I USA är mjöd det nya orangea. Därför känns det på sin plats att ägna lite tankar åt mjödtillverkning. Grunden för mjöd är helt enkelt jäst honungsvatten men tillsättning av kryddor och eller olika typer av frukt eller bär har alltid funnits med i bilden.

Det är fel att säga att det bara var vikingar som drack mjöd i äldre tider. De äldsta spåren av en jäst dryck innehållande honung är från Kina ca 7000 f.Kr. och den äldsta text där mjöd omnämns är från Indien 1700–1100 f.Kr. Mjöd har funnits i nästan alla forna kulturer. Mesopotamier, egyptier, greker, romare, och mayaindianer hade alla någon form av mjöd och nästan alltid ansågs det vara gudarnas dryck.

Hur omfattande människornas mjöddrickande var under vikingatiden är dock mindre känt. Det äldsta arkeologiska fyndet i Norden är ett kärl från bronsåldern som påträffats i Danmark vari det fanns rester av jäst dryck beredd på bland annat lingon och honung. Dessa rester har tolkats som någon form av mjöd.

Det behövs sällan annan utrustning än vad hembryggaren redan har hemma. Något att jäsa i samt något att buteljera i. När det kommer till tillverkning av mjöd så delar det snabbt upp sig i några olika filosofier, inget är fel eller mer rätt än något annat men slutresultatet kan variera. Frågeställningarna rör:

  • Pastöriserad eller rå honungsmust
  • naturlig vildjäsning eller kontrollerad jäsning med någon köpe-jäst,
  • med eller utan tillsatts av näring FNT (se nedan),
  • all honung direkt eller blanda i lite eftersom,
  • Med eller utan svavel och/eller sorbat som hämmar jästen på olika sätt,
  • Eftersöta eller ej.

Vad gäller ingredienser gäller, ju bättre råvaror desto större chans att slutprodukten blir bra. Vissa honungssorter är milda och ger inte så mycket karaktär som t.ex. raps eller maskros, medan vissa är väldigt dominanta i smak och arom som t.ex. bovete och ljung och behöver då mixas med någon annan mildare sort. Det som behövs initialt är bara honung, en bra jäst, samt något att jäsa i. Försök att få tag i lokalproducerad honung - då kanske du till och med kan få veta från vilka blommor honungen kommer. PGW har ett bra utbud av honung, både importerat samt lokalproducerat.

 

Så här gör jag mjöd

Jag använder rå honungsmust (bevarar mer aromer om den inte värms upp), kontrollerar jäsningen och använder oftast torrjäst. Vid ett OG på >1,100 använder jag cirka 0,5 g jäst per liter must, eftersom man då kan förutse slutresultatet bättre än om man kör vildjäsning. Jag tillsätter alltid en mix av kväveföreningar (se https://www.pgw.se/media/files/570e3b6029879/Avancerad-j_st-och-n_ringstill_gg-f_r-mj_d-eller-fruktvin-med-h_g-halt-r_socker.pdf), samt i vissa fall lite svavel (vinsvavla) på slutet för vissa stilar. Annars kör jag utan både svavel och sorbat.

Recept!

Detta grundrecept ger ca 12 liter, torr till halv söt, icke kolsyrad mjöd med en slutlig alkoholstyrka på 13-15 %, och skulle utifrån de svenska guidlines som finns framtagna klassificeras som ett Standard M1A eller M1B stilla beroende på utjäsningsgrad.

Räkna med att det går åt c:a 1 del honung till 2 delar vatten för att komma upp i ett OG på 1,110–1,120.


OG 1,110-1,120
FG 1,005-1,015
Alkohol 13-15 %
Volym 12 liter

Extrakt Mängd
Honung 4700 - 4800 g

Jäst
Lalvins 71-B eller liknande 6 g

Tillsatser
Fermaid-K 7 g
Jästnärsalt 10 g

Övrigt
8-10 liter vatten

Beskrivning:

Blanda ihop någon liter 40-gradigt vatten med honungen så att den löses upp. Blanda sedan i så mycket vatten som behövs för att uppnå det OG du vill ha. Blanda i lite vatten i taget och kontrollera densiteten kontinuerligt med en jäsningsmätare tex. en hydrometer med termometer

  1. Samtidigt rehydrerar du 6 g jäst (mina favoriter är Lalvins 71-B, D-47 och QA23 för mjöd utan mörka bär, är det mycket bär rekommenderar jag RC-212) med ca 6 g rehydreringsnäring med c:a 120ml vatten.
  2. När rehydreringslösningen och musten har samma temperatur tillsätts jästen i honungsmusten och jäsningen drar i gång. Jag jäser oftast mitt mjöd kontrollerat vid 18°. Det är erfarenhetsmässigt rätt temperatur för mig - de lite lägre temperaturerna bevarar de flyktiga aromerna lite bättre men sval rumstemperatur fungerar också.

Nu kommer några steg, baserade på näringsschema, som inte är så vanliga för hembryggaren.

  1. Dygn 1, 2, 3 och 4: Frigör kolsyran som bildats genom mycket varsam omrörning, eller med användning av en vinavgasare.
  2. Dygn 1, 3 och 6: tillsätt c:a 7 g Fermaid-K samt 10 g jästnärsalt uppdelat på de tre tillfällena, dvs. ca 2,3 g Fermaid-K och 3,3 g jästnärsalt per tillfälle.
  3. När jäsningen är klar (2-4 veckor är normalt) tappas mjödet det över till sekundärkärl för en tids lagring. Under denna tid så klarnar oftast mjödet, ju kallare desto snabbare.
  4. När du känner att mjödet har mognat färdigt och klarnat tillräckligt så återstår bara buteljering.

Rekommenderade tillbehör att ha till hands inför första bryggningen:

https://www.pgw.se/jashink-15-lit.html 1st

https://www.pgw.se/gallonflaska.html 2st

https://www.pgw.se/jasningsmatare.html 1st

https://www.pgw.se/matcylinder-100-ml-plast.html 1st

https://www.pgw.se/maskroder-for-borrmaskin-50-cm.html 1st

https://www.pgw.se/star-san-hb-five-star-118-ml.html 1st

https://www.pgw.se/pumphavert-mini.html 1st

https://www.pgw.se/jasror.html 2st

https://www.pgw.se/gummipropp-32-26-med-hal.html 2st

https://www.pgw.se/fermaid-k-50-gram.html 1st

https://www.pgw.se/edelmans-jastnarsalt.html 1st

(Bilden tillhör Allt Om Honung)