Att formulera och optimera sitt ölrecept

Hos oss på PGW kan du hitta mängder av olika tips på hur du kan få bästa möjliga smak på ditt öl. Ni kanske har läst tidigare blogginlägg och inspirerats och lärt er av dem. Det hoppas vi förstås, men ibland kan det vara svårt att veta vart man ska börja. Så detta blogginlägg har vi ägnat till att sammanfatta några av grunderna i vad som kan vara viktigt att tänka på när man formulerar ett ölrecept!

 

Öl = musik?

En konstig ekvation, kan man kanske tänka. Vad har ölbryggning med musik att göra? Inte mycket, egentligen. Men det är en bra symbolik för att förklara essentiella delar i formulering av ett riktigt bra ölrecept. Jämförelsen har gjorts i bloggen förut, och i detta inlägg kommer att förekomma:

  • Musikstil = ölstil
  • Instrument = ingredienser.

Det vill säga: för att en orkester eller ett band ska fungera och kännas fulländat, så är det viktigt med flera olika instrument. Fattas ett instrument kan det kännas inkomplett, och det förändrar dynamiken i orkestern/bandet. Det är också viktigt att orkestern vet vad för typ av musik de ska spela, så de inte tar in fel typ av instrument.
Direkt översatt i öl-språk, så vill vi belysa vikten i att ha rätt ingredienser för rätt ölstil.

 

Fokusera på målet - vad vill du uppnå?

Som i det mesta skapandeprocesser, så är det viktigt att fundera på vad målet är och/eller vad du vill uppnå. Detta appliceras också på ölbryggandet. Vad för typ av öl vill du brygga? Det behöver inte vara svårare än att definiera om det handlar om en amerikansk lager (det vill säga en enkel akustisk ballad med lite gitarr och kanske lite komp). Inte massa krångligheter, det vill säga.

Eller kanske är du mer sugen på att göra en lite mer komplex öl, som till exempel en välhumlad brown ale (som en tyngre rock med mycket karaktär, kanske till och med en del bastrumma och en elbas) 

Anteckna gärna ner målet innan du börjar, så att du fokuserar dina mål på hur du ska uppnå det. Detta för att förhindra att ölet blir lite slumpmässigt och oklart vad för sorts öl du gjort, där du på måfå slängt i lite ingredienser. 

 

Enkelhet - less is more

Detta välkända uttryck passar även in vid ölbryggning. För när det kommer till ett bra ölrecept, så bör det endast innehålla de ingredienser som behövs för att uppnå den önskade smakprofilen - inte mer.
Alla ingredienser, var för sig, bör ha ett syfte. Allt som känns överflödigt eller onödigt i förhållandet till målet du har med ölet, kan och bör uteslutas. Nästan alla ölsorter kan till exempel göras med högst en basmalt, t.ex vår pale ale malt eller pilsnermalt,och sedan 1-2 sorters specialmalt som till exempel en av våra caramelmalter

 

Rätt ingredienser för rätt smak och arom

Ibland så blir vi otåliga och hamnar i fällan att använda det allra senaste eller trendande kring ölbryggningsingredienser. Kanske köper vi hem den allra senaste nyaste humlen eller malten med hoppet om att ge ölet en helt ny dimension. Somliga gör också helt tvärtom -- de gör öl på vad som finns hemma. Här är det viktigt att vara vaksam att inte trilla ner i någon av dessa fällor -- det leder sällan till det ölet man önskat.

Precis som duktiga bagare och kockar, så är det lika viktigt här att vara bekant med de smaker och aromer som kommer från olika sorters malt, humle och jäst -- detta för att kunna kombinera dem ordentligt och känna vad som passar bra till vilken typ av öl du bestämt dig för att brygga.

 

Hur vet jag vad jag ska välja för ingredienser?

  • Ett gott råd är att själv smaka på några korn av de maltsorter som finns tillgängliga. Detta för att få en bättre uppfattning kring vad de kommer att tillföra och hur de kommer smaka i ett färdigt öl.
  • Du kan med fördel också gnugga humle i händerna för att frigöra aromerna, eller varför inte göra ett te av humle för att se hur det luktar.
  • Du kan också läsa på om deras olika smakprofiler och hålla sig till den stil de olika sorter är ämnade för.
  • På vår blogg kan du också läsa mer om hur du får en djupare smakprofil i ditt öl i detta blogginlägg. Där har vi också tips på vilka maltsorter som passar till vilken typ av öl. 
  • Prova SMASH-bryggning: Förkortningen SMASH står för 'Single Malt And Single Hop'. Det innebär att du använder en basmalt, en sorts humle och en sorts jäst. Detta för att lättare kunna urskilja dess unika smaker och aromer.

Och oroa dig inte - är det så att du inte hittar exakt den jäst eller humle du var ute efter så finns det många likvärdiga substitut. Det går jättebra att kontakta oss så kan vi hjälpa dig i rätt riktning. Våra ölexperter finns där för dig!

 

Balans mellan smakerna och aromerna

En balans mellan smak och arom är viktigt, oavsett om det är humle till maltabalansen, arombalansen, eller restsötma till alkoholbalansen. Detta betyder inte nödvändigtvis att allt ska vara av samma mängd och att varje öls proportioner av allt är samma.
Till exempel skulle en IPA som har stor humleprofil svänga kraftigt åt humle hållet när det gäller humle-maltbalansen, vilket är helt okej, men det är fortsatt viktigt att tänka på en balans. Det bör till exempel inte vara humle i den mängd eller av den sort som är för bitter eller sträv. Det ska finnas en balanserad beska och arom som balanserar ut smakerna med malten och alkoholen.

 

Vikten av bryggteknik och justeringar

Återigen kommer vi använda oss av musik och öl-symboliken:
Bryggteknik är likvärdigt med sättet man skulle se på uppbyggnaden av ett band som ska skapa en riktig hit -- vi vill att den sjungs i alla hus och hem och spelas på radion. Likadant vill vi att vårt öl ska vara njutbart av alla som dricker det.


Viktiga komponenter som påverkar resultatet är:

  • Justering av mäsktemperaturer, för att få rätt mängd förjäsbara sockerarter som i sin tur ger ett fylligare eller lättare öl.
  • Mäsk-pH-värdet bör övervakas för att få fram de maltsmaker som önskas.
  • Vilken sorts humle som används.
  • Koktiden för att få rätt mängd beska, smak och arom
  • Vattenprofil: Åt vilket håll ska den hjälpa humlen eller malten?
  • Torrhumla eller inte torrhumla? Det är frågan.
  • Jäsningsprofil vilka temperaturer det ska jäsa i

För att skriva en hitlåt krävs talangfulla musiker, välstämda instrument och slutligen en rustad studio med mikrofon, mixerbord och ett ljudisolerat rum. Utan en av komponenterna är det inte säkert att låten blir lika bra.
Likaså viktigt är det för ölet att ha alla essentiella delar, och att det är genomtänkt! Att veta vilka tekniker som ger vilka resultat hjälper dig också att bestämma när du ska använda dem beroende på vilket öl du brygger och vad du vill uppnå.

 

Var kritisk

Bedöm ditt öl som om du vore en kritisk öldomare. Det finns ett skäl till att Sveriges bästa öldomare också är några av de skickligaste bryggarna. Du behöver såklart inte ha något certifikat eller utbildning, men det är bra att öva på att bedöma varje öl du provar - inte bara ditt eget, utan även det öl du köper hem eller beställer på puben. Att träna hjärnan, näsan och smaklökar är viktigt för att lättare kunna identifiera olika smakkombinationer, brister, bismaker och ingredienser som uppstår inom ölbryggning, så att du kan bedöma och förbättra dina egna öl.

Om du däremot skulle vilja ta steget och bli öldomare, så kan du läsa mer om SHBFs utmärkta utbildning här.

 

Repetition, repetition, repetition!

Även om det finns en stor receptvariation på ölbryggning, så är det fortfarande bra att förfina ett recept, och på så vis öka dina kunskaper. Om du gör om ett recept om och om igen, gör eventuella justeringar, men små sådana, så kommer det märkas på ölets smak. Du kan till exempel göra samma recept men göra en ändring, till exempel:

  •  Byta ut en humlesort
  •  Minska en specialmalt
  •  Byta ut jästen
  •  Ändra vattenprofil
  •  Ändra mäsk
  •  Ändra jästemperatur


Om du har en favoritstil eller ett favoritmärke, prova att brygga det och bedöm det. Justera det sedan för att göra det bättre. Hade det senaste receptet för mycket av något eller för lite av något? Kropp, fyllighet, beska, sötma, någon specifik malt eller jäst smakprofil. Att prova och ändra små saker kommer göra stor skillnad både för ditt eget smaksinne och ditt recept!

 

Vill du lära dig mer? Här har vi samlat en lista med användbara böcker och blogginlägg. Håll till godo! 

101-Ölnoteringar: en toppenbok med både information men också för dig som vill anteckna i. 

Vikten av mäskning och dess temperaturer: ett blogginlägg tillägnat mäsktemperaturer. 

PROVA ÖL: titta -dofta - smaka: Lär dig hur du provar öl!

Brygga öl: en av Sveriges bästa hembryggarböcker, och i boken finner du även en hel del receptförslag.

Vattenbehandling för nybörjare och vidare: ett blogginlägg för dig som vill veta mer om vattenbehandling!