Här är en lista på vad som behövs vid bryggning av 20L öl med metoden hink i hink utöver vad som kommer med i receptet.

 • Stor gryta gärna 25+ liter
 • Spis med stor häll
 • 3st Jäshinkar 30L
 • 2st tappkranar
 • Jäsrör
 • Slev till jäshink
 • Mätrör 100ml
 • Jäsningsmätare
 • Rengöringsmedel
 • Desinficeringsmedel
 • Kylspiral
 • Protafloc
 • Termometer
 • 1L mätkanna
 • Kastrull eller annat att värma ca 15 liter vatten i till lakningen
 • Saftsil med ställning
 • Silikonslang 1m
 • Flaskfyllare
 • Liggunderlag
 • Carbonation drops (sockertabletter)

 

Utav de 3 jäshinkarna ska 2st monteras kran på, ca 3 cm upp från botten. Den tredje borrar man en massa 2-2,5mm hål i botten på och sätter den sen i en av de med tappkran, detta är nu din mäsk/lak tunna. Den tredje som har en kran är ditt jäskärl.

 

Som ett exempel så använder vi oss utav ett recept på en Amerikansk Pale Ale,

APA

Ger ca 20 liter färdigt öl

Koktid 60min

ABV 5.0%

 • 4kg Pale Ale malt
 • 0,3kg Caramel red
 • 25g Chinook Humle kokas 60min
 • 25g Cascade Humle kokas 30min
 • 1 kryddmått Protafloc kokas 15 min.
 • 25g Cascade Humle kokas 5min
 • 2 pkt Safale US 05 Jäst eller liknande.

 

När vi har all utrustning och ingredienser så är det dags att börja brygga. Se till att du har gott om tid, en bryggdag kan lätt ta ca 6-7 timmar innan allt är städat och undanplockat. Först kommer vi att mäska malten för att konvertera stärkelsen i malten till socker som sen jästen kan äta och konvertera till alkohol. Efter vi mäskat skall vi laka ur sockret från malten, resultatet av detta är vört. Vörten kommer vi sen att koka och tillsätta humle i koket under olika tidpunkter. När vörten kokat klart skall den kylas ner till en lämplig temperatur för jästen, i detta fall ca 20 grader.

 

 1. Börja med att mäta upp alla ingredienser. Det är lämpligt att ha en skål för varje humlegiva med en lapp som anger när dom skall tillsättas. Det är också bra att ha ett papper och en penna med anteckningar på vad du skall göra under bryggningen.
 2. Värm upp 17 liter vatten till ca 78 grader. Det är detta vatten vi skall blanda med malten, en bra tumregel är 3-4 liter vatten per kilo malt.
 3. Dags att mäska in, vi skall nu blanda det varma vattnet med malten och uppnå 66-67 grader. Häll i det varma vattnet från kastrullen i din hink i hink, glöm ej att stänga kranen. När vattnet har en temperatur på ca 72-73 grader häller du i den rumstempererade krossade malten i det varma vattnet medan du rör om i malten. Det är viktigt att man inte får några degbollar, utan all malt måste blir blöt. Rör omkring till inga degbollar syns och mät samtidigt temperaturen och se att den stabiliserar sig runt 66-67 grader, är det för varmt slå i lite kallvatten. Är det för kallt slå i lite hetvatten. När temperaturen är nådd sätt över locket och låt den stå i 60 minuter. Vi vill nu att den skall hålla temperaturen under denna period, det gör man bäst med att vira ett liggunderlag runt hinkarna.
 4. Värm upp ca 12-13 liter vatten till 70 grader under tiden mäsken vilar. Det är detta vatten vi skall använda för att laka ur vörten.
 5. Dags att laka. Öppna nu kranen försiktigt på din hink i hink och samla upp några liter vört i mätkannan och häll tillbaka det över maltbädden, gör detta ett par gånger tills att vörten ser klarare ut, så att det inte är skal och annat löst material i vätskan. Häll försiktigt på maltbädden så att den inte störs, den agerar nu som ett filter. Tappa inte ut vätskan för snabbt heller då kan bädden sättas igen.
 6. När du har recirkulerat så tills vörten klarnat, häll då sakta på det uppvärmda lakvattnet på maltbädden utan att störa den samtidigt som du öppnat kranen och samlar upp den klara vörten i din kokkastrull. Se till att toppen av maltbädden aldrig blir torr så länge du har lakvatten. Samla upp ca 24-25L liter vört.
 7. Koka upp vörten, när det börjat koka, starta timern och slå i humlegivorna samt protafloc enligt recept. När man slår i humlen så finns det risk för att det kokar över, så ha alltid en sked till hands för att röra om på toppen för att bryta ytspänningen. När det är ca: 10 minuter kvar av koket sänks kylspiralen ner i den kokande vörten.
 8. Passa på att rengöra och desinfektera jäskärlet, lock, slev, silduk och jäsrör under koktiden. För rengöring rekommenderar vi PBW eller liknade följ instruktion enligt anvisning på behållaren. Låt stå ett tag och skölj med varmvatten. För desinficering rekommenderar vi Star San, följ instruktion enligt anvisning på behållaren. Star San behöver inte sköljas så det är helt ok att bara hälla ut det, ligger det lite skum kvar är det helt ofarligt.
 9. När 60 minuter av koket har gått är det dags att kyla vörten. Nu är renlighet extra noggrant, allt som kommer i kontakt med vörtenfrån och med nu måste vara desinficerat. Kyl med kylspiralen till ca 20 grader.
 10. Sila den kylda vörten genom silduken ner i den desinficerade jäshinken, ta den desinficerade sleven och rör kraftigt om vörten någon minut för att röra ner syre i vörten som jästen behöver.
 11. Dags att ta ett mätprov. Fyll mätglaset med vört från kranen på jäshinken för att ta Original Gravity (OG) värde. Hydrometern mäter sockerdensiteten i vörten, detta behöver vi för att kunna räkna ut hur mycket alkohol ölet får när det är klart. Vörten i mätglaset måste vara 20 grader för att få ett korrekt värde. Vi skall nu ha ett värde på ca:1.050 - 1.054. Om du har mer eller mindre så är det inte hela världen. Häll INTE tillbaka vörten i jäskärlet, då detta kan blivit infekterat.
 12. Doppa en sax och Jästförpackning i Star San lösning. Vi rekommenderar att ha Star San läsning i en blomspruta tillhands. Klipp av toppen på förpackningen och sprinkla den över vörten.
 13. Sätt på locket. Häll lite Star San lösning i jäsröret och sätt den i locket. Tryck försiktigt på locket och se så vattnet i jäsröret rör på sig, detta för att vara säker på att locket är tätt och ordentligt påsatt.
 14. Ställ nu jäshinken i ett rum/gaderob eller någon annan lämplig plats där det är en jämn temperatur och så att solen inte lyser på den. Det bör helst vara 18-20 grader, men allt mellan 18-24 grader fungerar. Jäsningen är en viktig process, och temperaturen påverkar resultatet.
 15. När 14 dagar har gått är det dags att tappa ölet på flaska. Börja med att tvätta och desinficera slang, flaskor, kapsyler och flaskfyllare.
 16. Lägg i carbonationdropps enligt instruktion på förpackningen i varje flaska som ska fyllas.
 17. Fyll mätglaset med den jästa ölen, och ta ett prov på samma sätt som i steg 11. Vi vill nu ha 1.011 – 1.014 Final Gravity (FG). Detta prov visar hur mycket socker jästen har ätit upp och på så vis kan vi räkna ut alkoholhalten. Formeln för att räkna ut ABV är ABV = (OG – FG) * 131. Alltså (1.056 – 1.014) * 131 = 5.5
 18. Koppla på slangen och flaskfyllaren på kranen för att flytta ölet från jäshinken till flaskorna. Fyll tills att det precis skummar över, när du tar upp flaskfyllaren ur flaskan så blir det precis lagom mängd i flaskan.
 19. Sätt kapsyl på flaskorna och ställ undan dessa, lämpligt är i samma temperatur som du jäst i och där solljus inte kommer åt dem. Låt stå i 10-14 dagar innan du ställer in de i ett svalare utrymme för mognad och konsumering.

 

Tycker du att det låter krångligt med den här metoden? Börja istället med att brygga med ett nybörjarkit. Läs om det här.