Grumligt öl är vanligt 

Upplever du att ditt öl blir grumligt? Då är du inte ensam. Många undrar hur det kommer sig att ölet blir disigt och inte så inbjudande klart som de önskat - för självklart vill vi att ölets utseende ska matcha med den goda smaken! I veckans inlägg kommer vi att förklara orsaken till att ölet kan bli grumligt, och vad du kan göra för att förhindra det! De stora kommersiella bryggerierna använder ofta mekanisk filtrering för att klarna sitt öl, också kallat att "Blanka öl" men det finns även fler saker som man kan ta till, som är mer tillgängliga för ölbryggning hemma. PGW finns till din undsättning!

 

Varför blir mitt öl grumligt?

Det första vi behöver förstå är att jäsningsprocessen ibland kan lämna oönskad avlagring efter sig. Speciellt om du flaskjäser ditt öl, då du behöver ha kvar jäst för att sekundärjäsa för att ölet ska få kolsyra. Förutom detta är tre faktorer dominerande när det handlar om orsaken till grumligt öl.

 

Proteiner

Proteinerna i ölet är den främsta orsaken till att öl blir grumligt. Proteinet finner du i kornskalet, det vill säga malten, men det finns också i humle. Alla spannmålssorter innehåller protein, men vissa maltsorter har mer protein än andra.
Vissa av dessa proteiner kan orsaka något som kallas för kyldis/dimma, också kallat chill haze, som innebär att ölet blir grumligare när så fort det kyls ned, vanligtvis till 0 grader. Men - det finns som tur är klarningsmedel som kan hjälpa till att reducera kyldisen. Skall tilläggas är dock att med tiden kan kyldis utvecklas till permanent dis, och det är oåterkalleligt.

 

Tanniner

Ölet innehåller också tanniner, vilket är en kemisk förening som sammanlänkar proteiner och kan öka hållbarheten då det också fungerar som ett slags naturligt konserveringsmedel. Men för höga mängder av tanniner kommer att ge ölet en sträv smak och är tyvärr också en orsak till grumligt öl.
Men - protein i ölet är viktigt, då det förbättrar kropp och skumstabiliteten i ölet - men, tyvärr så motverkar den klarheten i ditt färdiga öl. Så här gäller det att hitta balansen mellan att skapa ett fylligt öl, men samtidigt kunna underlätta klarningen av ölet.

 

Jästen flockulerar

Jäst finns, som de flesta säkert känner till, naturligt i ölet under jäsningen och ligger suspenderad i ölet under en viss tid, och på så sätt hamnar jästcellerna på botten (de flockulerar), vilket leder till ett disigare öl. Olika jäststammar tar olika tid på sig att flockulera, så var vaksam kring hur bra jästen du använder flockulerar (det brukar stå low, medium eller high på förpackningen).

 

Så - hur får jag ett klarare öl?

Nu när vi gått igenom de ganska kemiska anledningarna till att ölet blir grumligt, så ska vi gå igenom några tips på hur vi kan förebygga detta!

 

Välj spannmål med lägre proteinhalt

Proteiner är - som tidigare nämnt- viktiga för skumstabiliteten i ditt öl, men som vi nu vet är den också en av orsakerna till klarheten. Ett sätt att minska grumligheten är därför att välja spannmål som har ett lägre proteininnehåll. Några av de mest proteinrika spannmålen är vete och kornflingor, såväl som mörk malt.
Så, ska du brygga en lätt öl där klarheten är extra viktig, så rekommenderar vi att man väljer ett tvåradigt korn, till exempel vårt krossade pilsnermalt. Med detta tillsätter du en liten mängd mörkare malt, som medium crystal crystal. Du kan också med fördel använda en ljus crystal eller caramel malt såsom caramel pils för att uppnå önskad färg och fyllighet.

 

Kyl ned din vört snabbt

Om du vill få till en kylning av din vört snabbt så finns det vörtkylare, t.ex den här kylspiralen. När du kyler din vört snabbt, så försvinner större delen av de oönskade ämnena (såsom taniner och proteiner) och de bildar större sammansatta klumpar, och på så sätt faller de lättare till botten och är därför enklare att undvika att få med till jäshinken sedan. 
Minskar mängden tanniner och proteiner i jäskärlet så kommer i sin tur ditt öl slutligen ha större chans att bli klarare. Du vill helst kyla din heta vört till tänkt jästemperatur på ca 15-20 minuter, helst snabbare om möjligt för bästa resultat.

 

Använd en jäst med hög flockuleringsgrad (high)

Som tidigare nämnt så påverkar hur snabbt jästen flockulerar hur pass grumligt ölet blir. Flockuleringsgraden hos en jäst är den grad där en viss jäststam kommer att falla ut ur ölet när jäsningen är klar. Så om man då väljer en jäst med hög flockuleringsgrad, såsom Bulldog b4 English Ale, Bulldog b34 German Lager alternativt Danstar Nottingham. Då kommer den att klumpa ihop sig och falla ur mycket snabbare än med en jäst som har en lägre flockuleringsgrad.

 

Kallagra ditt öl

Att kallagra ditt öl kommer hjälpa till att få partiklar i ölet ur suspension. Så -- förvara ditt öl i en kall miljö, gärna runt 0 grader om möjligt. Det är dock viktigt att det inte blir allt för låg temperatur, för då är det svårt för proteinet, tanniner och jästen att hålla sig flytande och faller därför lättare till botten. Faktum är att kallagring är mycket effektivt -- öl som kallagras klarnar mycket snabbare än öl som lagrats i rumstemperatur.

Glöm dock inte att om du buteljerar ditt öl med flaskjäsning, så måste det ha hunnit skapa kolsyra innan det är dags för att kallagras -- annars blir det svårt för jästen att bilda kolsyra.
Ett annat sätt är att sätta öl på fat https://www.pgw.se/fatolsanlaggning.html
Då kan man klarna sitt öl kallt samtidigt som man kolsyresätter det, man kan även använda andra klarningsmedel för att göra ölet ännu klarare då man inte har behov av aktiv jäst för att få kolsyra.

 

Använd klarningsmedel

Med de andra värdefulla tipsen i åtanke, så finns det också klarningsmedel att ta till. Både under kokningen men går också att använda efter att jäsningen är klar. Dessa medel är tänkta att sätta sig på tanniner, protein och jästen i ölet, vilket gör att de blir tyngre och då faller ur och sedimenteras i botten av kärlet snabbare. Att tillsätta klarningsmedel efter jäsningen verkar snabbare och mer effektivt om de tillsätts i kall öl.

Här är våra tips på tre riktigt bra klarningsmedel:

  • Irish moss: Ett klarningsmedel som kommer ifrån tång som snabbar på proteinkoaguleringen i slutet av koktiden. Det hjälper också till att minska risken för kyldis (chill haze som vi nämner tidigare). Vi kan verkligen rekommendera denna produkt som används flitigt av oss ölkonsulter. Tillsätt irish moss när det är ungefär 15 till 20 minuter kvar av koktiden.
  • Gelatin: Gelatin används ofta för både klarning av vin och öl, och det är ett av de bästa klarningsmedel för att skapa ett blankt och klart öl!
     Gelatin har en positiv laddning som hjälper till att binda bland annat jäst som gör den tyngre, och därmed faller ur lättare. Om du använder gelatin så är rekommendationen att sätta ölet på fat, detta för att gelatinet binder och tar bort nästan all jäst, och då blir det svårare att flaskjäsa. Det finns dock en nackdel, och det är att risken finns att gelatinet tar bort mer färg, smak och kropp från ölet.
  • Isinglass Ett klarningsmedel som utvinns från fiskars simblåsor. Likt gelatin används isinglass efter att jäsningen är klar. Detta är bra för att binda till sig jäst som då flockulerar ur snabbare -- och ger ett klarare och finare öl. Alltså, samma princip som gäller för gelatinet.

 

Rätt kunskap ger ett klarare öl 

Det är såklart frustrerande när ens öl inte blir helt som man tänkt sig - men det mesta går faktiskt att få bukt på. Nyckeln är kunskap och riktigt bra råvaror och bryggverk! Vi hoppas att du känner dig säkrare på vad du ska göra under din nästa bryggning för att få ett så klart öl som möjligt. På pgw finner du allt du behöver, så är det något du undrar över så är det bara att kontakta oss så hjälper vi dig till rätt produkt eller metod.