Vi finns här för dig - både online och i fysisk butik 

Något som några av er kanske inte vet är att PGW inte enbart är en webbshop. Vi har också fysiska butiker i Göteborg, Uppsala samt i Stockholms län (där vi har butiker i Vårby, Jordbro och på Hornsgatan). Så är du i krokarna, tveka inte på att svänga förbi och prata med oss och köp det du behöver för ditt nästa projekt. Våra butiker innehåller, såsom webbsidan, allt du behöver för ölbryggning, göra eget vin, cider samt utrustning för att stoppa korv, göra egen ost och mycket mer. Våra härliga kunder kommer ibland in till oss med frågor, och detta inlägg är tillägnat de alla vanligaste frågorna vi får. Vi gör vårt bästa för att ge svaren du kanske sökt efter!

 

Fråga 1: Hur vet jag hur starkt mitt öl, cider, vin eller mjöd blir?

PGW Svarar:

Det absolut enklaste sättet att ta reda på vad för alkoholhalt din dryck har (mäts i procent %) är att ta ett startvärde (OG) och sedan ett slutvärde (FG). Detta gör du med hjälp av en jäsningsmätare, också kallad hydrometer. Och efter det kan du med en enkel formel beräkna styrkan. Om du däremot har missat att ta proverna, så kan man uppskatta sitt OG genom att räkna ut extrakthalten i det man tillsatt, samt vilken volym. Men det blir inte hundra procent rätt, utan snarare ett uppskattat värde. På nätet hittar du flera kalkylatorer som du kan använda dig av där du matar in mängd extrakt och den totala volymen. Då får du ett hum om vad det skulle kunna hamna på för %. Men - med det sagt, så rekommenderar vi att du alltid mäter ditt OG och FG. Om du gör det så är det lättare för oss att hjälpa dig i butiken om du har andra frågor som rör jäsning eller slutprodukt. Så, det kan vara en god idé investera i en jäsningsmätare! Med den kan du också se om jäsningen har avstannat för tidigt. Med andra ord är det ett viktigt instrument om du sysslar med hembryggning.

 

Fråga 2: Varför skummar det mycket när jag öppnar mina flaskor?

PGW svarar:

Att din dryck skummar kan bero på ett antal olika faktorer:

  • Din dryck är för varm. Detta gör att kolsyran frigörs enklare, och det kommer i sin tur resultera till att den skummar mer.
  • Du har satt drycken på flaska för tidigt - den har inte hunnit jäsa ut helt. Om du har primat socker i flaskorna kan trycket bli för högt. När man tillsätter primingsockret direkt i jäskärlet inför flaskning kan det bli svårblandat, och det kan göra att drycken blir för kolsyrad. Ett bra sätt att prima dina flaskor är med hjälp av carbonation drops
  • Bristande renhållning. Drycken kan ha fått in vildjäst eller eventuella bakterier och dessa kan över tid äta av de komplexa sockerarterna som finns i ölet/drycken. Detta i sin tur skapar en ökad kolsyrenivå (kallas också för gusher/fontäner)

 

Fråga 3: Mitt öl jäser inte ut ordentligt och smakar sött/karamelligt. Varför blir det så?

PGW svarar:

Ibland när man har för hög mäsktemperatur så skapas komplexa sockerarter som jästen har svårt att äta. Det kan också vara så att du inte mäskat tillräckligt, och då finns det för mycket icke-konverterade sockerarter kvar, som jästen heller inte kan äta.

Det du behöver göra här är att se över ditt recept. Kan det vara så att du har haft i för mycket specialmalter? Om man har i en högre mängd specialmalt så kan det göra att ölet blir sötsliskigt. Så - nästa gång, prova att hålla mängden specialmalter till under 10% av den totala mängden malt i ditt öl. Detta är en bra tumregel att ha med sig för de flesta ölstilar.
En annan orsak kan vara att ölen är väldigt stark, och jästen du valt kanske inte klarar av den höga alkoholhalten. Säg att ölet är på 10 % men jästen klarar endast av 8%. Då lämnas en hel del socker kvar som annars skulle ätas upp.

Det kan också vara att jästen som använts är för gammal, och då kan det vara så att den helt enkelt inte orkar göra sitt jobb.

 

Fråga 4: Jag vill brygga min egen lager/pilsner. Hur gör jag?

PGW svarar:

När du brygger en traditionell pilsner/lager så jäses den vanligtvis kallt (8-12 grader Celsius) under flera veckor. Här är det viktigt att man använder en jäst som klarar låga temperaturer. Då får din öl den där klassiska lager-karaktären som ofta är önskvärd. 

För att genomföra detta behöver du ett utrymme där du kan kontrollera dessa temperaturer till stor del. Till exempel ett kylskåp som styrs av en digital termostat. En jordkällare fungerar också bra. 

Det går också att göra 'fusk-lager' genom att välja lagerliknande jäststammar. Dessa ger en liknande karaktär, även vid en sval rumstemperatur. Till detta kan du till exempel prova Mangrove Jack's M54 Californian Lager Yeast , Bulldog B23 Steam Lager  eller Saflager W-34/70.

Receptet i övrigt behöver inte skilja sig från en vanlig traditionell ale-stil, förutom jästen och eventuellt humlesort. Beroende på om man vill efterlikna beskan, smaken och aromen från sin favorit-ölstil. 

Hör av dig till oss eller kom förbi en av våra butiker så hjälper vi dig att hitta rätt tillvägagångssätt och passande råvaror.

 

Fråga 5: Behöver man ha ett halvautomatiserat bryggverk för att brygga sin egen öl? 

PGW svarar:

Det korta svaret är: nej! Men för att utveckla detta lite, så tycker vi att det är bäst för en nybörjare att starta i en liten skala. Våra nybörjarkit för ölbryggning är perfekta för detta ändamål. Vill man sedan fortsätta med detta som en hobby, men göra större satser, så kan man med fördel köpa en större gryta på 20 till 30 liter så att man kan göra satser upp till 15-25 liter. Men faktum kvarstår, att du kan göra lika bra öl i en gryta eller kittel på spisen som i ett halvautomatiskt bryggverk. 

Andra metoder som du kan prova är också den så kallade 'hink i hink'metoden, eller varför inte BIAB (Brew In A Bag)-metoden där du använder en maltpåse för ölbryggningen. 

Det finns såklart fler metoder. Nyckeln tror vi är att prova sig fram för att se vad som passar just dig bäst. Kom in till oss så berättar vi mer! 

När du gör allt själv hemma med gryta och hink är att du själv behöver hålla reda på temperaturer och eventuell recirkulering av vörten innan det är dags för lakning. 

Vill man däremot ta ett steg tillbaka och låta styrningen ske automatiskt finns det självklart hjälplig utrustning såsom bryggverk, till din undsättning. 

 

Fråga 6: Det finns så många olika härliga humlesorter, och jag vill helst ha i 4-5 sorter i mitt öl samtidigt. Går det? 

PGW svarar:

Självklart kan du göra det, men problemet med att blanda många humlesorter är att varje enskild sort får mindre tid i rampljuset. Det vill säga: Ju fler humlesorter, desto mindre smak och arom går att hitta från varje sort för sig. 

Så, är du nybörjare så rekommenderar vi att du använder en humlesort i taget. På så sätt lär du dig om dess beska, smak och arom. Ett bra kit för detta är vårt nybörjarkit Hop Series Azacca

Sedan när du har blivit lite varmare i kläderna så kan man börja experimentera med två eller tre sorter. Då tänker man att en humlesort ska vara för beskan och 1-2 stycken andra som ska ge smak och arom. 

Med det sagt så går det utmärkt att endast ha i en sort, eftersom varje humlesort ger unik karaktär beroende på när i koket du lägger i den.

 

Fråga 7: Jag har förstått att rengöring är viktigt. Men vilka medel ska jag använda?

PGW svarar:

Ja, där har du helt rätt. Rengöring är A och O när det kommer till hembryggning. Det är väldigt viktigt att allt rengörs: de synliga partiklarna, jästrester och proteiner. Det görs lättast med till exempel Grainfather High Performance Cleaner

När den synliga smutsen är borta som kan komma i kontakt med ölet från att man stängt av koket, såsom till exempel slevar, hinkar, slangar och flaskor så är det viktigt att desinfektera dessa. Det gör man för att få bort osynliga mikroorganismer som riskerar att förstöra det färdiga ölet. Det kan du med fördel göra med rengöringsmedlet Star San HB Five Star, eller Sanipro Rinse. Följ bara anvisningarna på förpackningen och rent kommer det bli! Det går också bra att rådfråga oss om renhållning. 

 

Fråga 8: Hur får jag mitt öl mer 'krispigt' och mindre sött? 

PGW svarar:

Det kan finnas flera orsaker att ölet blir mer åt det sötare och fylligare hållet än åt det krispigare. Det kan till exempel bero på att man mäskat för högt (som vi också pratat om i fråga 3) och det finns mer komplexa sockerarter som jästen inte kan äta. Så då ger vi rekommendationen att mäska i något lägre temperatur, ca 62-64 grader. Det kan också vara bra att se över pH-värdet i mäsken med hjälp av en pH-mätare, alternativt pH-remsor

Det optimala pH-värdet för mäsk är runt 5,2-5,6. Mäska i minst 60 minuter för att försäkra dig om att den är fullt konverterad. 

Ett annat skäl till för fylligt öl kan vara att det är för mycket specialmalt i ölet. Återigen så rekommenderar vi att hålla mängden specialmalter till <10%. Det kan göra skillnad. 

Prova också att använda en jäst som har hög utjäsningsgrad (även kallad attenuation). Innan du köper jäst, kolla på baksidan av förpackningen efter så hög attenuationsgrad som möjligt för din ölstil. 

Det finns också pilserenzym som du kan tillsätta för att bryta ner komplexa sockerarterna till ett mer förjäsbart socker som jästen kan äta av. Men det finns dock en risk att det kan jäsa ut totalt, och det kan ge ölet ett för lätt och för krispig karaktär. Så var varsam helt enkelt.

 

Fler frågor?

Vi hoppas att ni har lärt er något nytt eller fått svar på något ni undrat över i detta inlägg. Om inte annat kanske ni fått lite nya idéer eller vill prova en ny bryggningsmetod? Om det är något annat ni undrar kring ölbryggning eller hembryggning av annan dryck så har vi över 30 års erfarenhet av distanshandel och hundratusentals nöjda kunder genom åren. Vår ambition är att leverera snabbt och förstklassiga varor, och att ni ska känna er trygga när ni handlar hos oss. Där ingår såklart att ni ska känna ett förtroende även när det kommer till vår kunskap!