Mörning

Mörningspåsar för dig som vill ha professionell hantering av kött utan krångel. Påsens unika material släpper ut fukt och skyddar samtidigt från bakterier. Mörar köttet på halva tiden mot traditionell hängmörning. Fina och större köttstycken samt lufttorkad korv är utmärkta användningsområden för vår gourmetpåse!

VAD ÄR MÖRNING?

Mörning är när köttet, med hjälp av egna enzymer, bryter ner proteiner i celler och bindväv. Mörningsprocessen ger dig ett kött som är välsmakande och mört vilket gör det mer lättskuret och med mindre tuggmotstånd. Det finns olika typer av mörningsmetoder: torr- eller hängmörning och vakuum- eller våtmörning samt kombinationer av dessa.

Hängmörning som är den traditionella metoden, genomförs oftast med hel- eller halvkropp och kräver stora utrymmen samt en kontrollerad miljö avseende luftfuktighet, cirkulation och temperatur.

Vakuummörning är när köttet vakuumförpackas i luft- och vattentäta plastpåsar och lagras under minst en vecka i högst 5,7°C för att uppnå 40 dygnsgrader. Vakuummörningen sker helt i anaerob miljö, det vill säga helt utan närvaro av fritt syre. Det medför att pH-värdet blir lägre än för hängmörat kött och att smaken efterhand blir syrlig och blod- eller serumliknande.

FINNS DET ALTERNATIV SOM ÄR SMIDIGARE?

Jo, det finns det! Gourmetmörning tar vara på såväl häng- som vakuummörningens alla fördelar. Det detaljstyckade köttet vakuumpackas i speciella påsar av ett semipermeabelt plastmembran utvecklat för bland annat livsmedelsindustrin. Påsarna marknadsförs i USA under namnet UMAi Dry Age och i Sverige under namnet Gourmetpåse.

Vi rekommenderar mörningspåsar framförallt till jägare och andra som saknar lagringsutrymmen med möjlighet till kontrollerad miljö, men som ändå önskar uppnå hängmörningens smak- och texturfördelar.

Visa som Rutnät Listvy

1 Artikel

per sida
Sätt fallande sortering
Visa som Rutnät Listvy

1 Artikel

per sida
Sätt fallande sortering