Vad behövs egentligen för en lyckad ölbryggning?
Att brygga sitt eget öl kan kännas som en komplicerad historia, och kanske spenderar man timmar framför datorn och letar efter olika tillbehör, verktyg och hjälpsamma prylar. Det kan kännas överväldigande och rörigt med alla dessa webbsidor med tips till höger och vänster. Vad är det som är mest nödvändigt till en lyckad ölbryggning? Vad är viktigast? Behöver man köpa alla grejer som rekommenderas eller räcker några få saker?
Självklart finns det olika saker som är mer nödvändiga och mindre när det kommer till ölbryggning. Vissa saker känns essentiella och vissa helt onödiga. Här listar vi fem saker som kan kännas onödiga för somliga - men ack så nödvändiga för andra. Vi vill ge dig möjligheten att lägga nivån på bryggningen där du själv vill - vare sig det är på ett grundläggande eller mer nyanserat plan.
1. Bryggverk - allt i ett för både nybörjare och erfarna ölbryggare
Ett bryggverk kan vara ett fördelaktigt hjälpmedel för dig som vill få till ett bra öl på ett enkelt sätt, med sina allt-i-ett-funktioner. Det är något som enligt somliga är onödigt - men det har många välkända fördelar och är enligt oss en älskvärd pryl som vi inte vill vara utan.
Det som är bra med ett bryggverk är att du från grunden kan göra en helmaltsbryggning och du behöver inte ha särskilt mycket kunskap för att lyckas galant med hemmabryggeriet. Det finurliga med byggverk är att det mäskar, silar och kokar ölet i ett och samma kärl vilket gör hela proceduren så enkelt som det kan bli! Tack vare detta behövs varken kokplatta eller kittel eftersom du kan koppla in bryggverket vart som helst. Vill du kanske brygga öl i husvagnen på semestern? Inga problem - eftersom bryggverket kan kopplas direkt till din telefon så kan du i lugn och ro övervaka ölet under tiden du fixar med annat. När det är dags för jäsning så finns det också jästankar till det också att investera i om man så vill, till exempel någon av våra jäskärl från Speidel.
Är du med detta i åtanke i funderingarna på att köpa bryggverk så kan du kika in på PGWs kvalitativa utbud här.
2. Maltextrakt - i stället för bryggsocker
Maltextrakt är krossad malt som har mätskats med vatten till en vört. Denna torkas sedan och blir maltextrakt. Sockerarterna i maltextraktet är främst glukos och maltos. Det finns maltextrakt både för mörkt och ljust öl. Maltextrakt används som ersättning till bryggsocker, detta för att det ger ölen färg och en fylligare smak, vilket verkligen kan förhöja smakupplevelsen av ditt öl!
Men är det verkligen nödvändigt för god smak? Självklart kan man använda sig av bryggsocker, till exempel någon av PGWs socker som du hittar här.
Men, med det sagt - om du vill ge ditt öl de trevliga egenskaper som maltextrakt kan tillföra så hittar du våra maltextrakt här.
3. Maltkvarn - mal ner maltet på egen hand
I princip all malt - precis som med kaffe - går att köpa färdigmalen, men det finns också att köpa hel malt som du själv krossar. Till detta använder man med fördel en maltkvarn. Det kan kanske kännas onödigt när det redan finns krossad malt att köpa. Men för dig som uppskattar färska råvaror och de egenskaper som kommer med dem, så kan det definitivt vara värt att prova att krossa malten själv innan det är dags att brygga ölen. Fråga vem som helst som maler sitt kaffe precis innan bryggning, de kommer definitivt rekommendera det - just för att det gör skillnad. Förutom denna stora fördel så får du kontroll över den exakta krossningsgraden och vilken storlek på krossade malten du vill ha.
Sedan så går det ju givetvis bra att använda färdigkrossad malt. Frågan att ställa sig är om det vore trevligt med de där extra smaksensationerna som färskt krossad malt tillför till ölet - i så fall är maltkross och hel malt den rätta vägen att gå! Våra maltkrossar hittar du här.
4. Magnetomrörare - för dig som vill göra en förkultivering
Förkultivering av jäst innebär att du några dagar innan det är dags att brygga ölet, kokar upp jästnäring tillsammans med maltextrakt och vatten. Detta för att jästen ska bli 'piggare' och föröka sig, vilket i sin tur ska ge ett ännu bättre öl. Till detta kan man då använda en magnetomrörare samt en e-kolv. Men - det är inte en absolut nödvändig produkt, och förkultivering är heller inget man måste göra. Det går också alldeles utmärkt att ta torrjäst, strö över vörten och vänta på jäsningen i stället. Men, de som är riktiga öl-entusiaster menar att det är ett viktigt steg och till och med ett måste för ett fulländat resultat. Återigen - allt handlar om vilken nivå man själv vill lägga sitt ölbryggande på.
Vill du ge dig på förkultivering så har vi det som behövs. Här hos oss hittar du magnetomrörare och e-kolv samt vårt övriga sortiment för förkultivering.
5. Brewbrain Float Wifi Hydrometer - jäsningsmätare av start och slutvärden
När man läser namnet på denna produkt så kan det se ut som som att detta är någon väldigt invecklad produkt - och därmed säkert onödig - men faktum är att det är tvärtom! I alla fall om du frågar oss.
När du brygger öl kan det vara önskvärt att ha koll på alkoholhalten. Men det är inte det lättaste utan hjälpmedel. Det är här som en jäsningsmätare kommer till din räddning! För att kunna läsa av alkoholhalten krävs det nämligen en jäsningsmätare eller en hydrometer. Med hjälp av den tar du ett startvärde och sedan ett slutvärde. Här hittar du en jäsningsmätare under femtiolappen, och den duger gott och väl för ändamålet.
Du följer sedan jäsprocessen genom att då och då ta värden - och det är enkelt! Detta gör du genom att lägga ner mätaren i din jästtank. Där kommer den flyta i vörten, och du loggar därmed både temperatur och densitet genom hela jäsningsporcessen. BrewBrain är dessutom en helt trådlös hydrometer, och har ett uppladdningsbart batteri samt Wifi-anslutning. På så sätt kopplas den upp mot ditt nätverk och laddar upp all data till den kostnadsfria appen 'My BrewBrain'.
Enklare och modernare än så här blir det inte. Och om detta är en onödig eller bara rent av genialisk produkt? Det är upp till en själv att bestämma. Du hittar BrewBrain jäsningsmätare här.
Allt handlar om tycke och smak
Vad som anses är onödigt eller absolut nödvändigt att ha till sitt ölbrygge, är i slutet av dagen något man själv får avgöra. Det vi vet är att det finns massor av prylar som kommer att både förhöja smakerna på ditt öl, men också underlätta hela processen av ölbryggeriet. Vi har produkterna och råden - sedan är det upp till dig vad du klickar hem!