Om råtobak

Råtobakens olika bladdelar ger olika förutsättningar:

Om du använder bladdelen utan mittnerv eller kraftigare delar (bladmjöl/lamina) så är det generellt den del som innehåller mest smak, mest nikotin och hög förmåga att hålla samman. Om mängden bladmjöl är för hög så kan det innebär att snuset lätt bli kladdigt och mycket nikotinstarkt (dock beroende på vilken tobakssort det är som används). Vissa mer exklusiva tillverkare har en hög mängd bladmjöl i sitt snus för att ge styrka och smak utöver det vanliga. 

För att balansera nikotinhalt och konsistens så används också stjälkmjöl i snus, speciellt i sorter som säljs till vardagsbruk i affärerna. Stjälkmjölet innehåller mindre nikotinmängd och ger en viss luftighet till snuset. En hög mängd stjälkmjöl innebär vanligtvis att snuset behöver bearbetas mer för att konsistensen ska bli krambar. Den som gör snus hemma och vill minska styrkan på sitt snus kan tillverka snus enbart på stjälkmjöl för att sedan blanda i något annat snus. Stjälkmjöl är också billigare än bladmjöl och det kan användas för att få ner produktionskostnaden på det färdiga snuset.  

Olika torkmetoder för olika smaker:

Det finns flera sätt att torka tobak på. När det gäller tobak som ska bli snus så föredras soltorkad, lufttorkad eller värmetorkad tobak. Att torka tobaken på detta sätt innebär att inga andra gifter hamnar i tobaken och mängden nistrosaminer, eller tobaksspecifika nitrosaminer (TSNA) hålls nere. När röktobak ska torkas så finns möjligheter att röktorka, eldtorka eller fermentera tobaken, vilket gör den redo för rökning. Att ha i denna typ av tobak i snus innebär högre andel TSNA i snuset, vilket kan innebära större risker för hälsan än om tobaken är sol-, luft-, eller värmetokad.

Skuren eller malen tobak i snuset?

När tobaken är torkad så behöver den finfördelas. Enligt gamla recept så får du ut mest smak så ska tobaken vara finskuren och inte mald. Än en gång så handlar det i dag om exklusivitet eftersom de flesta snussorter innehåller malt tobak idag. Beroende på hur detta görs så kommer smakupplevelserna att bli annorlunda eftersom snuset kommer uppföra sig på olika sätt i munnen. Finskuren tobak ska ge en längre smak än malen tobak men den processen är mer omfattande än att mala. Det vanligaste är alltså malen tobak och då ger de olika malningarna olika konsistens på det färdiga snuset. Desto mer finmald tobaken är, desto mer sammansatt kommer snuset att bli. Om det är mycket finmalen tobak så kommer det vara lite luft mellan kornen och snuset blir ”lerigare” än med större partiklar. Vanligtvis blandas tobak med olika malningar i det färdiga snuset för att få fram önskvärd konsistens. 

Olika tobakssorter:

Det finns ca 5000 olika tobakssorter och när det gäller vilka tobakssorter som väljs till snus så handlar det om vad som föredras smakmässigt och kostnadsmässigt. Snabbväxande sorter innebär billigare tobak och olika smaker framträder beroende på vilken tobaksblandning som snuset innehåller. De flesta färdiga snus innehåller flertalet tobakssorter eftersom en enda tobakssort sällan ger den eftersökta smaken och konsistensen på snuset. Olika sorter innehåller olika mängd nikotin, socker och har olika tjocka blad. Den som har möjlighet att testa sig fram kan ta fram det som passar en själv.