Om du är ett fan av ölsorten Stout, så kommer du med stor sannolikhet likaså tycka om en Golden Stout. Skillnaden mellan en Golden Stout och en mörk stout är egentligen främst den karaktäristiska färgen som stouten vanligtvis har. En Golden Stout har oftast en blond eller bärnstensfärgad nyans. I veckans inlägg berättar vi mer om Golden stout och hur du kan brygga din egen!

Bryggs annorlunda än vanlig stout

Golden stout bryggs utan de mörkrostade korn som vi förknippar med traditionella stouts – det gör den unik och intressant ur ett bryggtekniskt perspektiv.

Man får alltså illusionen av den guldigt ljusa färgen genom att brygga ölet med traditionella stout-ingredienser, men utan det mörkt rostade malterna. Ofta använder man havre eller korn-flingor för att ge ölet en rikare fylligare kropp, och för att få fram den rostade smakerna använder man kaffebönor och kakaonibs.

Även om det inte finns någon definierad stil för Golden Stouts, uppskattar många smaken vara likt en traditionell engelsk eller amerikansk Stout. Detta skulle göra att den hamnar i ungefär 5-7 % intervallet med ett OG på mellan 1,050 och 1,075. Beroende på hur det övergripande målet med bitterheten är, så kan den vara så låg som 25 IBU, men även upp till 60-70 IBU för att likna en bitter amerikanskt stout. För att bibehålla illusionen bör färgen vara i som en Blond (6-14 EBC) eller möjligtvis som en Amber (14-22 EBC).

 

Hur designar man en Golden Stout?

Basen

De flesta Golden Stout-recept börjar med en bas av 75 till 85 procent Pale ale Malt, men det går även att använda Pilsnermalt för upp till hälften av basmängden för att få en ljusare färg. Maris Otter kan med fördel användas då den ger en bra maltig bas. Till detta tillsätter man vanligtvis 15 procent av antingen korn, havreflingor eller veteflingor. Detta gör man för att ge ölet en djupare och fylligare kropp, vilket behövs för en sådan stout.

Vissa har använder också München-malt  eller en lättare (20-40 EBC) karamellmalt för att ge en extra sötma till basen. Detta kan vara viktigt för sötare stout stilar, men använd då endast 5-8% av maltmängden för dessa malter. När det kommer till humle rekommenderar vi att du använder dig av en traditionell engelsk humle som East Kent Goldings (eller dina andra engelska favoriter).

Val av humle och jäst 

Humla till en nivå där du får ett balanserat bitterhetsförhållande mellan OG och IBU på runt 0,5-0,6. Du kan läsa mer om IBU här. 

För den amerikanska varianten kan du välja din amerikanska bitterhumle favorit, t.ex cascade pellets och öka mängden humlen lite till ett bitterhetsförhållande på ca: 0,6-0,8. För att brygga ölet, använd ett mäskschema som ger en fylligare kropp och högre restsöttma. Det gör du genom att höja mäsktemperaturen till ca 68 grader celsius. Jäs med antingen en engelsk eller amerikansk ale-jäst och låt den jäsa klart. Vill man torrhumla gör man nog lämpligast det för den amerikanska stilen vid ölbryggningen.

Sista steget - smaksättning 

Det sista steget är att vi vill få till den där härliga kaffe/chokladsmaken utan att nämnvärt ändra färgen på ölet. Detta gör man genom att stöpa en mix av kaffebönor, kakaonibs samt eventuellt även vanilj i sekundären (det färdiga ölet tappas om till annat tätt förvaringskärl). Att uppnå rätt balans kan vara svårt och många säger att de får alldeles för mycket kaffesmak.

Ett annat tillvägagångssätt som kan ge dig rätt smakbalans i förväg är att börja med att ta ca 455 gram medelrostde kaffebönor (för 20 liter färdigt öl) samt tillräckligt mycket vodka för att kunna täcka bönorna i den. Ta sedan 170g kakaonibs och 1-2 teskedar vaniljextrakt i en separat vodkablandning. Dessa låter du sedan dra i en till två veckor. Minst 7 dagar, även om du kan låta det dra betydligt längre om du skulle vilja. Ju längre det drar, ju mer smak. 

När du är nöjd med dina extrakt är det dags att lägga till extrakten till jäskärlet. Här kan man antingen bara ta vätskan (den smaksatta vodkan) och blanda till önskad smaksättning eller låta allt stöpas en extra vecka till i en humlepåse i det färdiga ölet. Vill man laborera med smaksättningen innan gör man det lättast genom att tappa av en känd volym öl, för att sedan tillsätta noggrant uppmätta volymer av de olika extrakten. Tillsätt tills du uppnår den smakbalans du är ute efter. När du vet vilka volymer som behövs, skala upp dem till full storlek och lägg i den mängden till ditt öl.
Sedan är det bara att sätta på flaska eller fat, du väljer vilket! 

Njut sedan av riktigt härligt hembryggt öl som du med stolthet kan bjuda familj och vänner på - i perfekt tid till sommarens alla grillkvällar och häng på stranden. Missa inte våra unika kryddor för grillkvällarna