Våren nalkas runt hörnet, och vad passar då inte bättre än ett riktigt gott hembryggt öl? I denna artikel ger vi på PGW en steg-för-steg guide i hur du brygger ditt eget helmaltsöl med en alkoholhalt på cirka 5%. Följ guiden och du kommer med största sannolikhet få till en riktigt god öl som passar utmärkt till de allra flesta tillfällen som ges. Kanske är det dags att dra fram grillen och ha lite öl-och-grillkväll när värmen kommer?

Utrustning och ingredienser

Innan du kan börja brygga, är det självklara steget såklart att ha all utrustning och ingredienser. Dessa ingredienser behöver du för vårt recept:

Utrustning:

  • En stor nylonpåse att hälla i malten i, till exempel denna maltpåsen som finns att köpa hos oss. 
  • Flaskor att förvara ölet i
  • Lakvattenvärmare
  • Bryggverk

 

När vi har all utrustning och ingredienser så är det dags att börja brygga – men se till att du har gott om tid på dig. Ett bryggningsprojekt kräver både tålamod och tid, samt riktigt god hygien och övervakning. En bryggdag kan ta upp till 7 timmar, inkluderat städning och undanplockning.

Det första som händer är att vi ska mäska malten. Detta gör vi för att konvertera stärkelsen i malten till socker, för att jästen sedan i sin tur ska äta den och konvertera den till alkohol. När vi mäskat ska vi sedan laka ur sockret från malten, som då blir till vört. När vi senare i processen kokar vörten så kommer vi att tillsätta hulme i koket, under lite olika tidpunkter. När vörten sedan kokat klart ska den kylas ner till en lämplig temperatur för jästen, i detta fall ca 20 grader.

Tips! Innan du börjar är det alltid bra att att lägga fram alla ingredienser. Det är också bra att ha ett papper och en penna med så du kan anteckna vad du gör under bryggningen.

 

1. Värm upp vattnet

Värm upp 8 liter vatten till ca: 75 grader. Det är detta vatten som sedan ska blandas med malten. En bra tumregel är 3-4 liter vatten per kilo malt.

 

2. Mäska

Som nämnt tidigare så är det nu dags att blanda det uppvärmda vattnet med malten. Vattnet ska uppnå 66-67 grader. Lägg sedan i den stora nylonpåsen och vik den över kastrullens kant, rör om för att sänka temperaturen till cirka 72-73 grader.

Häll därefter i den krossade malten (Observera att malten ska vara rumstempererad innan du häller i den!)i den stora nylonpåsen i det varma vattnet, samtidigt som du rör om i malten. Detta gör man för att förhindra degbollar – det är viktigt att all malt blir blöt. Rör omkring tills malten är klumpfri och mät samtidigt temperaturen. Se till att den ligger stabilt på 66-67 grader; om det är för varmt kan du slå i lite kallt vatten och om det är för kallt slår du i lite varmt vatten.

När temperaturen är nådd, sätt över locket och låt den stå i 60 minuter. Vi vill nu att den skall hålla temperaturen under denna period, det gör man bäst med att vira ett liggunderlag eller en täckjacka runt kastrullen.

 

3. Värm upp lakvatten

Medan mäsken vilar värmer du upp ca 6 liter vatten – detta blir alltså ditt lakvatten, vilket är vattnet som vi sedan använder för att laka ur vörten.

 

4. Dags att laka

Nu har vi kommit till lakningsmomentet. Lyft upp nylonpåsen och snurra ihop öppningen så att inget malt ramlar ned i kastrullen. Lägg påsen med malt på ett galler eller ett durkslag över kastrullen. Häll nu försiktigt över lakvattnet över hela maltbädden så att den inte störs för mycket- den agerar nu som en filterbedd, tills det slutat rinna igenom och endast droppar kvarstår. Lyft då bort påsen med malt. Du bör nu ha cirka 12L vört i kastrullen.

 

5. Koka upp vörten

Nu är det dags att koka upp vörten. Innan kok kan det vara bra att skumma av ytan lite, ifall det bildats ett tjockare skum när det börjat koka. (Dvs mer än sjudning, mindre än stormkokning).

Starta en timer och slå i mängden humle enligt receptet.

Ha alltid en sked till hands när du slår i humlen, då det finns risk att det kokar över. Med skeden kan du då enkelt röra om på ytskiktet för att på så sätt bryta ytspänningen.

 

6. Rengör och desinfektera

Passa nu på att rengöra och desinfektera jäskärlet, lock, slev, silduk och jäsrör under koktiden. För rengöring rekommenderar vi PBW eller liknade följ instruktion enligt anvisning på behållaren. Låt stå ett tag och skölj sedan med varmvatten. För desinficering rekommenderar vi Star San eller liknande, följ instruktion enligt anvisning på behållaren. Star San behöver inte sköljas så det är helt ok att bara hälla ut det, ligger det lite skum kvar är det helt ofarligt.

 

7. Kyla och sila vörten

 När 60 minuter av koket har gått är det dags att kyla vörten. Här är renlighet extra viktigt; allt som kommer i kontakt med vörten från och med nu måste vara desinficerat. Kyl med kylspiral eller i isvattenbad till ca: 20 grader, kylspiral kortar ned kylningstiden avsevärt.

Sila den kylda vörten genom en silduk ner i den desinficerade jäshinken. Ta den desinficerade sleven och rör kraftigt om vörten någon minut för att röra ner syre i vörten som jästen behöver.

 

7. Dags för mätprov

Nästa steg är att ta mätprov. Fyll mätglaset med vört från kranen på jäshinken för att ta Original Gravity (OG) värde. Hydrometern mäter socker densiteten i vörten, detta behöver vi för att kunna räkna ut hur mycket alkohol ölet får när det är klart. Vörten i mätglaset måste vara nära 20 grader för att få ett korrekt värde. Vi ska nu ha ett värde på ca: 1.046 - 1.052 beroende på hur hårt du kokat bort vätska under koket samt vilket recept som gjorts. Om du har mer eller mindre så är det inte hela världen. Häll INTE tillbaka vörten i jäskärlet, då detta kan blivit infekterat.

8. Rengör utrustning

Det är viktigt att den utrustning vi använder för ölbryggning alltid är ren, så i den fasen vi är nu, se till att rengöra och desinfektera. Vi rekommenderar att du alltid har till exempel en sprayflaska med Star San lösning till hands, så att du enkelt kan rengöra saxar och liknande.

 

9. Strö jäst över vörten

Nu är det dags att ta jästförpackningen och strö den över vörten, och sätt sedan på locket. Häll lite Star San lösning i jäsröret och sätt den i locket. Tryck försiktigt på locket och se så vätskan i jäsröret rör på sig, detta för att vara säker på att locket är tätt och ordentligt påsatt.

 

10. Jäsningsdags

Ställ nu jäshinken i ett rum/gaderob eller någon annan lämplig plats där det är en jämn temperatur och så att solen inte lyser på den. Det bör helst vara 18-20 grader, men allt mellan 18-24 grader fungerar bra. Jäsningen är en viktig process, och temperaturen påverkar resultatet.

 

11. Tappa ölet på flaska

Efter 14 dagar är det dags att tappa ölet på flaska. Börja först att se till att du rengjort slang, flaskor, kapsyler och flaskfyllare.

 

12. Lägg i socker

Nu är det dags att tillsätta socker i varje flaska, alternativt använda carbonation drops.

 

13. Räkna ut alkoholhalten

Fyll mätglaset med den jästa ölen, och ta ett prov på samma sätt som i steg 7. Vi vill nu ha 1.011 – 1.014 Final Gravity (FG). Detta prov visar hur mycket socker jästen har ätit upp och på så vis kan vi räkna ut alkoholhalten. Formeln för att räkna ut ABV är ABV = (OG – FG) * 131. Alltså tex (1.056 – 1.014) * 131 = 5.5%

 

14. Flytta ölet från jäshink till flaskor

Koppla på slangen och flaskfyllaren på kranen för att flytta ölet från jäshinken till flaskorna. Fyll tills att det precis skummar över, när du tar upp flaskfyllaren ur flaskan så blir det precis lagom mängd i flaskan. Sätt sedan kapsyl på flaskorna och ställ undan dessa, lämpligtvis i samma temperatur som du jäst i och där solljus inte kommer åt dem. Låt stå så i 10-14 dagar innan du ställer dem svalare för mognad samt konsumering.