Glömt Lösenord och fyll i din mailadress i fältet. Klicka sedan på Skicka. Om din mail är registrerad så kommer du att få en länk för att nollställa ditt lösenord.
Frakten kostar från 29:- för försändelser inom Sverige. Paketen skickas med DB Schenker eller PostNord. Beroende på din leveransadress kan även Airmee hemleverans väljas (Airmee finns just nu i Stockholm, Malmö, Linköping, Norrköping, Göteborg och Växjö). Du väljer själv om du önskar få ditt paket skickat som varubrev (gäller endast för paket vars vikt och volym möjligör det), paket som hämtas på ditt valda ombud eller med hemleveranns. Postförskottsavgift 100:- tillkommer för försändelser som skickas mot postförskott. Vi förbehåller oss rätten att skicka lättare paket som Varubrev med Postnord.
Vi ber om ditt personnummer av två anledningar. I ett första steg så är det för att hämta din adress från folkbokföringen vilket gör att du slipper skriva i den själv. Detta är helt valfritt och finns enbart för våra kunders bekvämlighets skull. I ett andra steg så ber vi om ditt personnummer i det fallet du har valt fakturabetalning. Då skickar vi enbart till din folkbokföringsadress.
Det kan bero på att vi uppgraderat vårar system hösten 2012. Om du har ett gammalt konto så kan ditt lösenord ha för få tecken (5 eller mindre). Du kan då gå till Glömt ditt lösenord? sidan och skapa ett nytt lösenord som har minst 6 tecken.
Vi använder oss av Resursbank och om du handlat på faktura kommer du få fakturan till den e-postadress du angav vid beställningstillfället. Fakturan kommer samma dag som din beställning skickas till dig och kommer från e-postadressen dinfaktura@resurs.se.
För fakturafrågor hänvisar vi till Resursbank 0771-11 22 33.
Verified by VISA och Secure by MasterCard är till för din säkerhet. Det enda Du behöver göra är att logga in på din internetbank och välja ditt eget lösenord, som Du sedan använder på verifieringssidan vid kortbetalning. De flesta e-butiker använder denna typ av verifiering. Mer information finns på din Bank, SEB, Swedbank, Nordea och handelsbanken.
För att beräkna den teoretiska vörtstyrkan och möjlig alkoholhalt hos ditt öl behöver vi räkna ut stamvörtstyrkan, eller även känd som Original Gravity (OG) som är ett mått på sockerhalten hos vörten innan jäsningen.
De flesta öl har en stamvörtstyrka på runt 50ºÖ/l (ca 5% ABV). Samtliga malter, maltsirap, torkat extrakt, socker m.m. har ett exrtaktvärde, som mäts i Ö grader, Ö står för Öchsle.
Vanliga basmalter innehåller ett teoretiskt värde på ca 300 Ö/kg, Crystal/karamellmalter runt 250-260, rostat, svart och chokladmalt ca 200, socker och torkat maltextrakt ca 375 samt honung och flytande maltextrakt ca 300.
Ett kilo basmalt tex. pale ale eller pilsnermalt ger teoretiskt 300ºÖ/kg, värdena är teoretiskt max, i verkligheten räknar man med ett utbyte på ca 70%-80% beroende på flera faktorer, som tex bryggverk, hur väl krossad malten är etc.
Exempel:
Om du vill brygga 10 liter öl på ca 5% (50ºÖ/l) behövs 50*10 = 500ºÖ.
Vi antar att sättet du brygger på har ett utbyte på 80% alltså en faktor på (0,8).
Vi antar att ditt recept är ca 90% basmalt och 10% Caramelmalt.
Om vi tillsätter 0,25 kg karamellmalt så ger detta 0,25*250*0,8 =50ºÖ.
För att få resterande 450ºÖ tillsätter vi 450/(300*0,8) = 1,86 kg basmalt.
Ibland kan jäsningen avslutas på så lite som ett par dagar, det är mer sannolikt vid högre temperaturer.
Alla jäst jäser även olika snabbt vid olika temperaturer.
Ja de flesta öl har ett tidsfönster när de är som bäst, detta beror på flera saker,
men generellt kan man säga att alkoholinnehållet, mängden humle tillsatt samt vilken temperatur den lagras vid är bidragande faktorer.
De flesta vanliga ale´s är bäst konsumerade inom några veckor till någon månad efter buteljering,
även om vissa mer komplexa öl smakar bättre efter 3-6 månader och en del även år.
Om du vill veta alkoholen ”procenten” på din öl,
läs då av med hjälp av din hydrometer innan jäsningen påbörjats (ursprunglig densitet (OG)) och sedan ett till efter ölet har jäst färdigt och är redo att flaska, (slut densitet (FG)).
För att beräkna procenten i ölet används OG och FG i följande ekvation:
ABV = (OG-FG) x 131
d.v.s.
ABV = (1,056 - 1,014) x 131
ABV = 0,042 x 131 = 5,502%
Detta är inte en exakt beräkning eftersom det finns andra faktorer som är inblandade, men den är gångbar för en ungefärlig standardmätning.
Baserat på erfarenheter så är dessa rimliga värden med isolerade (tex ett liggunderlag) kastruller.
2000w kokar upp till 20l, 2800w kokar 20-36l, 3200w kokar 40-50l.
Har du mindre effekt kommer det ta lång tid att koka upp och du riskerar att få ett för klent kok.
Om man bara skulle använda en burk till en sats på 20-23L så blir alkoholhalten knappt 3%.
För att öka alkoholhalten och smaken på ditt öl kan man använda två burkar, eller tillsätta antingen spraymalt (torkad maltextrak) och, eller bryggsocker
Spraymalt, ger ett fylligare och något mindre utjäst öl, medans bryggsocker ger ett mer utjäst öl med torrare karaktär.
För ett öl på ca 5% rekommenderar vi för ljusa lätta öl, 1kg bryggsocker samt 500g ljus eller extra ljus spraymalt, för fylligare öl 1kg spraymalt samt 500g bryggsocker.
I tabellen anges jämviktstrycket i bar vid olika koldioxidhalter i ölet (angivna i volym/volym) och temperaturer.
|
Nej det går lika bra med en mindre mängd öl i fatet.
Det är ingen skillnad mot att fylla det helt med öl och sedan dricka upp hälften.
Se bara till att fylla det med kolsyra före du tappar över ölet och sedan ”lufta” med kolsyra efteråt.
Ofiltrerade, flaskjästa öl innehåller naturligt jäst samt andra naturliga ämnen som faller till botten över tid (snabbare i kylskåp) och skapar över tid ett sediment på botten.
Dessa är ofarliga och vissa säger att de även har hälsofördelar!
Men om du vill ha ett något klarare öl utan bottensedimentet när du serverar ditt öl, häll då upp ölet i ett svep utom de sista centilitrarna i botten.
Du bör hitta den kallaste platsen i ditt hus, torrt och bort från direkt solljus.
Ett skåp eller skafferi kan vara den mest lämpliga platsen. Se till att temperaturen inte överstiger de värden som rekommenderas för den specifika jästen,
det kan leda till oönskade smaker. Man kan ställa jäskaret i ett större kärl med vatten med någon kylklamp för att få ner temperaturen,
nackdelen är att man får byta kylklamp då och då, om du har ett reservkylskåp kan du fästa en temperaturregulator till den, det är optimalt.
När du är törstig!
Men låt ölet stå minst två veckor på flaska i rumstemperatur så den får skapa kolsyra, sedan ställer du det så svalt du kan.
Starkare och eller öl med mer specialmalter behöver mer tid att utveckla och kommer vanligtvis smakar bättre efter mer tid i flaskan.
Maltextrakt är helt enkelt vört tillverkad av mältat korn som har reducerad vattenhalt då den dunstat bort i framställningen.
Torkat maltextrakt har ett extraktvärde på ca 300 Ö per kg.
Torkat maltextrakt kallas också spraymalt, efter tillverkningsmetoden.
Efter mäskningen sprutas den koncentrerade vörten ut som en spraydimma, varvid den torkas till pulver.
Muntons torkade maltextrakt är allmänt erkänt som ett av världens bästa.
Torkat maltextrakt har ett extraktvärde på ca 375 Ö per kg.
Det är viktigt att rengöra och sterilisera all utrustning,
sterilisering dödar de flesta mikroorganismer som kan infektera ditt öl och som då leder till oönskade smaker,
vi rekommenderar PBW för grovrengöring samt StarSan för ytdesinficering.
Många har säkert läst den tragiska nyheten om en gräddsifon som exploderat i England. Produkten var en billig kopia tillverkad i Kina och skall ha varit återkallad redan 2013 pga konstruktionsfel. Vi kan försäkra alla våra kunder om att de patroner och gräddsifoner vi säljer kommer från kvalitetstillverkaren Mosa som är världens största tillverkare av gräddsifoner. Sifonerna, och patronerna uppfyller alla europeiska säkerhetskrav och är helt säkra vid normal användning. Var därför uppmärksam när du köper en gräddsifon eller patroner att det är en kvalitetsprodukt från Mosa. Vi säljer endast godkända produkter.
Klicka här för att se Mosas säkerhetscertifikat.
• 1. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull, stäng av plattan, tillsätt 10g the i en nylonpåsen och låt dra i minst 15 minuter.
• 2. Te till kombucha ska få dra länge så att det utsöndras mer kväve, vilket svampen behöver.
• 3. Medan thé vätskan svalnar, tillsätt 1 dl socker som får lösas upp i vattnet. Sockret ”äts” sedan upp av jästsvampen.
• 4. Låt teblandningen svalna till rumstemperatur och häll över i ett kärl av glas. Här är det viktigt att det inte är ett kärl av exempelvis plast eller järn.
• 5. Tillsätt kombutchasvampen tillsammans med vätskan den ligger i.
• 6. I denna sura miljö kan inga skadliga bakterier utvecklas.
• 7. Täck över behållarens öppning med en duk och fäst med gummiband för att skydda den från små insekter och damm.
• 8. Ställ behållaren på en lugn, mörk och rumsvarm plats, Ju varmare det är desto snabbare går det. Solljus är dock skadligt för svampen.
• 9. Låt kombuchakulturen stå i 10 - 14 dagar, smaka sedan av varannan dag tills drycken känns klar, när du är nöjd är det dags att "skörda".
• 10. Tvätta händerna ordentligt och ta upp den nya kombuchasvampen som har bildats på ytan.
• 11. Skölj av den försiktigt under rinnande kallt eller ljummet vatten och lägg tillfälligt i en liten glasburk.
• 12. Häll på ca 2 dl av den färdiga drycken på svampen och sätt på ett lock. Detta tillsätter du i nästa kombuchasats du gör!
• 13. Nu kan du sila drycken och sätta den på flaska som den är eller smaksätta med exempelvis färskpressad ingefära, apelsin, lime eller äpple. En del juice och 5 delar kombucha är ett bra förhållande, men smaka dig fram till vad du föredrar.
• 14. När du hällt upp drycken i glasflaskor, låt stå i kylen för efterfermentering ca 3 dagar.
• 15. Nu är kombuchan klar att dricka. Tänk bara på att öppna flaskan försiktigt när drycken är klar.
• 16. Kombuchan kan bli ordentligt kolsyrad vid efterfermentering. Drycken håller sig sedan i flera månader i kylen.
Många har säkert läst den tragiska nyheten om en gräddsifon som exploderat i England. Produkten var en billig kopia tillverkad i Kina och skall ha varit återkallad redan 2013 pga konstruktionsfel. Vi kan försäkra alla våra kunder om att de patroner och gräddsifoner vi säljer kommer från kvalitetstillverkaren Mosa som är världens största tillverkare av gräddsifoner. Sifonerna, och patronerna uppfyller alla europeiska säkerhetskrav och är helt säkra vid normal användning. Var därför uppmärksam när du köper en gräddsifon eller patroner att det är en kvalitetsprodukt från Mosa. Vi säljer endast godkända produkter.
Klicka här för att se Mosas säkerhetscertifikat.
För att beräkna den teoretiska vörtstyrkan och möjlig alkoholhalt hos ditt öl behöver vi räkna ut stamvörtstyrkan, eller även känd som Original Gravity (OG) som är ett mått på sockerhalten hos vörten innan jäsningen.
De flesta öl har en stamvörtstyrka på runt 50ºÖ/l (ca 5% ABV). Samtliga malter, maltsirap, torkat extrakt, socker m.m. har ett exrtaktvärde, som mäts i Ö grader, Ö står för Öchsle.
Vanliga basmalter innehåller ett teoretiskt värde på ca 300 Ö/kg, Crystal/karamellmalter runt 250-260, rostat, svart och chokladmalt ca 200, socker och torkat maltextrakt ca 375 samt honung och flytande maltextrakt ca 300.
Ett kilo basmalt tex. pale ale eller pilsnermalt ger teoretiskt 300ºÖ/kg, värdena är teoretiskt max, i verkligheten räknar man med ett utbyte på ca 70%-80% beroende på flera faktorer, som tex bryggverk, hur väl krossad malten är etc.
Exempel:
Om du vill brygga 10 liter öl på ca 5% (50ºÖ/l) behövs 50*10 = 500ºÖ.
Vi antar att sättet du brygger på har ett utbyte på 80% alltså en faktor på (0,8).
Vi antar att ditt recept är ca 90% basmalt och 10% Caramelmalt.
Om vi tillsätter 0,25 kg karamellmalt så ger detta 0,25*250*0,8 =50ºÖ.
För att få resterande 450ºÖ tillsätter vi 450/(300*0,8) = 1,86 kg basmalt.
Ibland kan jäsningen avslutas på så lite som ett par dagar, det är mer sannolikt vid högre temperaturer.
Alla jäst jäser även olika snabbt vid olika temperaturer.
Ja de flesta öl har ett tidsfönster när de är som bäst, detta beror på flera saker,
men generellt kan man säga att alkoholinnehållet, mängden humle tillsatt samt vilken temperatur den lagras vid är bidragande faktorer.
De flesta vanliga ale´s är bäst konsumerade inom några veckor till någon månad efter buteljering,
även om vissa mer komplexa öl smakar bättre efter 3-6 månader och en del även år.
Vi använder oss av Resursbank och om du handlat på faktura kommer du få fakturan till den e-postadress du angav vid beställningstillfället. Fakturan kommer samma dag som din beställning skickas till dig och kommer från e-postadressen dinfaktura@resurs.se.
För fakturafrågor hänvisar vi till Resursbank 0771-11 22 33.
Om du vill veta alkoholen ”procenten” på din öl,
läs då av med hjälp av din hydrometer innan jäsningen påbörjats (ursprunglig densitet (OG)) och sedan ett till efter ölet har jäst färdigt och är redo att flaska, (slut densitet (FG)).
För att beräkna procenten i ölet används OG och FG i följande ekvation:
ABV = (OG-FG) x 131
d.v.s.
ABV = (1,056 - 1,014) x 131
ABV = 0,042 x 131 = 5,502%
Detta är inte en exakt beräkning eftersom det finns andra faktorer som är inblandade, men den är gångbar för en ungefärlig standardmätning.
Baserat på erfarenheter så är dessa rimliga värden med isolerade (tex ett liggunderlag) kastruller.
2000w kokar upp till 20l, 2800w kokar 20-36l, 3200w kokar 40-50l.
Har du mindre effekt kommer det ta lång tid att koka upp och du riskerar att få ett för klent kok.
Om man bara skulle använda en burk till en sats på 20-23L så blir alkoholhalten knappt 3%.
För att öka alkoholhalten och smaken på ditt öl kan man använda två burkar, eller tillsätta antingen spraymalt (torkad maltextrak) och, eller bryggsocker
Spraymalt, ger ett fylligare och något mindre utjäst öl, medans bryggsocker ger ett mer utjäst öl med torrare karaktär.
För ett öl på ca 5% rekommenderar vi för ljusa lätta öl, 1kg bryggsocker samt 500g ljus eller extra ljus spraymalt, för fylligare öl 1kg spraymalt samt 500g bryggsocker.
Glömt Lösenord och fyll i din mailadress i fältet. Klicka sedan på Skicka. Om din mail är registrerad så kommer du att få en länk för att nollställa ditt lösenord.
Verified by VISA och Secure by MasterCard är till för din säkerhet. Det enda Du behöver göra är att logga in på din internetbank och välja ditt eget lösenord, som Du sedan använder på verifieringssidan vid kortbetalning. De flesta e-butiker använder denna typ av verifiering. Mer information finns på din Bank, SEB, Swedbank, Nordea och handelsbanken.
I tabellen anges jämviktstrycket i bar vid olika koldioxidhalter i ölet (angivna i volym/volym) och temperaturer.
|
• 1. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull, stäng av plattan, tillsätt 10g the i en nylonpåsen och låt dra i minst 15 minuter.
• 2. Te till kombucha ska få dra länge så att det utsöndras mer kväve, vilket svampen behöver.
• 3. Medan thé vätskan svalnar, tillsätt 1 dl socker som får lösas upp i vattnet. Sockret ”äts” sedan upp av jästsvampen.
• 4. Låt teblandningen svalna till rumstemperatur och häll över i ett kärl av glas. Här är det viktigt att det inte är ett kärl av exempelvis plast eller järn.
• 5. Tillsätt kombutchasvampen tillsammans med vätskan den ligger i.
• 6. I denna sura miljö kan inga skadliga bakterier utvecklas.
• 7. Täck över behållarens öppning med en duk och fäst med gummiband för att skydda den från små insekter och damm.
• 8. Ställ behållaren på en lugn, mörk och rumsvarm plats, Ju varmare det är desto snabbare går det. Solljus är dock skadligt för svampen.
• 9. Låt kombuchakulturen stå i 10 - 14 dagar, smaka sedan av varannan dag tills drycken känns klar, när du är nöjd är det dags att "skörda".
• 10. Tvätta händerna ordentligt och ta upp den nya kombuchasvampen som har bildats på ytan.
• 11. Skölj av den försiktigt under rinnande kallt eller ljummet vatten och lägg tillfälligt i en liten glasburk.
• 12. Häll på ca 2 dl av den färdiga drycken på svampen och sätt på ett lock. Detta tillsätter du i nästa kombuchasats du gör!
• 13. Nu kan du sila drycken och sätta den på flaska som den är eller smaksätta med exempelvis färskpressad ingefära, apelsin, lime eller äpple. En del juice och 5 delar kombucha är ett bra förhållande, men smaka dig fram till vad du föredrar.
• 14. När du hällt upp drycken i glasflaskor, låt stå i kylen för efterfermentering ca 3 dagar.
• 15. Nu är kombuchan klar att dricka. Tänk bara på att öppna flaskan försiktigt när drycken är klar.
• 16. Kombuchan kan bli ordentligt kolsyrad vid efterfermentering. Drycken håller sig sedan i flera månader i kylen.
Nej det går lika bra med en mindre mängd öl i fatet.
Det är ingen skillnad mot att fylla det helt med öl och sedan dricka upp hälften.
Se bara till att fylla det med kolsyra före du tappar över ölet och sedan ”lufta” med kolsyra efteråt.
Ofiltrerade, flaskjästa öl innehåller naturligt jäst samt andra naturliga ämnen som faller till botten över tid (snabbare i kylskåp) och skapar över tid ett sediment på botten.
Dessa är ofarliga och vissa säger att de även har hälsofördelar!
Men om du vill ha ett något klarare öl utan bottensedimentet när du serverar ditt öl, häll då upp ölet i ett svep utom de sista centilitrarna i botten.
Du bör hitta den kallaste platsen i ditt hus, torrt och bort från direkt solljus.
Ett skåp eller skafferi kan vara den mest lämpliga platsen. Se till att temperaturen inte överstiger de värden som rekommenderas för den specifika jästen,
det kan leda till oönskade smaker. Man kan ställa jäskaret i ett större kärl med vatten med någon kylklamp för att få ner temperaturen,
nackdelen är att man får byta kylklamp då och då, om du har ett reservkylskåp kan du fästa en temperaturregulator till den, det är optimalt.
När du är törstig!
Men låt ölet stå minst två veckor på flaska i rumstemperatur så den får skapa kolsyra, sedan ställer du det så svalt du kan.
Starkare och eller öl med mer specialmalter behöver mer tid att utveckla och kommer vanligtvis smakar bättre efter mer tid i flaskan.
Maltextrakt är helt enkelt vört tillverkad av mältat korn som har reducerad vattenhalt då den dunstat bort i framställningen.
Torkat maltextrakt har ett extraktvärde på ca 300 Ö per kg.
Torkat maltextrakt kallas också spraymalt, efter tillverkningsmetoden.
Efter mäskningen sprutas den koncentrerade vörten ut som en spraydimma, varvid den torkas till pulver.
Muntons torkade maltextrakt är allmänt erkänt som ett av världens bästa.
Torkat maltextrakt har ett extraktvärde på ca 375 Ö per kg.
Frakten kostar från 29:- för försändelser inom Sverige. Paketen skickas med DB Schenker eller PostNord. Beroende på din leveransadress kan även Airmee hemleverans väljas (Airmee finns just nu i Stockholm, Malmö, Linköping, Norrköping, Göteborg och Växjö). Du väljer själv om du önskar få ditt paket skickat som varubrev (gäller endast för paket vars vikt och volym möjligör det), paket som hämtas på ditt valda ombud eller med hemleveranns. Postförskottsavgift 100:- tillkommer för försändelser som skickas mot postförskott. Vi förbehåller oss rätten att skicka lättare paket som Varubrev med Postnord.
Det är viktigt att rengöra och sterilisera all utrustning,
sterilisering dödar de flesta mikroorganismer som kan infektera ditt öl och som då leder till oönskade smaker,
vi rekommenderar PBW för grovrengöring samt StarSan för ytdesinficering.
Vi ber om ditt personnummer av två anledningar. I ett första steg så är det för att hämta din adress från folkbokföringen vilket gör att du slipper skriva i den själv. Detta är helt valfritt och finns enbart för våra kunders bekvämlighets skull. I ett andra steg så ber vi om ditt personnummer i det fallet du har valt fakturabetalning. Då skickar vi enbart till din folkbokföringsadress.
Det kan bero på att vi uppgraderat vårar system hösten 2012. Om du har ett gammalt konto så kan ditt lösenord ha för få tecken (5 eller mindre). Du kan då gå till Glömt ditt lösenord? sidan och skapa ett nytt lösenord som har minst 6 tecken.