Delmäska eller minimäska, -bryggformen tar sig många ord, men tillvägagångssättet är till större delen lika. Mäska en viss mängd malt samt tillsats av maltextrakt för att få upp alkoholhalten något.

Är din kastrull/bryggutrustning för liten för helmäskning eller vill du testa steget mellan extraktbryggning och helmaltsbryggning, då är detta för dig.

Så hur gör du ett gott helmalts öl med minimalt med utrustning? Det här inlägg baseras på en utveckling av vår populära 4L Nybörjarkit för öl som är ett maltextrakt-öl där du stöper specialmalt för att få mer maltkaraktär. Fördelen med delmäskning är att du är ett steg närmare ett komplett helmaltsöl. Där du har större möjlighet för variation men kan använda samma utrustning som du använder i ditt Nybörjarkit. Har du tillgång till en större kastrull går detta att göra i vilken storlek som helst.

Det enda som skiljer dem åt är att bryggdagen förlängs med 45-60 minuter, detta på grund av att man nu gör en liten mäskning i stället för att bara stöpa specialmalt. Under mäskningen är det mer noga med temperaturen än vid endast stöpning, då du bara är ute efter att extrahera smak och färg. Att mäska malt innebär att man har en så kallad basmalt som innehåller enzymer som vid rätt temperatur bland annat bryter ned stärkelserna i malten till jäsbart socker som jästen kan omvandla till alkohol. För de flesta recept innebär detta en temperatur på ca: 63-66 C och detta ska hållas i 45-60 minuter för bästa resultat.

Här kommer en enkel steg för steg för hur du kan skapa ett delmäskat öl. Vi kommer under hösten släppa en ny serie 4L råvarukit under namnet Hop Series, där just delmäskning utförs. Recepten kommer fokusera på variationen av vissa humlesorter och stilen för ölet kommer vara en IPA typ på ca: 6%

Värm upp 2L vatten i en kastrull som rymmer minst 6-7L till ca:70C och stäng av plattan, för bästa värmehållning, isolera kastrullen med ett liggunderlag eller några filtar, bilden visar en https://www.pgw.se/patina-kittel-8-l.html .

Lägg malten i påsen och sedan i vattnet håll ca 64C

Lägg sedan i den krossade malten i nylonpåsen, lägg ned påsen i det varma vattnet och blanda runt så malten blir helt täckt av vattnet, mät temperaturen ständigt under tiden malten blötläggs, den rumstempererade malten bör nu sänkt den totala temperaturen till ca: 63-65C, denna temperatur ska nu hållas i 45 minuter, +- 1 grad skadar inte det färdiga ölet, blir det dock under 60C eller över 70C under en viss tid, så kan slutresultatet variera.

I början av mäskningen är vörten vit och grumlig, men efter att enzymerna gjort sitt, så klarnar vörten och är redo för att lyftas upp.

Lyft upp nylonpåsen med malt ur kastrullen och häll sakta på 4,5L vatten, detta kallas för att laka, då man lakar ur de sista godbitarna av socker och smak från malten, när det runnit igenom malten lyfts påsen åt sidan, malten slängs och påsen tvättas rent.

Nu tar du bort eventuell isolering och startar spisen på nytt, under tiden vörten värms upp rör du ned påsen med spraymalt, se till att lösa upp eventuella klumpar som kan bildas.

Nu ska det upp i kok, ha ett noga öga på din vört när det kommer upp i kok, det vill gärna koka över, den vit bruna hinnan som bildas precis innan det börjar koka kan skummas av för att minimera att det kokar över. Koka varsamt, vörten behöver inte stormkokas, ett bra rullande kok utan stänk är det bästa, när det är uppnått sätter du en timer på 60 minuter som räknar ned.

Ta fram den tvättade nylonpåsen, denna kommer nu agera humlepåse. Tillsätt humle enligt receptets tidsangivelse dvs, står det 60 minuter så ska den i direkt, står det 15 minuter så är det sista kvarten osv. För att få ett något bättre utbyte av humlen i vörten så kan man lägga i en liten vikt, en rostfri tesked, mutter eller dylikt, för att tynga ned påsen något, annars vill den oftast bara flyta på ytan.

När timern visar 0 minuter stängs spisen av och ställs med locket på i ett isvatten bad, för att kylas så snabbt det går ned till ca: 20C. Han man en desinficerad slev kan man med några minuters mellanrum röra om i det som nu heter grönöl (kokt humlad vört som inte har tillsatt jäst), för att skynda på kylningen, när grönölet är ca: 20C låter man det vila 10-20 minuter så att proteiner och andra tyngre partiklar lägger sig på botten, detta för att minimera andelen större partiklar ned i jäskaret, en viss del partiklar är ofrånkomligt och inget farligt.

Tappa nu upp ditt grönöl på jäskaret, försöka att utesluta det sista grumliga delen i botten på kastrullen. Syresätt grönölet genom skakning, tillsätt jäst enligt instruktion.

Svårare än så är det inte att göra sitt egna hembryggda öl, följ instruktionerna noga och håll all utrusning ren och desinficerad. Och håll utkik efter Hop Series nybörjar kit.