Snussatser lös och portionssnus

Färdiga snussatser:

Det finns flertalet färdiga snussatser på marknaden och det är inte helt lätt att veta vad som är vad. Är det snussatser där du genomför hela processen själv så handlar det om råtobak som är blandad på ett sätt som ger ett bra resultat gällande smak, nikotin och sammansättning. Någon har aktivt valt ut mängden bladmjöl, stjälkmjöl, tobakssorter och malningar för att nå ett gott resultat i sin snussats. Mängden stjälkmjöl ligger vanligtvis på mellan 30-60 % i en färdig snussats. Att fråga om exakt recept på blandningen kan vara svårt eftersom dessa hemligheter brukar vara hårt vaktade av den som anser sig ha hittat en optimal blandning. 

Det finns också snussatser i halvfabrikat och då räcker det med att tillsätta vatten för att få till sitt snus. I dessa fall så handlar det om färdigt snus som har torkats ut för att få ner vikten och därmed också priset / tobaksskatten. Snusskatten (april 2017) ligger på 235:- per kilo. Färdigt snus innehåller mycket vatten och om tillverkaren tar bort vattnet så kommer de kunna sälja snuset billigare per kilo och låta dig som kund tillsätta vatten i efterhand. Dessa snussatser är färdiga att snusa och vattnet ger dig chans att bestämma konsistensen på ditt snus. 

Detsamma gäller färdiga snussatser innehållande portionssnus. Det är färdigt snus utan fuktighetsbevarande medel och vatten. Detta sälja för att få ner priserna så kunden slipper skatta för vatten.

Kuriosa om snustillverkning

I Sverige snusar ungefär 1 miljon människor, de flesta snusar portionssnus, där portionssnuset står för ca 80% av snuskonsumtionen (2016). Ökningen av snusare ökar även i Skandinavien överlag, där en uppskattning är att den norska marknaden ökat med ca 20% mellan 2013-2016. Sedan tobaksskatten höjts i flera omgångar så har också fler personer börja tillverka eget snus av snussatser. Om vi skulle mäta i löpande priser så kostar en dosa snus ungefär 100 gånger mer 2017 än 1950 (ca 58 öre 1950 och ca 58 kronor 2017) – men det är ju en viss värdeskillnad på pengarna från 1950 också…

Tobak har odlats i Sverige sedan mitten av 1700-talet, då främst som en typisk kvinnogröda. Snus-, och tändsticksmuseet som ligger på Djurgården (inne på Skansen) odlar sorten Alida, där upphovskvinnan heter Alida Olsson som tog fram en egen tobakssort av Virginia-tobak. Tobaken är släkt med andra vanliga grönsaker som potatis, aubergine, tomat och paprika och finns i ca 60-70 olika varianter (även om potatisväxterna är många fler – eller familjen Solanaceae som de också heter).