Är du en av dem som har frågor kring öl och deras hållbarhet? Kanske frågar du dig hur länge ditt öl kommer att vara drickbart? Då är veckans inlägg precis vad du behöver. Vi kommer att gå igenom vad som påverkar ölens hållbarhet och förklara olika ingrediensers och förvaringsätts eventuella påverkan på ölet efter din ölbryggning.

 

Vad påverkar hållbarheten av öl?

Beroende på ölsort så kan det finnas olika syften med hållbarhet, och beroende på syftet kan man hitta svar på frågan. Gör du till exempel en Eklagrad Imperial stout så kanske det handlar om hur länge du kan och bör lagra den, då smaken förbättras med tiden. Gör du en IPA däremot så kanske det handlar om hur snabbt den måste drickas upp innan humletonerna avtar. Det beror helt enkelt på vilka faktorer som man vill ta hänsyn till.

Det finns många variabler som påverkar hur lång hållbarhetstid en öl har, bland annat:

 

Alkoholhalten

Öl med en högre alkoholhalt har bättre motstånd mot eventuella infektioner, men kräver oftast en längre tid innan konsumtion för att få en god och balanserad alkoholsmak. Olika förvaringssätt Hur du förvarar din öl kommer också att påverka hållbarheten på ölet.

 

Förvaring av öl

Aluminiumburkar

Anledningen till att vi använder oss av burkar är t.ex för att dem inte släpper in något ljus därav så kan inte ölen bli försämrad på grund av UV strålning som har en bevisad negativ effekt på öl. Burkar är även mer praktiska när det gäller plats och frakt.

 

Ölfat

Ölfat kan man säga är som stora burkar i formen av livslängd, men så fort man har börjat konsumera ölen i ett fat så följer det principen av ett bag in box vin; det vill säga att det försämras snabbare ju mindre volym man har kvar. Detta är för att en del av de aromer som finns är lättflyktiga och kan spridas i tomrummet av faten istället för att stanna kvar i vätskan. Om man någonsin har varit på en pub där man får en av de sista glasen i ett ölfat innan dem sätter in ett nytt har nog upplevt att ölen känns lite tom, tråkig eller liknande. Speciellt om det är en välhumlad öl som APA eller IPA då humlekaraktären försämras snabbare.

Självklart är det inte bara restauranger och barer som hanterar ölfat - även en inbiten hembryggare kan ha ett eller flera fat (eller en fatölsanläggning) då det är ett effektivare sätt att förvara större kvantiteter med öl samt för att kolsyra och servera.

 

Ölflaska i färgat glas med kapsyl

Ölflaskan är den mest vanliga och populära förvaringsformen bland hembryggare och är ett stabilt och väl beprövat sätt att förvara öl på. Oftast är flaskorna bruna, men de kan även förekomma i andra färger. Dock är det viktigt att de är bra på att förhindra UV- strålning.

Glasflaskor är bra av flera anledningar just för att de är lätta att hantera samt försluta. De är också relativt billiga då man kan återanvända dem länge. Det enda man behöver är nya kapsyler till flaskorna. 

 

Råvaror

Malt

Malten påverkar alkoholhalt, sötma, fyllighet, färg och smak. Den tillför också, beroende på sort, olika ämnen och smaker som man antingen vill lagra bort (tanniner) eller inte vill gå miste om.

Humle

Här finns de viktiga oljorna som man får av humlen. De kan brytas ned, oxidera samt "fly" under lagringen beroende på förvaringssätt. Detta är den hastigaste förändringen när det gäller livslängden på en öl.

Frukt/bär

De som har gjort en cider någon gång kan instämma att lagringen hjälper med att lyfta fram smaken av frukt/bär, då den smakat väldigt lite när den precis är färdig kolsyrad. Den smakar betydligt mer efter att den har fått lagras och mogna till sig efter ett par månader.

Jäst

Jästen producerar alkohol, estrar, fenoler, m.m och fortsätter att arbeta under lagring med biokemiska processer som bryter ned / skapar ämnen som finns i ölen.

Antioxidanter

Antioxidanter i ölet hjälper till med att motstå oxidering. Ett vanligt trick är att slänga i en mindre mängd kanel under vörtkoket.

 

Andra faktorer

Kemiska reaktioner

Både bra och dåliga kemiska reaktioner tar mycket längre tid när det står kallt i jämförelse med när de varmt. Anledningen till att man höjer temperaturen för en så kallad diacetylrast är för att det steget går snabbare när det är varmt, även om det går att få samma effekt på en längre tid om det står kallt.

Temperaturen

Temperaturen påverkar även utfällningen av fasta ämnen i vätska där det går snabbare ju kallare det står. Därav kan ölet bli av med oönskade smaker från tanniner, döda jästceller, humlehartser och dyl. Det är också därför man till exempel vill kallkrascha ölen för att klarna den, läs mer om kallkraschning här. 

Lagring

Att lagra ölet på en låg temperatur hjälper till att ta bort felsmaker som acetaldehyd (smak av gröna äpplen), ättiksyra, mjölksyra, acetylproponyl (honungssmak) och diacetyl (smörkola).

Ölstil

Ölstilen har inte egentligen någon påverkan i sig då det är mer av ett sätt att förutsätta livslängden baserat på ingredienserna.

Exempel:
I en IPA med mycket humle så vet man att det är humlen som kommer påverkas av lagringen först, då det är den hastigaste förändringen som kommer ske samt huvudpoängen med ölen. Detta gör att det är mest märkbart och bör drickas inom 4 veckor, men är drickbar långt efter fast blir kanske lite klenare i sin profil.

I en stark belgisk öl så vet man att det är alkoholen, estrar, fenoler samt malt toner som spelar mycket roll, och de har en högre tolerans för lagring. Man bör därför vänta mellan 6 veckor och 3 månader för att smakerna ska sätta sig och ölet ska få sin rätta profil.

Slutsats - går det att veta?

Det finns inget direkt sätt att säga hur länge en öl håller när man brygger ölen. Det går endast att ta reda på genom att testa sig fram, men man kan beroende på stil samt recept få ett hum om det är en öl som skall drickas ungt eller om det behöver mogna till sig innan konsumtion.
Det finns inget rätt eller fel på tidslängd - smaka dig fram till vad som är bäst för just dig och din öl. Glöm inte att dokumentera så du vet tills nästa gång!

Något som är bra att veta är att öl som innehåller alkohol och har ett lågt pH blir nästan aldrig dåligt i den bemärkelsen att den blir farlig att konsumera. Detta för att alla skadliga bakterier inte kan överleva i den miljön.