black Velvet härstammar från 1800-talets Storbritannien under drottning Victorias regeringstid. Efter prins Alberts (drottningens gemål) död 1861 var drottning Victoria i stor sorg som varade under återstoden av hennes liv. Hennes tjänare var beordrade att bära svart armbindel under hela åtta år efter begravningen av prins Albert, och drottningens sorg smittade även av sig på hela Storbritannien. Det var detta som inspirerade en bartender på den exklusiva herrklubben Brooks’s i London att skapa en drink till prins Alberts minne. 
 
En Black Velvet är en ölcocktail bestående av enbart två ingredienser: stout och vitt bubbligt vin, oftast champagne. Idén till kombinationen kom efter att dess skapare ville att även drinken skulle sörja prins Alberts död, och namnet fick den på grund av de svarta armbindlarna som bars av stort sett hela det brittiska folket. Cocktailen blev omåttligt populär och dracks i stora pitchers där en flaska champagne blandades med två flaskor stout. 
 

Flera varianter av Black Velvet 

Originalreceptet på Black Velvet är det som skapats till prins Alberts minne, men med åren så har drycken blandats i flera varianter, bland annat en tysk variant. Den tyska varianten har även den en intressant historia bakom sig, då denna uppstod ur rikskansler Otto Bismarcks stora aptit till både mat och dryck. Bismarck ska ha haft som motto att dricka 5000 champagneflaskor samt röka 100 000 cigarrer innan han dog, vilket skulle innebära att han behövde dricka ca 77 flaskor champagne och röka ca 1540 cigarrer om året baserat på att han blev 83 år gammal varav ca 65 vuxna år.
 
Enligt uppgift lyckades Bismarck mer än väl med sitt motto och det som hjälpte honom på traven var den tyska varianten på Black Velvet, nämligen en blandning av champagne och Schwarzbier. Rikskanslern drack litervis av det varje dag och det hjälpte honom uppnå sitt mål på 5000 flaskor champagne. Den här varianten på ölcocktailen går än idag under namnet Bismarck. 
 
En annan variant av Black Velvet är en så kallad Poor man’s Black Velvet. I den här varianten byter man ut champagnen mot äppelcider, men trots det så räknas det fortfarande som en Black Velvet. Den här är också riktigt god och vi rekommenderar att testa denna även till julmaten! 
 

Recept på Black Velvet 

Ingredienser:
  • Hälften av ett glas stout, till exempel Guiness 
  • Hälften av ett glas vitt bubbligt vin (Champagne, Prosecco eller Cava) 
 
Gör så här: 
  1. Häll först i valfritt vitt bubbligt vin i ett högt smalt glas, så kallad ’flute’, så strax under hälften av glasets volym. 
  2. Vänta tills bubbelfräset har lagt sig.
  3. Tillsätt med försiktig hällning stouten.
 
Klart! Enkelt, men otroligt gott. 
 
Tips! En variant på att blanda stouten och vinet är att presentera dem i lager i glaset. Den dryck som har högst densitet tillsättes först till glaset, och vi som är lyckliga nog att ha en jäsningsmätare hemma mäter densiteten på de två dryckerna innan vi blandar dem. Alltså, den dryck som har högst densitet först, och sedan häller vi försiktigt med hjälp av baksidan av en matsked eller barsked dryck nummer två så att den lägger sig som ett lager ovanpå dryck nummer ett. 
 
Så där har ni allt ni behöver veta om ölcocktailen Black Velvet! Vi rekommenderar starkt att servera Black Velvet på nyårsfesten i år i den variant som ni själva önskar – men gärna med det receptet vi tipsat om. Och varför inte skänka prins Albert en tanke när ni höjer era glas? Utan honom hade vi ju trots allt aldrig fått Black Velvet!
För er som tycker om att blanda drinkar med lager kan vi även tipsa om att pröva på öldrinken ’Black and Tan’. Se denna sida för utförlig information. 
 
Rekommenderade produkter