Råtobak

Tobak är en produkt framställd av olika tobakssorter vilka odlas på precis samma sätt som andra jordbruksprodukter. Efter att tobaksplantorna skördats så torkas bladen. Ska tobaken användas för cigaretter så fermenteras och pressas sedan bladen innan de når olika tobakstillverkare. Om tobaken istället skall användas för tillverkning av svenskt snus så hoppar man över fermenteringsprocessen. Kina är världens största producent av råtobak följt av Indien, Brasilien och USA medan produktionen av slutprodukterna oftast sker på lokal nivå. 

Som slutkonsument av tobaksprodukter är det vanligaste att man väljer att köpa färdigpaketerade produkter i form av cigaretter, snus eller piptobak. Det många kanske inte känner till är att det är förhållandevis enkelt att själv framställa både snus och cigaretter från råtobak. Att själv göra sina egna cigaretter och snus har många fördelar utöver att man utelämnar mellanhänder. 


Produkter med högre kvalitet och lägre pris

Det är i många fall väldigt svårt att veta exakt vilka tillsatser som finns i cigaretter och snus. Med egentillverkning får man själv kontroll över hela processen. Om man vill så är det fullt möjligt att göra ett snus eller en cigarett som är helt fri från tillsatser. Många vanliga produkter på marknaden är dessutom gjorda av lågkvalitativ råtobak. Som sin egen chef har man valmöjligheten att till sina cigaretter eller sitt snus välja den finaste tobaken med den högsta kvalitet. Dessutom är det mycket billigare att själv skapa sina tobaksprodukter från råtobak till cigaretter eller snus. Att själv tillverka sina egna cigaretter kan till exempel ge en besparing på upp till 78 procent. 


Att göra sina egna cigaretter av råtobak - så enkelt är det

Att göra sina egna cigaretter är lättare än vad många kan föreställa sig och processen innehåller bara några få steg. 

  • Råtobaken behöver först fuktas. Detta görs med fördel med en sprayflaska där arom och vatten blandas.
  • Därefter behöver tobaken lagras kallt i 24 till 48 timmar.
  • Efter lagringen är det dags att strimla råtobaken i mindre strimlor. Detta görs bäst i en kvarn avsedd för tobak men många använder även en vanlig matberedare för det här steget.
  • När detta är klart ska man låta tobaken torka igen.
  • När tobaken sedan är torr kan man börja rulla sina cigaretter.

Att göra sitt eget snus av råtobak är inte heller så svårt

  • Först ska snuset fermenteras. Detta görs bäst i en ugn eller i en riskokare och kommer beroende på tobakssort ta ungefär 72 timmar. Snuset behöver vara fuktigt under hela processen.
  • När fermenteringen är klar så är det dags för att återigen fukta snuset.
  • Sedan tillsätter man en blandning utav natriumcarbonat, glycerol propylenglykol och smakförstärkare.
  • När detta är gjort skall snuset kylas i några dagar för att nå bästa resultat.